Les Festivals de Wallonie in een nieuw jasje

Les Festivals de Wallonie behouden wat al hun sterkte was: onder één en dezelfde vlag een mooie waaier aan genres en stijlen bij elkaar brengen. Want Festival Musiq’3, Festival Musical de Namur, Royal Juillet Musical de Saint-Hubert, Festival de Stavelot, Festival Musical du Hainaut, Festival Musical du Brabant Wallon en Les Nuits de Septembre/Liège zijn dan wel zeven aparte festivals, ze zijn wel verenigd rond de gezamenlijke ambitie om klassieke muziek open testellen voor een ruim en divers publiek.

Met hun nieuwe naam willen Les Festivals de Wallonie een sterk,internationaal herkenbaar merk creëren. Daarnaast hebben ze besloten om de begrippen thema en eregast een nieuwe invulling te geven. In deze editie 2017 wordt de keuze niet meer bepaald door emoties of geografische en algemene concepten zoals ‘De Liefde, ‘Oost en West, ‘Muziek in Contrast’, maar door een instrumentenfamilie: die van het klavierin al zijn gedaantes. Uiteraard kan de piano niet ontbreken, maar op het programma staan ook het klavecimbel, de beiaard, de kalimba of duimpiano, de accordeon, de celesta, de marimba, de vibrafoons en xylofoons enz. En niet te vergeten het orgel! Het instrument dat niet weg te denken is uit de sacrale muziek krijgt een ereplaats in een twaalftal concerten en krijgt zelfs in een verbazingwekkende pop-rock invulling.

Om die thematiek uit te dragen, doen Les Festivals de Wallonie een bijzonder beroep op het talent van drie bekende artiesten: de Belgische accordeonist en bandoneonist Manu Comté, de Franse bandoneonist William Sabatier en de Belgische componist Pierre Bartholomée, die samen met het publiek en de artiesten van Les Festivals de Wallonie zijn 80ste verjaardag zal vieren. Alle drie staan ze de hele zomer en herfst lang via verschillende programma’s in de schijnwerpers.

Maar 2017 is ook het jaar van Claudio Monteverdi: de geniale uitvinder van de opera is 450 jaar geleden geboren. Zijn werken komen tot leven tijdens concerten van Brussel tot Stavelot en van Namen tot Saint-Hubert. Vertolkers zijn o.a. het ensemble Clematis & Zachary Wilder, het Ensemble Résonance en Marco Beasley and the Regenc’hips.

Kinderen serveren gehaaste volwassenen rake levenslessen in Momo: l’étrange histoire des voleurs de temps et de la jeune enfant qui rendit aux gens le temps volé, de productie voor kinderen en families. RTBF-muziekicoon Patrick Leterme, die al jaar en dag met Les Festivals de Wallonie samenwerkt, maakte een muziektheateradaptatie van Michael Ende’s beroemde roman Momo en de tijdspaarders.

Tot slot nemen Les Festivals de Wallonie weer deel aan MusMA (Music Masters on Air), een project waarin 6 Europese omroepen samenwerken om meer heden­daagse muziek op radio en televisie te laten horen. Het is echter hun eerste deel­name – i.s.m. RTBF- Musiq’3 – aan Supernova, een in 2014 door Vlaamse omroepen in het leven is geroepen initiatief dat de toekomstige sterren van de Belgische klassieke scene wil opsporen.


  • WAT: Les Festivals de Wallonie
  • WANNEER: van 10 juni tot 27 oktober 2017
  • WAAR: klik hier
  • Foto: ©Les Festivals de Wallonie

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist