Les Fantaisies de Josquin

Les Fantaisies de Josquin, Ensemble Leones, uitgave Christophorus Records

**** Het label Christophorus, bij ons verdeeld door Harmonia Mundi, is gespecialiseerd in wat men oude muziek noemt. Dit label levert altijd weer puik werk, verantwoord muzikaal, zo getrouw mogelijk aan de oorsprong van de muziek. Deze keer is het instrumentale muziek van Josquin Desprez (ca. 1450-1521), een van onze vele Vlaamse Polyfonisten, die mee aan de grondslag lag van wat we de klassieke muziek mogen noemen.  

**** Het label Christophorus, bij ons verdeeld door Harmonia Mundi, is gespecialiseerd in wat men oude muziek noemt. Dit label levert altijd weer puik werk, verantwoord muzikaal, zo getrouw mogelijk aan de oorsprong van de muziek. Deze keer is het instrumentale muziek van Josquin Desprez (ca. 1450-1521), een van onze vele Vlaamse Polyfonisten, die mee aan de grondslag lag van wat we de klassieke muziek mogen noemen.

Het Ensemble Leones onder leiding van Marc Lewon brengt op zijn debuut-cd 32 instrumentale en vocale profane solowerkjes van de meester. De nadruk wordt gelegd op de instrumentale werken omdat de Vlaamse componisten destijds de allereerste waren om ook de instrumentale muziek te noteren. Voordien speelde men uit het hoofd en werd en volop geïmproviseerd. Het is pas vanaf Josquin Deprez en tijdgenoten dat de muziek voor de begeleiding van de zang en/of voor zuiver instrumentale werken op papier werd vereeuwigd. Het zal een revolutie teweegbrengen in de wereld van de compositie. Zonder die notities waren er misschien nooit een Monteverdi, een Bach, een Mozart en zovele anderen geweest zoals we ze nu kennen. Er zijn nog sterk improvisatorisch klinkende werken maar algemeen genomen stel je wel degelijk vast dat het hier gaat om geschreven muziek die meer dan een keer kon uitgevoerd worden.

Het Ensemble Leones zet zich met deze cd centraal op het podium van in polyfonie gespecialiseerde gezelschappen. Er is geen enkel vuiltje aan de lucht. Hier wordt professioneel gewerkt en gemusiceerd. Heel soms is er iets ruw, dan iets een beetje te hard maar wat is dit muggenziften van mij want dat is voornamelijk het geval in L'homme armé, door Deprez voor 4 instrumenten bewerkt naar de oude anonieme melodie. Het ensemble mag wat mij betreft nog wat losser spelen, spontaner, zeg maar malser zodat de muziek nog meer leven heeft. Deze bedenking neemt niet weg dat dit een zeer goede opname waar kwaliteit voorop staat. Voor een debuut in elk geval een sterk staaltje en een visitekaartje dat er mag zijn. Het is ook een zoveelste visitekaartjes van onze Vlaamse polyfonie. Het belang van onze muziek uit de middeleeuwen wordt in het tekstboekje onder de titel 'De Flandria' dik in de verf gezet. Iets waar elke Vlaming terecht trots mag op zijn.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC