Leo Samama vreest weer noch wind…

***** De 60ste verjaardag van Leo Samama werd niet alleen met een fijne samenkomst van familie, vrienden, sympathisanten  en muziek gevierd, de bekende all-round musicus in hart en nieren ontving in mei 2016  ook het eerste exemplaar van de dubbel cd ‘I fear not wave nor wind!’ uit de handen van Dirk De Greef van het label Et’Cetera.

Er werd door Et’Cetera gekozen om een dubbel-cd uit te brengen. De eerste cd bevat oudere opnames, de tweede is helemaal nieuw, met recent(er) werk van de componist, uitvoerend musicus, auteur, musicoloog, causeur, inspirator en zo veel meer.

CD 1 opent oren en ogen voor wie de muziek van Samama niet kent. Het is allemaal kamermuziek die je een overzicht geeft van de brede compositorische kunde van Leo Samama. Men kon destijds beroep doen op ‘de betere’ uitvoerders en gelukkig kon dat ook voor de realisatie van de tweede cd in deze box. Laten we wat dieper ingaan op deze nieuwste opnames die, nog meer dan de eerste cd, duidelijk maken dat je Leo Samama niet kan vastpinnen op een bepaalde stijl of wat ook.

CD 2 doet je luisteren naar Le Grand Quatuor, een strijkkwartet in vier delen en erg klassiek opgebouwd. Het Arcadis Quartet speelt in een uitmuntend evenwicht en laat ons een sterke interpretatie horen. Dit kwartet is niet meteen het meest vrolijk stukje muziek dat tot dansen aanzet. Het eerste deel, allegro non troppo ma passionato zit vol angsten, voorzichtige hoop en vragen. In het tweede deel, het scherzo presto is het verwarring van de geest, wanorde of zelfs wanhoop die je overmant. Het is het derde deel, het molto lento, dat je wat rust schenkt en je lot doet aanvaarden in een gelatenheid: “Het is niet anders…” alhoewel. Is het echt niet anders? Jawel en dàt laat het vierde deel, het Allegro non troppo ma giocioso je horen. Er is zeker nieuwe hoop, er is optimisme, er is zonneschijn na de regen, kortom, er is Leven !

Indrukwekkend is het lied I Fear Not Wave Nor Wind op tekst van Georges Gordon Byron die we beter kennen als Lord Byron. Hij schreef het gedicht, een zwaar beladen verhaal van een gedesillusioneerd soldaat die op zoek gaat naar het betere leven. Jasper Schweppe, bariton, vertolkt dit lied onverbeterlijk, op gelijk hoogstaand niveau begeleid door het Dudok Quartet. Je wordt er stil van hoe de jonge man zijn strijd, vrij van angsten maakt en een leven doet ontdekken dat los kan van de negatieve druk.

De CD vervolgt met Trois Bagatelles die zeker niet bagatelliseren. Emoties leiden Leo Samama in deze drie kortere werken, uitgevoerd door het Nairi Quartet, die we meer willen horen. Afsluiten doet de CD met Treurmuziek II, een werk waarvan de titel zegt waar het over gaat. Het Matangi Quartet en Noor Kamerbeek musiceren indrukwekkend.

U heeft het begrepen, deze dubbel cd hoort thuis in je cd-verzameling. En aan musici en organisatoren geef ik deze boodschap mee: zet Leo Samama zijn muziek op het programma.WAT
: Leo Samama – I fear not wave nor wind!
WIE: verschillende uitvoerders
UITGAVE: Et’Cetera, KTC 1561

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC