Lebe wohl, Kurt Moll…

Een van de grootste bassen aller tijden allicht, dat was Kurt Moll. Zeker wat het Duitse repertoire betreft. Denken we aan zijn Wagnervertolkingen of de Mozartrollen die hij telkens opnieuw op zeer nobele wijze op het podium bracht.

Kurt Moll (11.4.1938-5.3.2017) zag het levenslicht in Buir, een stadje nabij Keulen. De kleine Kurt zou opgroeien tot een musicus die wereldwijd enorm respect zou afdwingen en op alle grote podia het publiek zou ontroeren. Zijn diepe warme stem was een instrument dat hij ten volle ten dienste stelde van Het Schone. Hij raakte altijd weer diep, recht in de ziel van de luisteraar.

Telkens een musicus van het zeldzaam niveau als Kurt Moll ons verlaat, wordt er een leemte geslagen. Wie zal hem niet missen?

De grote doorbraak genoot hij in de rol van Sarastro in Mozarts Zauberflöte, we schrijven 1970, Salzburger Festspiele. Luister even mee:

Eigenlijk kende hij al eerder een Wagnerdoorbraak, in 1968, toen hij zijn debuut maakte bij de Bayreuther Festspielen. Mozart, Wagner, Strauss, hij was voor hen geboren al heeft Kurt Moll ook andere en soms lichtere, ‘plezantere’ rollen en werken gezongen. Niet alleen zijn stemkleur maar ook een grote virtuositeit en die zeldzame diepte, dieper nog dan die van een basso profondo, was deel van zijn onbeperkt talent.

De Bayerischen Staatsoper draagt meteen de eerstvolgende Mozartvoorstelling (24 maart 2017) aan de overleden zanger op. Dat deze voorstelling van Die Entführung aus dem Serail ‘anders’ zal zijn, staat vast. Wie zal Osmin – een rol die Kurt Moll zo sterk op de planken zette – nu vertolken?

Kurt Moll was eigenlijk cellist van scholing, maar de zang zou het op de cello winnen al wilde hij een wereldberoemd cellist worden als kind. De leider van het knapenkoor waar hij in zong, bracht de jonge Kurt Moll op andere ideeën. We mogen die man dankbaar zijn.

In 2006 nam Moll afscheid van het publiek en van ‘zijn’ operahuis, de Bayerischen Staatsoper die hij een carrière lang trouw bleef, met geen wollig optreden. Neen, hij vergastte het publiek op “Hört, ihr Leut, und lasst euch sagen, die Glock hat elfe geschlagen: Bewahrt euch vor Gespenstern und Spuk, dass kein böser Geist eu’r Seel beruck! Lobet Gott, den Herrn!”.

Hieronder kunt u hem beluisteren in een van zijn glansrollen: Daland uit Der Fliegende Holländer, Richard Wagner.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: