Le Monde Selon George Antheil

De Amerikaanse componist en pianist George Antheil (1900-1959) omschreef zichzelf als een “pianist-futurist”. Als kind van de 20e eeuw hield hij van snelheid, auto’s en vliegtuigen. Om zijn opleiding voort te zetten en gesponsord door een rijke Amerikaanse vrouw, vestigde hij zich in het Parijs van de Années Folles, waar hij Pablo Picasso en Igor Stravinsky ontmoette en werken componeerde zoals de Sonata Sauvage en de Jazz Sonata, die niet de enige van zijn stukken waren die een tastbaar of liever lichamelijk schandaal veroorzaakten. schandalen.

Ook op andere manieren cultiveerde hij het imago van de “bad boy van de muziek” – wat trouwens ook de titel is van zijn uiterst onderhoudende autobiografie! Tijdens een concert in Boedapest zwaaide hij zelfs met een pistool in de stijl van een gangster uit Chicago om het publiek rustig te houden…. Maar zo slecht was hij niet: hij aanbad bijvoorbeeld Ludwig van Beethoven, wiens werken hij placht te spelen in het eerste deel van zijn concerten alvorens zijn eigen muziek ten gehore te brengen.

In 1933 keerde hij terug naar de Verenigde Staten, waar hij de toekomstige iconen van de Amerikaanse avant-garde ontmoette, John Cage en Morton Feldman. Dit weerhield hem er natuurlijk niet van zijn muzikale taalgebruik aanzienlijk af te zwakken en zich eens tot geheel andere dingen te wenden. Hij schreef een misdaadroman en ontwikkelde samen met de Hollywood-actrice Hedy Lamarr een innovatief radiografisch besturingssysteem voor torpedo’s, waarvan het principe vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt in Bluetooth.

Patricia Kopatchinskaja en de jonge Finse pianist Joonas Ahonen – die door de London Times na een concert werd voorgesteld als de “dubbelganger” van de violist (voor de recensent “een van die concerten die je je voor altijd herinnert”)! – brengen hier hulde aan de al even beroemde en beruchte “Bad Boy of Music”.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: