Lavinia Meijer

Lavinia Meijer, Voyage

***** Ter gelegenheid van Record Store Day verscheen de heel mooie nieuwe cd ‘Voyage’ van harpiste Lavinia Meijer ook op vinyl. 

***** Ter gelegenheid van Record Store Day verscheen de heel mooie nieuwe cd ‘Voyage’ van harpiste Lavinia Meijer ook op vinyl. 

De van oorsprong Zuid-Koreaanse Lavinia Meijer (°1983) is een Nederlandse harpiste. Reeds als 11 jarige behoorde ze tot de Jong Talentafdeling van het Utrechts Conservatorium. Na haar Bachelor of Music en Master of Music aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam volgde ze wereldwijd masterclasses bij de beroemdste en beste harpistes, o.a.  bij de Tsjechische Jana Boušková, de Franse Isabelle Moretti, bij de Engelse  harpistes Daphne Boden en Skaila Kanga, de Russische Natalia Shameyva en Emilia Moskvitina, de Duitse Maria Graf en de legendarische Amerikaanse Susann McDonald.

Naast deze indrukwekkende, internationale vorming volgde ze ook cursussen jazz, interpretatie, viool (bij Theo Olof!), blokfluit en piano. Daarop volgden concerten  in Europa, Azië en Amerika met o.a. het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest en het Israel Philharmonic Orchestra.  Ze schitterde als all round muzikante van topniveau in Keulen (Philharmonie), Amsterdam (Concertgebouw), Parijs (Cité-de-la-Musique), Wenen (Wiener Musikverein), Birmingham (Symphony Hall), Athene (Concert Hall), Brussel (Paleis voor schone kunsten), Luxemburg (Philharmonie), Stockholm (Konserthus) en in New York (Carnegie Hall).

Na haar opvallende cd met muziek van Händel, Bach en Scarlatti waarop haar transcripties voor harp van enkele preluden en fuga’s uit Das Wohltemperierte Klavier, volgden vier cd’s bij Channel Classics Records: “Divertissements”, “Visions”, "Fantasies and Impromptus" en "Metamorphosis / The Hours". Op deze laatste staan composities van Philip Glass, bewerkt door Lavinia  voor harp.

Lavinia Meijer won tussen 1997 en 2005 de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours, de Stichting Jong Muziek Talent Nederland, het Nederlands Harp Concours en het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw in Amsterdam.  Internationaal won ze o.a. prijzen op  het Internationaal Harpconcours in Lausanne, Rijsel, Brussel en Israël, op de Reinl-Wettbewerb in Wenen  en op de  heel belangrijke International USA Harp Competition.

Meijer is nu  de enige klassieke artieste met een speciale Record Store Day uitgave. Ze bezocht deze maand ter gelegenheid van Record Store Day instores  bepaalde platenzaken in een aantal Nederlandse steden met bands en singer-songwriters.

Op “Voyage” speelt  Lavinia Meijer Franse muziek uit verschillende perioden. Ze speelt  muziek van Ravel en Debussy die speciaal voor harp gecomponeerd werd maar ook muziek van Satie en Tiersen die zij voor  harp bewerkte. De cd is de opvolger van ‘Passaggio, Einaudi by Lavinia’, waarvoor zij een Gouden Plaat kreeg. Lavinia Meijers repertoire is indrukwekkend. Ze speelt muziek uit de romantiek, uit de barok en minimal music. Haar immens talent bracht haar al tot in Carnegie Hall in New York en nu opnieuw  in Carré. “Voyage” opent met  “Clair de Lune” van Debussy, gevolgd door Satie’s Gymnopédie nr.1 en zijn Gnossiennes nrs. 1, 2, 3 en 5, alle prachtig gearrangeerd voor  harp.  De muziek klinkt  op harp zo mogelijks nog magischer dan op piano. Verder staat er muziek op van de Franse componist Yann Tiersen (°1970), uit zijn soundtrack voor de film “Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain”, een romantische komediefilm van Jean-Pierre Jeunet met Audrey Tautou in de hoofdrol. Alle transcripties en arrangementen zijn van Lavinia zelf, die de klank van de originele instrumenten nabootst op harp. Ze wordt in haar magnifieke uitvoering van  Debussy’s “Danses sacrée et profane” en van Ravels “Introduction et Allegro” al even magnifiek begeleid door de Amsterdam Sinfonietta  o.l.v. de Engelse violiste Candida Thompson. Dit schitterend Nederlands strijkorkest  uit Amsterdam werd in 1988 opgericht onder de naam “Nieuw Sinfonietta Amsterdam” en speelt nu een indrukwekkend  repertoire van barokmuziek tot hedendaagse muziek o.l.v. concertmeester Candida Thompson. Een bijzonder mooie cd.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC