Lady in the Dark: Opera van het Jaar 2022

De zelden opgevoerde Broadway-opera Lady in the Dark van Kurt Weill/Ira Gershwin, de meest recente productie van Opera Zuid, is vandaag verkozen tot Opera van het Jaar 2022 door het online-magazine Place de l’Opéra. Onder aanvoering van dirigent en Weill-kenner David Stern en in de bruisende regie van Anna Pool ontstond volgens Place de l’Opéra een sprankelende voorstelling, in prachtige kostuums en decors van Madeleine Boyd. Van de ruim 1200 stemmen werd 48% uitgebracht op Lady in the Dark, waarvoor de gehele cast, maar in het bijzonder de Nederlandse sopraan Maartje Rammeloo als Liza Elliott in de hoofdrol unaniem geprezen werd door pers en publiek. Genomineerd in de Top 5 waren verder Giulio Cesare van de Nederlandse Reisopera en drie producties van De Nationale Opera.

Lady in the Dark is – behalve een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan een vrouw stelt – vooral heerlijk muziektheater met scherpe humor, fantasierijk verbeelde dromen en fantastische songs. Naast de hoofdrol van Liza Elliott (Maartje Rammeloo), schitterden de Nederlandse actrice Sylvia Poorta als psychiater Dr. Brooks en de zangers Jeremy Finch White, Quirijn de Lang en Elliott Carlton Hines als de mannen om Liza Elliott heen. De groep dansers werd aangevoerd door de Amerikaanse luchtacrobate Dreya Weber, die bij pers en publiek grote indruk maakte met haar optreden in A Midsummer Night’s Dream, eerder dit jaar bij Opera Zuid.

Lady in the Dark in de media

Met sopraan Maartje Rammeloo in de hoofdrol wordt het opera-element met een geweldige zangeres en actrice ingevuld. En als musical komt de productie schitterend uit de verf met heerlijk dans- en showwerk.

— Place de l’Opéra

Lady in the Dark is een verrukkelijke, escapistische voorstelling, een spektakelstukje dat borrelt van verdrongen gevoelens en spettert van muzikale en tekstuele pret. Maartje Rammeloo heeft de rol van haar leven als Liza Elliott: je gelooft in de stijfheid én uitbraakdrift van haar complexe personage en bewondert haar om het plezier waarmee ze haar comfortzone als operasopraan losjes afschudt.

— NRC

A la tête de la philharmonie zuidnederland, David Stern retrouve l’œuvre qu’il dirigea pour une unique représentation début 2020, et il sait en mettre en valeur toutes les facettes, qu’il s’agisse des rythmes de danse sud-américains, du jazz, ou du style « Opéra de quat’ sous » qui prévaut encore dans certains passages.

— Concertclassic.com

De acrobatiek in de gedroomde circusscène, de walsende koorzangers, de kleurrijke kostuums en Rammeloo’s theatrale podium-présence gecombineerd met een ijzersterke strot, maken van Lady in the Dark een onweerstaanbare show.

— de Volkskrant

© Bjorn Frins
© Bjorn Frins

Lady in the Dark was een coproductie met Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, in samenwerking met de philharmonie zuidnederland, en werd ondersteund door de Kurt Weill Foundation for Music.