La Serenata

Men zegt wel eens: muziek zien. Wel, deze serenade heeft rijke en warme kleuren. La Serenata is een poëzie- en operaconcert waarin de liefde in al zijn grillen en gedaantes bezongen wordt. Qua romantiek kunnen wij noorderlingen, nog een en ander opsteken. In het zuiden van Italië wordt tot op vandaag de traditie van de ‘la serenata’ in ere gehouden: de avond voor het huwelijk begeeft de bruidegom zich met gevolg én gitaar naar het huis van de aanstaande bruid om onder het balkon de Liefde en het Leven te bezingen. 

Om de liefde in geuren en kleuren te bezingen werd wel voor een atypische locatie gekozen: de Sint-Martinuskerk van Zaventem. Pluspunt: een prachtige akoestiek. Het koor is afgeschermd met ragfijne doeken in verschillenden formaten, waarop tijdens de voorstelling beelden worden geprojecteerd.

Yin & Yang – je reinste alchemie

Pieter Embrechts is in talloze projecten actief. Een muzikant en performer voor wie avontuur een tweede natuur is. Hij neemt de taak van host op zich en debiteert liefdesgedichten, verhalen en songs over de lenige liefde. Van Hugo Claus tot Toon Tellegen en van Judith Herzberg tot Herman Brusselmans. Aan zijn zijde sopraan en multi-instrumentaliste Noëmie Schellens en klassiek gitarist Maarten Vandenbemden. In een speelse ode worden alle registers opengetrokken in een rollercoaster van muziek en beelden in een uitgepuurde artistieke taal. La Serenta opent met ruziënde stemmen. Geen rozen zonder doornen. Vervolgens intimistische beelden van handen die elkaar aarzelend aanraken, strelen. Ze krijgen nog meer gevoelswaarde met enkele gitaarakkoorden en het hoge dromerige stemgeluid en vocalises van Noëmie Schellens. Ze vertolkt meeslepende opera aria’s van Vinsenzo Bellini tot de nostalgische klankwereld van Raynoldo Hahn. Memorabele melodieën vertolkt met ingetogen vervoering en een scheut melancholie.

Les vieux amants

In de illustratie van de liefde wordt niet alleen gefocust op jong, mooi en blitz. De focus ligt op de onderliggende harmonie tussen twee mensen. De makers gaan voor subtiele effecten: een reeks foto’s door de jaren heen visualiseren een leven van trouw en gehechtheid. Een ouder paar staat in hun moestuin op een tuinpaadje, telkens op dezelfde plaats. Foto’s doorheen alle seizoenen in werkkledij of piekfijn uitgedost illustreren hun leven. Fier op hun plekje, tot alleen de man overblijft met een gapende leegte naast zich.

Een paar oudere Zuid-Amerikaanse dames worden gefilmd terwijl de ene de andere een pittige passage uit een boek voorleest. Dat leidt tot intieme verzuchtingen en ontboezemingen. Het programma zit vol paradoxen. Van aria’s wordt geswitched naar poëzie, ballads, rock en dan weer naar klassiek. Het is aangenaam luisteren wanneer Pieter Embrechts met zijn warme stem poëzie debiteert. Een lust voor het oor. In de ballads schakelt hij van basstem naar tenor, haalt indrukwekkende klanken uit zijn elektrische gitaar Jimmy Hendrix waardig. Met beeldmateriaal ‘bliksemflitsen’ wordt een coup de foudre geïllustreerd. Vuur laait op. Eerst een klein aarzelend vlammetje, nadien hoog oplaaiend verschroeiend vuur. De vurige gloed van een alles verterende passionele liefde met aanvullende soundscape. De opera aria’s complementeren de beelden. Heel mooi is ook het filmpje uit de oude doos van een trapeziste met engelenvleugels. Je ziet de oogbeweging van een man die stiekem en begerig haar vlucht door de ruimte volgt. De projectie verlaat het doek en de engel zweeft over het kerkgewelf. Knap gevonden! De aangepaste muziek voert je mee naar hogere sferen.

Met tempowissels en dynamiek blijft het geheel boeiend en interessant. Naar het einde toe speelt Maarten Vandenbemden nog het prachtige adagio uit het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo. Noémie Schellen zingt. Over de hele lijn sfeer- en gloedvolle muziek die onder de huid kruipt. Een warmhartig concert gebracht door een trio met een onstuitbare drive.

Een kleine kanttekening, volgens mijn persoonlijk aanvoelen, stond het geluid op een bepaald ogenblik iets te luid om nog aangenaam te zijn.

WAT: La Serenata

WAAR: Sint-Martinuskerk, Zaventem

UITVOERDERS: Maarten Vandenbemden [gitaar],  Noémie Schellen en Pieter Embrechts [zang]

Muziek: Vinsenzo Bellini, Raynoldo Hahn, Joaquín Rodrigo
Pöëzie & proza: Hugo Claus, Toon Tellegen, Judith Herzberg, Herman Brusselmans.

WANNEER:vrijdag 3 maart, 20u

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: