De reis begint met de allereerste historisch bekende vrouwelijke componiste, de Byzantijnse Griekse Cassia (geboren tussen 805 en 810 in Constantinopel), gevolgd door de barokcomponiste Francesca Caccini uit Italië, Maria Theresia von Paradies uit de Klassieke periode in Oostenrijk en Pauline Viardot uit de Romantiek in Frankrijk. De boog omspant de 20e eeuw met vrouwen als Ilse Weber (Tsjechië), Isidora Zebeljan (Servië) en Consuelo Velazques (Mexico) tot de 21e eeuw met vrouwelijke componisten als Dima en Dimitri. De muziek van vrouwelijke componisten uit de 20e eeuw, zoals Dima Orsho (Syrië), Eriona Rushiti (Albanië), Suad Bushnaq (Palestina/Syrië), Ella Milch-Sheriff (Israël), Albena Petrovic (Bulgarije), Jasmine Reuter (Duitsland) tot Niloufar Nourbakhsh.
Hun muziek is net zo ontroerend als hun verhalen. Het verhaal van Ilse Weber, die haar man vrijwillig volgde naar Auschwitz en samen met haar zoontje het leven liet in de gaskamer. Het verhaal van Dima Orsho, die met haar familie van Syrië naar Chicago vluchtte en werken maakte vol verlangen naar haar land. Van Nazife Güran, een Turkse componiste die opgroeide onder invloed van de Ottomaanse maatschappij, voor wie het leven als vrouw en de onaantastbare rol van het moederschap een van haar grootste obstakels was. Van Eriona Rushiti, Albanees componist wiens artistieke ontwikkeling onder de communistische dictatuur voortdurend bedreigd werd met verbanning of gevangenneming. Van Pauline Viardot, die niet alleen componiste en lerares was, maar ook voorvechtster van burger- en vrouwenrechten. Van Kassia, de allereerste historisch geregistreerde vrouwelijke componiste uit Byzantium (ca. 810), die onbevreesd haar mening gaf. Van Niloufar Nourbakhsh, die als Iraanse componiste haar land verliet en nu internationaal succesvol is. Hun verhalen worden in dit album verteld en hun stemmen en muziek worden gehoord.
Het klankspel van het nieuwe album “LA FEMME – A Journey of Female Composers” combineert op unieke wijze klassiek en oosters en viert de vrouwelijke aanwezigheid, in kunst en cultuur en als bruggenbouwer, toen en nu.
In 2023 wordt een gelijknamige documentaire film uitgebracht, evenals een wetenschappelijk onderzoek naar het project en de vrouwelijke componisten door de drie musicologen dr. phil. Nejla Melike Atalay, Dr. Rreze Kryeziu en Dr. Lucia Molinari, die ook deel uitmaken van het project.


*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.