Vier voorstellingen van La bohème in Opera Gent

Na het onverwachte arrest van de Raad van State en volgend op het nieuwe Koninklijk Besluit zal Opera Ballet Vlaanderen opnieuw van start gaan vanaf 12 januari in Opera Gent. De productie La bohème zal op 14 januari in première gaan in Opera Gent voor vier voorstellingen.

De eerstvolgende voorstelling van Opera Ballet Vlaanderen wordt de première van de productieLiebestod op 12 januari in Opera Gent, gevolgd door vier voorstellingen van La bohème in de regie van Robert Carsen vanaf 14 januari.

De Antwerpse reeks voorstellingen van Noetic/Le Sacre du Printemps die eerder geannuleerd moest worden, gaat opnieuw door. Deze indrukwekkende productie met werk van Sidi Larbi Cherkaoui en Pina Bausch gaat dus op 21 januari in première in Stadsschouwburg Antwerpen en wordt het grote afscheid van artistiek leider dans Sidi Larbi Cherkaoui.

Ondertussen wordt er achter de schermen verder gewerkt aan Cosi fan Tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in de regie van Anne Teresa De Keersmaeker en onder leiding van Trevor Pinnock dat op 1 februari in première gaat in Opera Antwerpen.

La bohème opnieuw opstarten voor de gehele reeks van 7 voorstellingen in Opera Gent na de opgelegde sluiting op 26 december was helaas niet meer haalbaar.

“Door de beslissing van de overheid om de theaters te sluiten van 26 december tot 28 januari was er eigenlijk geen enkele toekomst meer voor deze productie,” legt algemeen directeur Jan Raes uit. “Op basis van die federale maatregel werd de productie ontmanteld. De complexe technische en logistieke voorbereidingen die nodig zijn om de speelreeks in Gent op te starten, hebben daardoor vertraging opgelopen zodat een première ten vroegste haalbaar is op 14 januari. Dat betekent drie voorstellingen schrappen maar we hopen met deze beperkte reeks voorstellingen ons Gentse publiek alsnog vier mooie avonden te bezorgen.”

“Een grote opera- en balletproductie kan je niet zomaar aan- en uitschakelen,” benadrukt Raes nog. “Nogmaals blijken de chaos en steeds wijzigende maatregelen van de afgelopen weken niet werkbaar en duurzaam te zijn. We herhalen onze vraag om, in overleg, werk te maken van een perspectief voor de lange termijn en om een methodiek rond proportionaliteit te ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van de theaters conform de pandemische situatie. Hiervoor vragen we aan de overheden doordachte beslissingen die nodig zijn om ons verder seizoen gezond en veilig tot het goede einde te brengen dat ons publiek verdient.”

De populaire OBV cafés in onze foyers in Antwerpen en Gent blijven open tijdens de kerstvakantie tot 7 januari, van maandag tot vrijdag tussen 13u en 18u (behalve op 31 december).

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: