Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

,,Ik ken geen bemoedigender feit dan het onbetwistbare vermogen van de mens om zijn leven te verheffen door een bewuste inspanning.‘’ hield de 19de-eeuwse Henry David Thoreau, ecologist avant la lettre, ons voor. Die inspanning wordt ook gevraagd bij Kursaal Classics, maar het publiek krijgt alle ‘tools’ om het parcours met glans te doorlopen. Elk concert dat aanvangt om 17:00, wordt 3 kwartier voorafgegaan door een inleiding waarin de context van wat er te horen valt op een toegankelijke manier geschetst wordt.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Zes concerten op zondag, verspreid over het nieuwe seizoen. Op het podium staan de vijf belangrijkste orkesten dat ons land rijk is. En er is ook een jonge loot aan de boom: het Casco Phil.

Mahlers wonderhoorn van de knaap o.l.v. Michael Schønwandt

Het Belgian National Orchestra (BNO) o.l.v. Michael Schønwandt opent de reeks. Ze duiken onder in de ziel van über-romanticus Mahler met enkele van zijn Des Knaben Wunderhorn orkestliederen, gezongen door de Amerikaanse topper Thomas Hampson. Het BNO vertolkt verder nog Divertissements for Nabucco van Verdi en de 4e symfonie – Noodlotsymfonie – van een getroebleerde Tsjaikovski, een overweldigend expressieve uitbarsting die ook in het buitenland grote weerklank vond.


WIE: Belgian National Orchestra

WAT: Kursaal Classics

WAAR: Kursaal Oostende

WANNEER: 23 oktober 2022

Tickets: [eafl id=”39893″ name=”” text=”kursaaloostende.be”]

Hadelich serveert Sibelius o.l.v. Dima Slobodeniouk

Het Antwerp Symphony Orchestra (ASO) o.l.v. Dima Slobodeniouk biedt als smaakmaker de speelse 22ste symfonie van Haydn aan. Een stuk ernstiger is het raadselachtige vioolconcert van Sibelius, dat beelden oproept van de woeste Finse natuur. Het concerto vraagt om een fijnbesnaarde solist. Die werd gevonden in de persoon van niemand minder dan toptalent Augustin Hadelich. Tot slot de 7e en laatste symfonie van Prokofjev, die ons een zeldzame blik in zijn ziel gunt.
(Zondag 19 december 2022)


WIE: ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA

WAT: Kursaal Classics

WAAR: Kursaal Oostende

WANNEER: 11 december 2022

Tickets: [eafl id=”39894″ name=”ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA” text=”kursaaloostende.be”]

Kathedraal van klank o.l.v. Gergely Madaras

Het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL), het enige grote professionele
orkest van Wallonië, stelt o.l.v. Gergely Madaras het vioolconcert van Glazoenov en de 7e symfonie van Bruckner voor. Concertmeester Alberto Menchen is de solist in het briljante showstuk van Glazoenov. Bruckners symfonieën bieden een spirituele en ruimtelijke reis zonder voorgaande. Bij Bruckner luister je niet alleen naar zijn muziek, je lééft in die muziek. De 7de symfonie is misschien wel de meest toegankelijke van de negen. Aan het OPRL en de dirigent om de spanning nooit te laten afnemen.


WIE: Orchestre Philharmonique Royal de Liège

WAT: Kursaal Classics

WAAR: Kursaal Oostende

WANNEER: 29 januari 2023

Tickets: [eafl id=”39895″ name=”ORCHESTRE PHILHARMONIQUE ROYAL DE LIÈGE” text=”kursaaloostende.be”]

De Schepping à la Haydn o.l.v. Bart Van Reyn

Het Brussels Philharmonic (BP) en het Vlaams Radiokoor (VR) vertolken o.l.v. Bart Van Reyn, en met behulp van Liesbeth Devos, sopraan, Peter Gijsbertsen, tenor en André Morsch, bas-bariton het oratorium Die Schöpfung van Haydn.

Diep onder de indruk in Engeland bij het horen van Händels oratoria Messiah en Israel in Egypt creëerde Haydn eind 18e eeuw een eigen groots oratorium: Die Schöpfung. Het werk verklankt in drie delen het ontstaan van de aarde en de mensheid: de elementen, de dieren en de mens, en Adam en Eva in het aardse paradijs. God had er maar 6 dagen voor nodig, Haydn deed er zo’n 2 jaar over om het scheppingsverhaal tot leven te wekken. Een kijk op de schepping door een roze bril, dat wel.


WIE: Brussels Philharmonic  & Vlaams Radiokoor

WAT: Kursaal Classics

WAAR: Kursaal Oostende

WANNEER: 11 december 2022

Tickets: [eafl id=”39896″ name=”Brussels Philharmonic – Vlaams radiokoor” text=”kursaaloostende.be”]

Das Lied von der Erde o.l.v. Kristiina Poska

Het Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) o.l.v. Kristiina Poska zet de tanden in het adembenemende Das Lied von der Erde van Mahler. “Donker is het leven, donker is de dood.” Geen enkele componist heeft de wereld zo welbespraakt, zo indringend en zo dikwijls vaarwel gezegd als Mahler. In Das Lied von der Erde zette Mahler Chinese poëzie naar zijn eigen hand. Afwisselend vertolkt door tenor Peter Gijsbertsen en alt Christianne Stotijn horen we Mahlers meest diepgaande confrontatie met de menselijke sterfelijkheid. Componist Filip Rathé smeedt de verschillende delen aan elkaar met nieuwe orkestmuziek. Een subtiele totaalervaring ontstaat.


WIE: Symfonie Orkest Vlaanderen

WAT: Kursaal Classics

WAAR: Kursaal Oostende

WANNEER: 19 maart 2023

Tickets: [eafl id=”39873″ name=”symfonie orkest 001″ text=”https://kursaaloostende.be”]

Strijdvaardige Beethoven o.l.v. Michiel Delanghe

• Het Casco Phil (CP) o.l.v. Michiel Delanghe gaat Beethoven te lijf. De wegens corona geannuleerde aandacht die Beethoven te beurt zou vallen in 2021 – 2022 krijgt dan toch een waardig moment. Zoals het een echte operaouverture betaamt, is Beethovens Corlianusouverture de geschikte opstap naar het 5e pianoconcert – Keizersconcert. Pianist Liebrecht Vanbeckevoort komt met het orkest in het strijdperk. Er is de confrontatie en twist tussen solist en orkest, onrust, twijfels, spanning en tragiek te over. De felle, wild dansende 7e symfonie bracht Wagner ertoe die partituur de ‘’Apotheose van de Dans’’ te noemen. Waarvan akte.


WIE: Casco Phil

WAT: Kursaal Classics

WAAR: Kursaal Oostende

WANNEER: 23 april 2023

Tickets: [eafl id=”39897″ name=”Casco phil” text=”affiliate link”]

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.