Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Kunstencentrum nona met BROEK festival

Op 11, 12 en 13 juni organiseerde het Kunstencentrum nona de tweede editie van BROEK in de natuurpracht van het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark. Het eerste evenement van de ZOMER van MECHELEN.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Net nu de coronacijfers sterk teruglopen en de maatregels versoepeld werden, tekent het publiek gretig in op het veelzijdige aanbod van dit festival vol circus, film, muziek, theater en dans. Klassiek Centraal pikte een voorstelling mee.

Vrijdagavond

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

We startten met de allereerste voorstelling ‘Snakearms’ van dit mini festival, een werk van Alexander Vantournhout en Esse Vanderbruggen, in een cocreatie met Emmi Vaïsänen. Hij studeerde hedendaagse dans aan het opleidingscentrum van Anne Teresa De Keersmaeker P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studio) en breidde zijn kennis uit bij ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque). Zijn werk is een subtiele mix van dans en circus. Vanthournhout en Vaïsänan, twee kunstenaars die elkaars creatieve vernuft en intelligentie waarderen en verkennen en het vermogen hebben om nieuwe dingen te blijven maken.

Snakearms

Het Vrijbroekpark heeft vele intieme hoekjes, tuinkamers als het ware en daar wordt inventief op ingespeeld. Van de BROEKbar wordt het publiek me geloodst naar die verborgen plekjes. Twee tribunes staan pal tegenover elkaar opgesteld. De dansvloer is een groen grastapijt waar hier en daar madeliefjes fier hun kopjes bovenuit steken. Een koppel treedt elkaar tegemoet. Geven elkaar spontaan een handdruk, tactiliteit die ons de voorbije maanden ontzegd werd. Dit simpele gebaar groeit uit tot een meeslepend en virtuoos hand-, arm- en ledenmatenduet.
Een ode aan de handen

Er ontwikkelt zich een tactiel spel van handen die elkaar vinden in een stevige handdruk, over elkaar glijden, vingertoppen die elkaar verkennen, handen die verstrengeld in elkaar vederlicht de lucht inzweven. Telkens ontstaan andere composities die enkele malen herhaald worden en uitdeinen in weer andere nog complexere handelingen.

De aanrakingen verleggen zich van de vingers, over de hand, de pols, de elleboog naar de hele arm. Alle mogelijke variaties worden bespeeld. Tedere omhelzingen, even de furie van een tango. Armen die in elkaar vlechten, een kluwen vormen of als slangen om elkaar heen draaien. Handen zijn er ook om elkaar in evenwicht te houden. Handen die elkaar nooit loslaten. Op één moment na. Er is verwijdering. Maar als magneten worden ze weer naar elkaar getrokken. Het geheel geschraagd door repetitieve muziek waar vogelgezang doorheen klinkt.

In de natuurlijke setting is dit heel vrolijk en rustgevend tegelijk. Op een bepaald moment klinken Oosterse klanken doorheen wat het geheel een magische toets verleent. Dit handenspel vergt een sterke concentratie en houdt het publiek in de greep. De verstrengeling van vingers, handen, armen, lichamen lijkt op een paringsdans. Natuur en cultuur door de weergoden zonnig geserveerd.


  • WAT: BROEK festival
  • WAAR & WANNEER: Vrijbroekpark Mechelen, 11 t/m 13 juni 2021
  • ORGANISATIE: Kunstencentrum nona

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende