Musiceer en dans corona weg ! deel 1

De corona pandemie is een drama. Een persoonlijk drama voor de mensen die onder veel pijnlijk leed zijn overleden en nog overlijden. Een drama ook voor hun naasten, voor de zorgverleners die weer iemand uit handen moeten geven ondanks alle inzet. Er is ook hoop omdat velen genezen.

Een economisch drama is deze pandemie door de sluiting van zoveel handelszaken. Een drama voor de werkgelegenheid. Een drama in ons vakgebied waar ontelbaar veel artiesten zo goed als zonder inkomsten vallen. Projecten groot en klein worden al dan niet definitief van de baan geschoven ondanks de vele voorbereidingen en kosten die reeds gemaakt werden… En toch. Toch blijft er hoop en hoop doet leven.

Helende muziek

Muziek is helend, zo is in ontelbaar veel wetenschappelijke onderzoeken bewezen. De kracht van muziek is niet te onderschatten. Je kan met muziek zeer veel bereiken. Van manipulatie en opjutten om mensen tot gewelddadigheid te brengen, maar ook om mensen rust te geven, hoop, liefde, schoonheid, verlangen,  ‘Sehnsucht’. En het zijn al die mooie elementen die we vandaag in honderden, zoniet duizenden initiatieven dichtbij en veraf, ja wereldwijd, mogen mee beleven die hoop op mooiere dagen geven. Dat kan nu dankzij dat wonder van het internet en de communicatiemogelijkheden dat dit biedt. Musiceren via de kanalen van het wereldwijde web is vandaag deel van de redding in de nood. Via die elektronische wegen komen mensen nader tot elkaar en zingen en musiceren op een wijze dat ze ‘het’ internet omtoveren tot een grenzeloos podium. Mensen die elkaar nooit eerder ontmoetten, zingen en musiceren nu samen, virtueel verbonden van thuis uit, achter hun laptop of slimme telefoon om zo een ensemble te vormen en de wereld het beste van zichzelf te geven.

In Vlaanderen is het Koen Vits die het meest opvallende initiatief nam: Koor Kontra Korona, via Facebook. Hij slaagde erin een koor samen te stellen dat onder zijn leiding zong terwijl niemand op een repetitie samenzat. In Italië zongen 700 kinderen Nessum Dorma zo samen. Orkesten spelen symfonieën of delen ervan, een celliste werd zo haar eigen cello-ensemble en noem maar op.

Balkonconcerten

De muzikanten die vanop hun balkon of op straat aan hun voordeur de buurt op concerten trakteren zijn niet meer te tellen. Het zingende land Italië ontroerde misschien wel het meest toen massa’s mensen, vanuit hun ramen hun volkslied zongen. Spontaan en een keer niet politiek geïnspireerd of gemanipuleerd om de ene meer en de andere minder stemmen bij een of andere verkiezing te doen winnen of verliezen. Neen, recht uit het hart voor al die mensen die lijden en al die mensen die zich nu zonder uren te tellen inzetten. Inzet als zorgverstrekker, als kassier in de voedingszaak, als ontsmetter van winkelkarretjes, als pakjesbezorger van de massa online aankopen en noem maar op, noem maar op. Het is dezelfde bezieling die uitgaat van, bijvoorbeeld, Koor Kontra Korona en al die andere emotierijke initiatieven die het schoonste dat een mens in zich heeft, naar voor halen.

We geven u hier enkele van die initiatieven weer. Mocht u ook zo’n initiatief organiseren, er aan deelnemen of weten, weet ons te vinden en contacteer onze redactie: redactie@klassiek-centraal.be of info@klassiek-centraal.be.


Hier geven we u enkele bijzondere voorbeelden, een zeer kleine greep uit een overstelpend aanbod… Dank aan allen die vol overgave dit ‘zomaar’ aan de wereld.

Koor Kontra Korona

700 Bambini cantano Nessun Dorma – Turandot

National Orchestra Belgium

Symphony of Hope

Can´t come to our concerts? We come to your living room with a short Symphony of Hope! It´s our turn to thank you … and applaud. ______Vous ne pouvez pas vous rendre à nos concerts ? Nous pouvons venir dans votre salon avec une courte Symphonie de l'Espoir ! C'est à notre tour de vous remercier … et de vous applaudir. #LaMusiqueNousUnit #PrenezSoinDeVous_______U kan niet naar onze concerten komen? Dan komen we tot bij u in de huiskamer met onze Symfonie van de Hoop! Vandaag is aan ons om voor u te applaudiseren ! #MuziekVerbindt #BlijfGezondBlijfThuis #5voortwaalf #culturequarantaine#TogetherAtHome #MusicDoesntStop #StaySafe #ClapForCarers #ThanksHealthHeroes Verpleegkundigen en verzorgenden Artsen Zonder Grenzen (België) De zorgsector Coronavirus Covid19 pour les médecins Belgische zorg- en verpleegkundigen. World Health Organization (WHO)

Publiée par Belgian National Orchestra sur Lundi 6 avril 2020

 

Als De Ziele Luistert – Lodewijk Mortelmans – Joyce Kuipers

Zao Van den Brempt – The Black Cloak – 2019

Bart Rodyns en Wilfried Van den Brande: Abide with me

🙏 Aflevering 9 : ‘ABIDE WITH ME’ 🙏👉with🕺BIRTHDAY-Organ-IMPROVISATIONS🥳❤️”Liederen van schoonheid, troost en hoop”❤️ 👉Meer info over dit initiatief: Muziek in Sint Paulus Fantastisch beeld/klank by Stoffel de Laat!

Publiée par Bart Rodyns sur Samedi 4 avril 2020

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: