Koninklijke Onderscheiding voor Annett Andriesen, Officier in de Orde van Oranje Nassau

Op 10 maart is Annett Andriesen, mezzosopraan en directeur van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) bij Koninklijk Besluit benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Annett Andriesen kreeg de eervolle onderscheiding opgespeld in bijzijn van vele relaties uit de wereld van klassieke zang, waaronder sopraan Dame Kiri Te Kanawa.

Annett Andriesen ontving de hoge Koninklijke Onderscheiding in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum uit handen van de burgemeester van ’s-Hertogenbosch, Ton Rombouts, voor haar grote verdiensten op cultureel gebied. Burgemeester Rombouts roemde Annett Andriesen onder meer om haar buitengewone inzet en betrokkenheid bij zeer uiteenlopende culturele instanties en projecten over een zeer lange periode. Annett Andriesen heeft zich, naast haar glanzende internationale zangcarrière, in de afgelopen decennia onvoorwaardelijk ingezet voor talentontwikkeling en begeleiding van jonge zangers op weg naar de grote concert- en operapodia.  Annett Andriesen, zelf zangeres en in 1975 prijswinnares van het IVC, is spilfiguur in de wereld van de vocale klassieke muziek en een groot pleitbezorger voor het behoud en herwaardering van de liedkunst. Zij is de grondlegger van de drie O’s, pijlers in talentontwikkeling: Ontdekken, Ontwikkelen en Overdragen van jong talent in de wereld van klassieke zang. Zij heeft tevens het Internationaal Vocalisten Concours op het hoogste nationale en internationale niveau gebracht. Het IVC heeft onder haar leiding zijn plaats in de top van de wereld van zangconcoursen bereikt. Annett Andriesen is tevens als docente verbonden geweest aan o.a. het Conservatorium van Amsterdam en heeft talloze advies- en bestuursfuncties  vervuld bij instellingen op het gebied van podiumkunsten. Annett Andriesen is sinds 2007 artistiek en zakelijk directeur van het Internationaal Vocalisten Concours dat van 7 t/m 16 september 2017 zijn 51ste IVC Opera/Oratorium organiseert in ’s-Hertogenbosch.

Decoranda  is sinds 1967 operazangeres en was als zodanig o.a. werkzaam bij de Nationale Opera in Amsterdam. Zij maakte haar operadebuut in 1974 bij Opera Forum (thans de Nederlandse Reisopera) en in 1977 bij De Nationale Opera. Sindsdien heeft zij in ruim 100 verschillende opera’s gezongen, niet alleen bij genoemde gezelschappen, maar o.a. ook bij de Vlaamse Opera, Opera Forum, Opera Zuid en diverse gezelschappen in Europa en de USA, waaronder Teatre Liceu in Barcelona, La Scala in Milaan, Opéra Lyon en de San Francisco Opera. Zij heeft diverse premières van opera’s van Nederlandse componisten, alsmede in muziektheaterwerken gezongen en heeft gewerkt met bekende dirigenten. In 2010 zong zij een rol in de wereldpremière van A Dog’s Heart van Alexander Raskatov bij de Nationale Opera tijdens het Holland Festival. Er volgden reprises in 2013 in Milaan, in 2014 in Lyon en dit jaar keert Annett Andriesen terug in dezelfde opera in Amsterdam.

Decoranda was zangdocent (1988-2015), o.a. aan de conservatoria te Amsterdam en Groningen en de Academie voor Kleinkunst. Sinds 2007 is zij (nadat zij van 2002 tot 2007 bestuurslid was) artistiek en zakelijk directeur van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) te ‘s-Hertogenbosch / de Stichting Muziekstad ‘s-Hertogenbosch, dat in 2016 en 2017 zijn 51e editie organiseert. Zij zet zich bijzonder in om het IVC wereldwijd bij conservatoria , impresariaten, de operahuizen, concertzalen, media en het publiek onder de aandacht te brengen. Daarbij stelt zij talentontwikkeling van jonge zangers centraal en streeft ernaar hen in contact te brengen met de juiste mensen. Zij is de grondlegger van de drie O’s in talentontwikkeling: ontdekken, ontwikkelen en overdragen. Bij het IVC worden de zangers met zorg omgeven, waarmee het zich onderscheidt van andere concoursen . Het IVC heeft dankzij haar inzet zijn plaats in de top van de wereld van (internationale) zangconcoursen bereikt, verstevigd en uitgebouwd. Internationaal bekende vertegenwoordigers uit de wereld van klassieke zang (o.a. zangers en directies van operahuizen) heeft zij aan het concours verbonden. Zij heeft hiermee de top van de klassieke zangwereld naar ‘s-Hertogenbosch gehaald en het IVC, ‘s-Hertogenbosch en Noord-Brabant internationaal op de ‘culturele’ kaart gezet.


  • WIE: Annett Andriesen
  • WAT: Koninklijke Onderscheiding, Officier in de Orde van Oranje Nassau
  • WANNEER: 10 maart 2017
  • WAAR: ‘s Hertogenbosch, Nederland
  • Foto: Officier in de Orde van Oranje Nassau Annett  Andriesen, geflankeerd door sopraan Dame Kiri Te Kanawa, bestuursvoorzitter IVC Roderick van de Mortel, echtgenoot Edwin Rutten, sopraan Roberta Alexander en Burgemeester van ’s-Hertogenbosch Ton Rombouts – © Marjo van de Peppel-Kool

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: