Geneviève Van Quaquebeke was jarenlang Principal danser bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen. Noch de klassieke ballettaal, noch de complexe hedendaagse dansstijlen kennen geheimen voor haar. De voorbije jaren kon ze zich naar hartenlust uitleven in de meest diverse choreografieën en danste ze vele hoofdrollen. Na Britten Dances stopt ze met dansen bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen. De tijd is rijp om andere dingen te doen.
Geneviève Van Quaquebeke was jarenlang Principal danser bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen. Noch de klassieke ballettaal, noch de complexe hedendaagse dansstijlen kennen geheimen voor haar. De voorbije jaren kon ze zich naar hartenlust uitleven in de meest diverse choreografieën en danste ze vele hoofdrollen. Na Britten Dances stopt ze met dansen bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen. De tijd is rijp om andere dingen te doen.
Britten Dances
De honderdste verjaardag van componist Benjamin Britten bleek een schitterende gelegenheid voor het KBvV om zijn oeuvre, een doos vol muzikaal speelgoed voor choreografen en dansers, in de kijker te plaatsen. Als orgelpunt van haar carrière creëerde Ashley Page voor Geneviève Van Quaquebeke het duet Courting The Senses, waarmee ze voor het laatst zal schitteren in de tripple bill “Britten Dances”. Een unieke kans om deze getalenteerde vrouw met een sterke innerlijke en visuele kracht nog een laatste maal aan het werk te zien.
Klassiek Centraal neemt de gelegenheid te baat om samen met haar nog even terug te blikken op een schitterend carrière. Haar carrièreparcours leest als een drieluik en vormt een boeiend en veelzijdig geheel. GENEVIEVE VAN QUAQUEBEKE genoot haar opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen van 1990 tot 1996. In haar laatste jaar won zij de Prix Professionnel op het internationale concours van Lausanne.
In 1996 maakte ze haar debuut bij het KBvV als Corps de Ballet onder leiding van Robert Denvers. Na verschillende balletten van Danny Rosseel en een aantal grote klassiekers te hebben gedanst klom ze al gauw op tot soliste. Haar ambities reikten verder dan alleen Vlaanderen.
In 2000 deed ze auditie bij Les Ballets de Monte Carlo onder leiding van Jean Christophe Maillot. In dit gerenommeerde gezelschap danste zij onder meer Romeo & Juliette, Cinderella, Vers un Paysage (Jean Christophe Maillot), Bella Figura (Kylián), Second Detail en Enemy in the Figure ( William Forsythe). In 2003 behaalde zij een finaleplaats in de Choreografie wedstrijd van Hannover. Na deze internationale ervaring keerde zij terug naar België.
In 2009 werd Geneviève Principale danseres onder leiding van Kathryn Bennetts.
Zij vertolkte onder meer Odette/Odille in het Zwanenmeer en Lilac Fairy in Sleeping Beauty van Marcia Haydee. Impressing the Czar, Artifact , New Sleep, Enemy in the Figure, Herman Schmerman, In the Middle Somewhat Elevated van William Forsythe. The Grey Area, Sweet spell of oblivion, The third light van David Dawson. Ze danste ook meerdere choreografieën van Balanchine. In de laatste première danste Geneviève Fall outs van Godani waar zij reeds meerdere malen mee samen werkte. Zij schitterde ook in datzelfde programma in het ballet Infra van Wayne Mc Gregor.
-Uw leven stond totaal in het teken van de dans. Er een punt achter zetten zal geen eenvoudige beslissing geweest zijn. Wordt er iets uit uw hart gesneden?
Als ik een beslissing neem kom ik daar niet meer op terug. Ik heb een vrij vastberaden geest.
-Kordaat!
Niet kordaat, nee. Zoiets moet je doordacht doen. Het is niet van vandaag op morgen gebeurd. Twee jaar geleden, na de geboorte van mijn dochtertje, overwoog ik dit al. Nu heeft het vorm gekregen. Of die keuze nu echt iets uit mijn hart snijdt!? Het podium en dans zal altijd een deel van mijn leven uitmaken. Ik ben er tenslotte al mee bezig vanaf mijn vierde levensjaar. Ondertussen ben ik vierendertig geworden. Mijn intentie is ook om met dans bezig te blijven.
-Dansen staat voor u symbool met…
Zoals in de reclame van Kinder Bueno zou ik kunnen zeggen: “Dansen is mijn leven.” Het klinkt heel cliché, maar het is echt zo. Dansen is een passie. Het zit in mijn bloed.
-Via de genen van uw ouders of een ver familielid meegekregen?
Cultuur en creativiteit is iets wat je grotendeels meekrijgt via je opvoeding. Daar ben ik mijn ouders zeer dankbaar voor. Of dat DNA-gebonden is weet ik niet. Artiest zijn zit meer in het individu zelf. Als dansen je passie is, kan niets of niemand je tegen houden. Belangrijk is het inlevingsvermogen en daar een gezond stukje talent bij en natuurlijk ook de mogelijkheden van het lichaam.
-Dansen is een kunstvorm die kracht en energie vergt?
Hoofdzakelijk wilskracht en energie. Daarnaast moet je toch aan een aantal voorwaarden voldoen om danser of danseres te kunnen worden. Het lichaam moet meewillen. Als je erfelijk belast bent met iets dat niet past in die esthetiek is het al moeilijker om je droom waar te maken.
– U kreeg te kampen met blessures?
Ik heb ooit een ligament gescheurd in mijn voet.
-Flitst dan door je hoofd: “Oei, ik mag een kruis zetten over mijn carrière!”
Zeker. Gelukkig ben ik groot gebracht met een zekere nuchterheid en realiteitszin. Mijn ouders hebben mij altijd voorgehouden: vergeet niet dat er iets kan gebeuren waardoor je verplicht wordt om je leven om te gooien en iets compleet anders te gaan doen.
-Was er een B-plan?
Niet als je op de balletschool zit. Je enige idee is: ik ga danser worden. Als je incalculeert dat er ‘mogelijk’ iets kan foutlopen, dan kan je de desillusie inperken. Gelukkig heb ik mijn droom kunnen realiseren.
-Wat is het moeilijkste geweest om uw doel te bereiken?
Ik ben iemand met karakter en individualiteit. Ik ben heel goed in neoklassiek en modern werk en heb hard moeten werken om mij ook te bewijzen als klassieke danseres. Het moeilijkste voor mij is geweest om te laten zien dat ik dat even goed kon en ook geschikt ben voor een Zwanenmeer. Dat te kunnen demonstreren was voor mij een overwinning. Als je als jonge danseres een stempel krijgt: van jij bent daar goed in en daar minder goed in… Ik kan u verzekeren, als jeugdige persoon is het moeilijk om je daar tegen af te zetten en het tegendeel te bewijzen, te tonen dat je meer in je mars hebt. Ik ben er in geslaagd om mijn veelzijdigheid aan bod te laten komen. Ja, ik ben voldaan als ik terugblik.
-Als principal is men zeer intensief bezig. Er is een strak dagschema. Nu gaat u zeeën van tijd hebben!
O nee, geloof me vrij, ik ben met honderd en één dingen tegelijk bezig. Het voorbije jaar was enorm zwaar en slopend door tal van combinaties. Naast mijn opdrachten bij het KBvV ben ik aan de Artesis Hogeschool mijn pedagogisch diploma voor dansleerkracht aan het halen. Ik ben zo slim geweest om maar een half programma te doen want er komt enorm veel bij kijken. De andere helft is voor volgend jaar. De studies zijn vrij zwaar maar ook heel aangenaam en leerrijk. Het is bijzonder fijn om mij in deze opleiding te kunnen verdiepen in andere takken van de danswereld waardoor je ook meer zelfreflectie krijgt hoe je zelf danst of les geeft. Ze hebben me ook gevraagd voor de beoordelingscommissie dans. Dat is ook helemaal nieuw voor mij. Het is leuk om vanuit een andere hoek de dans in Vlaanderen te bekijken, wat er allemaal leeft. Ik heb al heel wat ontdekkingen gedaan. Het is allemaal heel intensief.
-U kon samenwerken met internationaal gerenommeerde choreografen. Wie was of is uw favoriet?
We hebben het geluk gehad om met William Forsythe een heel goede band te hebben. Ik had met hem al gewerkt in Monte Carlo. Verder Kylián, Marcia Haydee… ik voel mij bevoorrecht dat ik de kans kreeg om met al die mensen te kunnen samenwerken.
-Welke rol is uitgegroeid tot uw visitekaartje?
Ik ben een allround danseres. In Forsythe was ik wel heel goed. Ik denk dat mijn individualiteit en manier van dansen de mensen aansprak.
-U krijgt een niet alledaags afscheidscadeau: een ballet, een choreografie helemaal op uw lijf gemaakt.
Ja, die creatie is fantastisch verlopen. Een pas de deux van acht en een halve minuut is een serieuze brok. Op een rustige manier is die heel snel tot stand gekomen. Het was eigenlijk heel emotioneel. Ik had niet gedacht dat het mij zo zou raken. Het is leuk om dit met David Jonathan te doen. De connectie zit prima en we begrijpen elkaar heel goed als partner. Dat maakt dat er nog meer ruimte is voor emotie en inlevingsvermogen.
-Raast er première-adrenaline door uw lijf?
Ik heb gewoon zin om het allerbeste te maken van deze voorstellingsreeks zoals ik mijn hele carrière heb gedaan. Er honderd ten honderd voor gaan. Als het niet méér is… en vooral genieten. Op een podium wil ik genieten.
-Welk signaal zou u willen geven aan jong aanstormend talent?
Ik zou ze vooral willen meegeven de zin en de passie voor dans. Ze moeten zowel technisch hoogstaand zijn en hun creativiteit naar buiten laten komen. Let wel: met enkel uitstraling lukt het ook niet. De combinatie van de twee is nodig én hard werken, tot het uiterste durven gaan.
-Wat ligt u in de toekomst nauw aan het hart?
Het zal leuk zijn als ik mijn dochtertje wat meer kan zien. Verder gewoon het feit dat ik mijn eigen agenda kan regelen, een heuse luxe! Bij een balletgezelschap kan je met Kerstmis vrij zijn maar net zo goed midden in een tournee zitten. Ik heb dat nooit erg gevonden. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je verlangt naar een familieleven. Ik ben al vrij lang aan het werk, van mijn zeventiende. De meeste jonge mensen vatten dan pas hun studies aan.
-In een persmededeling van het KBvV stond ergens te lezen: Geneviève Van Quaquebeke gaat met pensioen!
Ik ben nog niet afgeschreven, nog lang niet! Ik wil gewoon gepassioneerd iets anders doen en aan een tweede carrière werken. Het geven van vertrouwen aan jonge mensen, het creëren van omstandigheden. Daar wil ik mij voor inzetten.