Koningin Elisabethwedstrijd lanceert nieuwe sessie: cello

Med. KEW –  BE Culture
De editie 2017 van de Koningin Elisabethwedstrijd is gewijd aan de cello, een uitbreiding van de drie bestaande disciplines viool, piano en zang. De wedstrijd vindt in Brussel van 8 mei tot 3 juni plaats, op de gebruikelijke locaties: de eerste ronde en de halve finale in Flagey en de finale in het Paleis voor Schone Kunsten.

Met de cellosessie schrijft de Koningin Elisabethwedstrijd (KEW), zo’n 30 jaar na het eerste zangconcours in 1988, een nieuwe bladzijde van haar geschiedenis. Die sluit naadloos aan op de twee andere sessies voor instrumenten, waardoor de zangsessie een jaar opschuift. De diverse disciplines – viool, piano, cello en zang – vormen vanaf nu dus een vierjaarlijkse cyclus.

De nieuwe sessie, die al een aantal jaren in voorbereiding was, is het antwoord van de Koningin Elisabethwedstrijd op ontwikkelingen binnen de muziekwereld. Daar is al een tijd, zowel bij de vertolkers en componisten als bij het publiek, een groeiende geestdrift voor de cello voelbaar. Dat enthousiasme vond, sinds de beëindiging van de Casals en Rostropovitch cellowed­strijden, geen weerklank meer in een prestigieus internationaal concours voor dit instrument, waarvoor Koningin Elisabeth een bijzonder zwak had.

Het aantal aanmeldingen bevestigt de forse belangstelling voor de cellowedstrijd: met zo’n 200 inschrijvingsdossiers plaatst deze eerste editie zich meteen op hetzelfde niveau als de laatste sessies voor viool en piano. Ook bij de muziekprofessionals (o.a. juryleden en programma­toren) is de interesse groot.

Van 8 tot 13 mei, in Flagey, spelen de kandidaten in de eerste ronde een recital naar keuze, onder begeleiding van een pianist(e) en een cellist(e). De week daarop brengen de halve­finalisten een recital, met inbegrip van een speciaal voor het concours geschreven plichtwerk, en een concerto van Boccherini of van Haydn, daarbij begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Frank Braley. De twaalf finalisten verblijven een week in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, alvorens van 29 mei tot 3 juni, in het Paleis voor Schone Kunsten, het onuitgegeven verplicht werk en een zelf­gekozen concerto uit het grote cellorepertoire te vertolken, onder begeleiding van het Brussels Philharmonic en zijn dirigent Stéphane Denève. De rangschikking door de jury, die zonder overleg gebeurt (een specificiteit van de KEW), wordt na afloop van de laatste finaleavond op 3 juni bekendgemaakt.

Het verplicht werk voor de halve finale, Chacun(e) sa chaconne, is geschreven door de Belgische componiste Annelies Van Parys. Het verplicht werk voor de finale en de componist worden op de eerste finaledag (29 mei) aangekondigd.


PRAKTISCHE INFORMATIE
08.05 > 15.06

Eerste concert
08 >13.05 – 15u & 20u
Flagey – Studio 4 (Brussel)

Halve finale
15 > 20.05 – 15u & 20u
Flagey – Studio 4 (Brussel)

Finale
29.05 > 03.06 – 20u
BOZAR (Brussel)

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist