Koningin Elisabethwedstrijd (KEW) 2013

CD KEW 2013, National Orchestra of Belgium, Marin Alsop, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Michael Hofstetter

De Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België laat weer van zich horen en toont zich opnieuw van haar beste kant met de uitgave op vier cd’s van de absolute hoogtepunten van de pianowedstrijd 2013.

De Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België laat weer van zich horen en toont zich opnieuw van haar beste kant met de uitgave op vier cd’s van de absolute hoogtepunten van de pianowedstrijd 2013.

Deze cd box zal u de memorabele tot ‘legendarische’ momenten doen herbeleven van deze editie. De eerste cd, volledig met de opnamen van de prestatie van Boris Giltburg, vereeuwigt de beide verplichte werken, zowel solo als met orkest alsook zijn onvergetelijke en hoogst persoonlijke interpretatie van (zijn) Rach.3.

Dat de tweede cd volledig gewijd is aan de benjamin van het gezelschap, de innemende, Franse Rémi Geniet en de Poolse Mateusz Borowiak, is meer dan terecht. Beiden hebben ons onvergetelijke momenten geschonken. Hun uitvoering van Gaspard de la nuit en van sonaten van Beethoven en Prokofiev, zijn daarvan het getuigenis. Bij Mateusz kwam daar dan nog eens die maturiteit bij die hem eventueel naar de optimale eindzege had kunnen leiden. Het heeft niet mogen zijn. De jeugdige leeftijd van Rémi en de onovertroffen artistieke  persoonlijkheid van Boris hebben hem de loef afgestoken. Beiden zijn overigens ook te beluisteren op de vierde cd.

Naast de magistrale Mozart van Andrew Tyson, zijn Rémi en Mateusz, elk vertegenwoordigd met een knappe uitvoering van wat, naast de sonaten van Haydn, behoort tot de beste klaviermuziek aller tijden, een partita van Bach. De Brahms- en Tsjaikofsky concerti zijn vertegenwoordigd door toppianist Stanislav Khristenko en de spectaculaire Chinese Zhang Zuo.

Wanneer u de cd’s beluistert, zonder beeld, valt de prestatie van de beide orkesten des te meer op. Wat mogen wij fier zijn op het Nationaal Orkest van België en het fijn Orchestre Royal de Chambre de Wallonie waarbij ons respect en onze dank uiteraard in de eerste plaats uitgaat naar de dirigenten Marin Alsop en Michael Hofstetter.

Ik wil er u ook aan herinneren dat in april 2013 een vijfdelige cd-box verscheen bij het label ‘Muso’ naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Ysaÿe & Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano. In deze cd box zijn twaalf grote concerti te herontdekken uit het repertoire van twaalf heel opvallende laureaten uit de geschiedenis van de Wedstrijd.

Met dank aan de directie, de jury’s, de organisatie en last but not least de laureaten van de prestigieuze Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth, die ons land alweer wekenlang tot een magisch, muzikaal sprookjesland maakten.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC