Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Het Concertgebouworkest is verheugd een langdurige verbintenis aan te kondigen met Klaus Mäkelä, die in het seizoen 2022/2023 begint als artistiek partner en in 2027 de achtste chef-dirigent van het orkest wordt.

Als artistiek partner zal Klaus Mäkelä nauw samenwerken met het Concertgebouworkest, te beginnen in augustus met concerten in Het Concertgebouw, de Philharmonie in Keulen en de Philharmonie in Berlijn (openingsconcert van het Musikfest Berlin). Gedurende het seizoen 2022/2023 leidt de Finse dirigent bij het Concertgebouworkest vijf verschillende programma’s, waarna de samenwerking zich op natuurlijke wijze zal ontwikkelen en de dirigent en de musici de gelegenheid krijgen de komende jaren zowel in Amsterdam als daarbuiten meer tijd samen door te brengen.

Klaus Mäkelä en het Concertgebouworkest

Klaus Mäkelä debuteerde in september 2020 bij het Concertgebouworkest, en vanaf het eerste moment was duidelijk dat er sprake was van een perfecte combinatie. Na dit bijzonder overtuigende debuut nodigde het orkest hem nog datzelfde seizoen twee keer uit. In het seizoen daarop leidde hij het orkest onder andere op tournee in Hamburg en Reykjavík. Iedere keer werd de collectieve wens van de orkestmusici om Klaus Mäkelä te vragen als hun nieuwe chef-dirigent opnieuw bevestigd.

Het Concertgebouworkest heeft een sterke traditie van langdurige samenwerkingen met dirigenten, onder wie Willem Mengelberg, Bernard Haitink en Riccardo Chailly, vanaf een vroeg stadium in hun carrière. Met de benoeming van Klaus Mäkelä als artistiek partner voor vijf seizoenen voordat hij zijn functie van chef-dirigent oppakt, begint het orkest aan een nieuwe reis die vele jaren van artistieke hoogtepunten en nieuwe ontdekkingen zal opleveren.

Klaus Mäkelä:

‘Dit is een orkest van uitzonderlijk goede musici met een gedeelde nieuwsgierigheid en ambitie om te musiceren op de meest meeslepende en communicatieve manier mogelijk. Je hoeft de klank van het Concertgebouworkest maar één keer te horen om hem voor altijd te bewonderen, en ik ben vereerd om verantwoordelijkheid te mogen dragen voor het behoud en bij te dragen aan de toekomstige ontwikkeling ervan. Ik ben orkest, staf en bestuur heel dankbaar dat ze me met open armen verwelkomen, en kijk uit naar alle momenten, op het podium en erbuiten, die we de komende jaren zullen delen.’

Je hoeft de klank van het Concertgebouworkest maar één keer te horen om hem voor altijd te bewonderen.

© Marco Borggreve

Jörgen van Rijen:

solotrombonist, voorzitter van de Artistieke Commissie, bestuurslid:  

‘Ik ben ontzettend blij dat we deze belangrijke aankondiging kunnen doen. Ik spreek namens al mijn collega’s in het orkest als ik zeg dat we met heel ons hart hebben gekozen voor een langetermijnverbintenis met dirigent Klaus Mäkelä. Zelden hebben we zo’n overweldigende steun van onze musici voor een toekomstige chef-dirigent ervaren. Voor ons is Klaus een musicus onder de musici, en een dirigeertalent zoals je dat je maar één keer in een generatie tegenkomt. Met zijn grondige inzicht in en beheersing van een breed repertoire, en zijn inspirerende artistieke visie en energie, brengt Klaus het beste in ons naar boven.

Zelden hebben we zo’n overweldigende steun van onze musici voor een toekomstige chef-dirigent ervaren

Een van de geweldige aspecten van het Concertgebouworkest is dat de musici zelf nauw betrokken zijn bij de artistieke koers van de organisatie, en ook zelf beslissen wie hun nieuwe chef-dirigent wordt. Ik ben trots op al mijn collega’s, die samen het zoekproces naar de nieuwe chef-dirigent hebben opgezet en zoveel geduld hebben getoond tijdens het wachten op de juiste kandidaat. We zijn er volledig van overtuigd dat we de perfecte match voor het Concertgebouworkest hebben gevonden en kunnen niet wachten om onze gezamenlijke muzikale reis te beginnen.’

Het directieteam van het Concertgebouworkest:

‘Wij zijn verheugd te kunnen aankondigen dat Klaus Mäkelä een tienjarig contract met het Koninklijk Concertgebouworkest heeft getekend, dat voorziet in een langdurige samenwerking met ons orkest. We respecteren Klaus’ huidige posities bij het Oslo Filharmonisch Orkest en het Orchestre de Paris, waarmee we een uitstekende band hebben, en benoemen hem tot artistiek partner met ingang van het seizoen 2022/2023 voordat hij in 2027 begint als achtste chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Deze overeenkomst laat de grote betrokkenheid en het vertrouwen tussen onze musici en Klaus zien en zal zorgen voor het behoud van de muzikale topkwaliteit die het publiek wereldwijd van ons orkest verwacht. We kijken uit naar de samenwerking met Klaus, die de komende jaren de reputatie van het orkest als een van de leidende symfonieorkesten in de wereld zal onderstrepen.’

Over Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä is chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, muziekdirecteur van het Orchestre de Paris en artistiek leider van het Turku Music Festival. In het seizoen 2022/2023 maakt hij zijn debuut als gastdirigent bij de New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker en het Leipziger Gewandhausorchester en keert hij terug naar de Verenigde Staten voor concerten met The Cleveland Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra. Klaus Mäkelä heeft een exclusief contract bij Decca Classics. Als eerste project voor het label nam hij met het Oslo Filharmonisch Orkest de complete cyclus van Sibelius’ symfonieën op, die in maart 2022 werd uitgebracht.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.