Klassiek in de Kapel tweede concertseizoen met klepper van formaat

Woensdag 13 mei : om half drie in de namiddag zegt premier Sophie Wilmes tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad : “Cultuur troost en kalmeert”. Een paar uur later roept Jan Caeyers, wereldwijd geroemd als dè Beethovenkenner en dirigent van het prestigieuze Le Concert Olympique in De Afspraak op Canvas op om – de Oude Grieken indachtig – aandacht te blijven besteden aan de cultuur, een van de vier pijlers waaraan je de kwaliteit van een samenleving kan toetsen.

En kijk, de Tiense cultuurorganisatie Klassiek in de Kapel kondigde meteen haar nieuwe en tweede concertseizoen 2020 – 2021 aan. Met een videoboodschap door diezelfde Jan Caeyers. “We hebben er lang over nagedacht”, bekent Bart Debbaut eerlijk. “De hele coronacrisis heeft de cultuursector in een diepe rouw geduwd. Concerten werden geannuleerd en het is nog steeds koffiedik kijken wanneer er terug concerten kunnen en mogen plaatsvinden. Het deed grote en kleine cultuurcentra overal in het land beslissen om de communicatie over het nieuwe seizoen uit te stellen tot half augustus. Dat doet wij niet. Of toch niet helemaal.”

Klassiek in de Kapel, dat na een eerste bijzonder geslaagd jaar, uitgegroeid is tot een vzw, kiest ervoor om via digitale weg nu al haar concertprogramma kenbaar te maken. De papieren versie volgt later. Dat doet ze met meer dan één reden. “Mensen hebben nood aan een perspectief, op heel veel vlakken, maar zeker ook op vlak van cultuur. Door ons programma nu al te publiceren, kunnen we hen dat bieden. We brengen in het tweede concertseizoen vanaf september een zeer gevarieerd nieuw aanbod dat liefhebbers van klassieke muziek honger zal doen krijgen”, vertelt Jacques. “In dat hele programma is de Beethovenweek in november met stip te noteren. Die week wordt geopend door Jan Caeyers, die samen met pianist Piet Kuijcken een muzikale theatermonoloog brengt rond het liefdesleven van Beethoven.”

Stella Chen, de winnares van de voorbije Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, komt speciaal uit de Verenigde Staten naar Tienen afgezakt (als het al mag omwille de reisproblemen door de coronacrisis). Klassiek in de Kapel betrekt nu ook de Tiense horeca in haar programmatie, extra zuurstof voor de horeca die deze meer dan nodig heeft. “Ook daarom wilden we nu al ons aanbod bekendmaken”, legt Bart uit. “De horeca is door de coronacrisis zwaar getroffen en zal nog een tijdje de deuren moeten dichthouden. Maar op 11 november kan je in twee restaurants (’t Wit Paard en Gambrinus) terecht voor een Beethovenlunch en Beethovendiner. Daarvoor kan je nu al tickets reserveren. Door dat nu al te doen, geef je hen ook hoop op een mooi najaar. Die hoop is ontzettend belangrijk.”

Vanaf vandaag kan je online je tickets kopen. Dat is een belangrijke verandering ten opzichte van het eerste seizoen. “Inderdaad, we hebben een ticketwebsite laten ontwikkelen waarbij je heel gemakkelijk je tickets voor alle concerten van 2020-2021 kan reserveren en betalen. Voor sommige concerten, waar het aantal plaatsen beperkt is, of waar je kan kiezen voor gegarandeerde zitplaatsen vooraan, of voor de reservatie van de lunches en diners, is het trouwens een goed idee om dat nu al te doen.”

Wat als de coronacrisis opnieuw roet in het eten gooit? “We gaan niet uit van dat scenario, maar mocht het toch zo zijn, geven we twee mogelijkheden: omruilen naar een later concert of terugbetaling van de tickets. Maar laat ons vooral niet filosoferen over dat doembeeld”, besluit Bart. “Nietsche zei het ooit: zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.”

Meer info en tickets vind je op de website van de organisatie.


De videoboodschap van Jan Caeyers:

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: