Klarafestival en Barbara Hannigan nodigen uit om samen muziek te worden

Deel mogen worden van de muziek, dat belooft Klarafestival 2023. Van 10 tot 26 maart 2023 haalt het omroepfestival het beste van de internationale klassieke muziek naar onze hoofdstad onder het motto ‘Become music’. Dit jaar geeft festivalartiest Barbara Hannigan de toon aan. De wereldberoemde sopraan en dirigent weet als geen ander klassieke muziek (nieuw) leven in te blazen. Intendant Joost Fonteyne kijkt uit naar een breed programma met een dertigtal concerten in verschillende Brusselse zalen waaronder die van Flagey en Bozar. Samen met vaste partners en nieuwe vrienden koppelt Klarafestival prikkelende muzikale overrompeling aan pure schoonheid en innovatieve muziekervaringen.

“De Klarafestival-bezoeker kan eigenlijk vooral diep ademhalen voor het binnengaan, even alles loslaten en zich met een open blik en open oren laten onderdompelen in de muziek.” 

Het magische equilibrium van Barbara Hannigan

Festivalartieste Barbara Hannigan geldt als een van de interessantste namen binnen de klassieke muziek. “Hannigan weet als geen ander muziek – die soms eeuwenoud is – hedendaags in te vullen en de relevantie ervan voelbaar te maken. Met veel passie laat ze de luisteraar muziek aan den lijve ondervinden. Uit de gesprekken met Barbara Hannigan over haar visie op muziek groeide het thema ‘Become Music’. Daar kunnen wij als festival alleen maar enthousiast over zijn,” aldus Joost Fonteyne. Hannigan onderzoekt hoe immersief muziek kan zijn en gaat op zoek naar het fragiele en adembenemende ogenblik waarin zangers, instrumentalisten, dirigenten, componisten en het publiek samenkomen in een zeldzaam moment van volmaakt evenwicht. Hannigan vertrekt steeds vanuit de idee dat het beleven van muziek een wisselwerking is tussen publiek en kunstenaar(s). “Ik ben ervan overtuigd dat het publiek niet alleen maar luistert, maar ook actief bijdraagt aan een optreden. Elke luisteraar brengt een eigen energie en eigen ervaringen mee in de zaal,” aldus Hannigan.

Tijdens het openingsconcert dirigeert én zingt ze de Vierde Symfonie van Mahler; een muzikale verrassing van formaat (Messiaen – Mahler 10.03 | 20:00). Daarnaast zorgt ze met de legendarische zussen Labèque (piano) voor een immersieve audiovisuele ervaring waarin ze negen eeuwen muziek doorkruist en eigentijdse interpretaties levert van o.a. Hildegard von Bingen en muziek van componist, gitarist én The National bandlid Bryce Dessner (Electric Fields 19.03 | 19:00). Met haar mentorproject Equilibrium (EQ) ten slotte, deelt Hannigan het podium met jonge veelbelovende musici die ze intensief begeleidt (Music among Friends 16.03 | 20:00).

© Musacchio & Ianniello Accademia Nazionale di Santa (origineel)
© Musacchio & Ianniello

Lenteprimeurs

Ook dit jaar staat Klarafestival weer in voor heel wat (wereld)premières. Er is de wereldcreatie van het Altvioolconcerto van Cassandra Miller door Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor o.l.v. Ilan Volkov en met altviolist Lawrence Power (Janáček – Miller – Bartók 11.03 | 20:00). Het Belcea Quartet brengt al even nieuw werk en wel van Guillaume Connesson, gecoproduceerd door Klarafestival (Schubert – Connesson – Shostakovich 14.03 | 20:00).

Ook de muziektheatervoorstellingen en Klarafestival-coproducties Counterforces en PREY worden voor de allereerste keer opgevoerd. In Counterforces gaan Sopraan Lore Binon, singer-songwriter IKRAAAN en performer Amina Osmanu de muziek van Frederik Croene te lijf vanuit hun eigen achtergrond. Met de teksten van Dominique De Groen verzetten ze zich tegen een uitzichtloos patriarchaat en tegen clichés over vrouw zijn (Counterforces 24.03 | 20:00).

Voor PREY ten slotte, werkten theatermaker Kris Verdonck en componiste Annelies Van Parys samen rond het huiveringwekkende inzicht dat wij allemaal voedsel zijn. Vertrekkend vanuit het werk van Australische ecofeministe Val Plumwood verkennen drie generaties vrouwen een wereld waarin de mens niet langer de hoofdrol speelt (PREY 25.03 | 18:00, 26.03 | 20:00).

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: