Klara in de Singel

Sigiswald Kuijken

Sieglinde Michiel presenteerde dit jaar Klara in de Singel.  Op het programma was er  naast optredens van topmusici ook plaats voor inhoudelijk zeer interessante zaken zoals De kracht van Bach, of een stoomcursus klassiek. Omstreeks half zeven begon de uitreiking van de Klara’s.

Violist en dirigent Sigiswald Kuijken mocht dit jaar Klara’s carrièreprijs in ontvangst nemen. ‘De Klara-medewerkers loven Kuijken vooral voor zijn gedrevenheid en zijn ondernemerschap’, stelt de radiozender in een persbericht. ‘Kuijken geldt dan ook als de pionier op het vlak van de historische barokinterpretatie. Door zelfstudie verdiepte hij zich in de bouw en de speeltechnieken van oude instrumenten, wat resulteerde in het definitief aanpassen van de speelwijze op barokviool sinds 1969.’ (bron:Klara)

Barokorkest B’Rock werd in 2005 opgericht in Gent uit zin voor vernieuwing en verjonging in de wereld van de oude muziek. De internationaal geselecteerde musici zijn gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Ze onderscheiden zich door een open geest en flexibiliteit in repertoire en speelstijlen. De trofee voor beste ensemble werd in ontvangst genomen door Thomas Bisschops en Hendrik Storme. (bron: website B’Rock)

Robin Verheyen won met ‘A look Beyond’ de Klara voor beste jazz-CD. Deze Belgische saxofonist woont sinds 2006 in New York van waaruit hij een bericht stuurde om zijn dank te betuigen voor de toekenning van deze prijs. Hij genoot zijn opleiding aan het Lemmens-Instituut, in Nederland en aan de Manhattan School of Music. Afstuderen deed hij in Amsterdam (bron: website Robin Verheyen).

De Klara voor jonge belofte van het jaar gaat naar de violiste Jolente De Maeyer (Jette, 1984). Zij kon er zelf niet zijn om haar prijs in ontvangst te nemen. Haar zus nam de prijs voor haar in ontvangst.  Vooral haar laatste CD rond de Kreuzer Sonate  van Beethoven (samen met Nicolaas Kende aan de piano)  werd in de kijker gezet.

Romina Lischka & Sofie Vanden Eynde kregen voor hun “En Suite” de Klara voor mooiste klassieke CD. De nog jonge Lommelse muzikante Sofie Van Den Eynde is één van de weinige specialisten op het gebied van oude
tokkelinstrumenten. Ze studeerde luit en theorbe en bewandelt hiermee een boeiend en internationaal parcours. Samen met de Oostenrijkse viola da gamba-speelster Romina Lischka vormt ze een duo.Ze leerden mekaar kennen tijdens hun studie in Basel. (bron: C-Mine cultuurcentrum)
De Klara voor beste muziekproject ging naar B-Classic van het Festival van Vlaanderen. Hierbij worden internationale muzikanten steeds weer in nieuwe bezettingen bij mekaar geplaatst om samen nieuwe stukken in te studeren.  Dit zorgt voor een zeer intense beleving en chemie naar het einde van de studiedag toe.(bron: Festival van Vlaanderen)

De luisteraar mocht ook een nieuwe prijs uitreiken, de Iedereen Klassiek-prijs. Deze ging naar opMaat en werd uitgereikt aan intendant Joost Maegerman van deFilharmonie. DeFilharmonie maakt muziek toegankelijk voor iedereen en spelen in gevangenissen, ziekenhuizen, instellingen, enz… Dit omdat muziek een recht is voor iedereen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: