Kippenvel om een oorlog van vijftig jaar geleden

Black Angels van George Crumb is op deze editie van Festival 20/21 een van de meest uitdagende werken op het programma. Het oorlogsthema van het werk mag stilaan gedateerd zijn. De boodschap is dat allerminst.

Het Nederlandse Ragazze Quartet tourt in oktober met een splinternieuwe voorstelling. Werken van Britten en Pärt staan dubbel geprogrammeerd, als een cocon rond Crumbs elektronische strijkkwartet Black Angels. Een aanfluiting van de Vietnamoorlog tussen het verzoenende And One of the Pharisees en delen uit Brittens Amerikaanse eerste strijkkwartet.

Het is al te makkelijk om Pärts And One of the Pharisees te zien als zalf na de slagen van Crumb. Maar het contrast werkte zoals verwacht wel. Aan het begin van het programma word je rustig ingeleid door het koorwerk. Afsluitend luister je volledig anders. Je focust intensiever op de vergevingsgezinde tekst.

Maar de hoofdvogel van het concert waren Crumbs zwarte engelen. Het Ragazze Quartet balanceert tussen duivelse woede en hemelse breekbaarheid. Dat bewijst het viertal niet alleen op hun instrument, maar ze laten ook hun stem horen. Er is het Duitse getier in Threnody II, Black Angels tegenover het rustigere Franse getel in het daaropvolgende deel. Want ja, cijfers mogen natuurlijk niet ontbreken in een werk van Crumb.

Het meest breekbaar zijn de vier ragazze als ze hun strijkers aan de haak hangen en inwisselen voor de glasharmonica’s. De ijle klank van de strijkstokken op de kristallen glazen stuurt rillingen over je ruggengraat. Niet in het minst omdat hij doet denken aan de vallende napalmbommen die vorige eeuw Zuidoost-Azië verwoestten.

De Vietnamoorlog is voor mij een onderwerp uit de geschiedenislessen. Maar in Leuven was hij toch weer even pijnlijk dichtbij. Mag ik u alvast een tip geven. Houd maandag 18 maart nu al vrij in uw agenda. Dan komt dit programma opnieuw naar België voor het Klarafestival.


  • WAT: George Crumb: Black Angels / Benjamin Britten: Strijkkwartet nr. 1, deel 1 & 3 / Arvo Pärt: And One of the Pharisees
  • WIE: Ragazze Quartet & Psallentes
  • WAAR: Iers College, Leuven
  • WANNEER: woensdag 10 oktober 2018
  • IN HET KADER VAN: Festival 20/21

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist