De 12 kandidaten die zijn toegelaten tot de finales worden vanaf maandag 30 mei verwacht in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten. Net als voor elke instrumentale sessie werden er voor de Cellowedstrijd twee nieuwe werken geschreven. Deze werken werden in opdracht gegeven aan Daan Janssens en Jörg Widmann, met de steun van het Fonds Baillet-Latour en van Sabam. Voor deze finale staat een creatie van Jörg Widmann op het programma.
Verplicht werk in de finale
De finalisten van de KEW22 brengen elk een concerto naar keuze en een ongepubliceerd werk gecomponeerd door Jörg Widmann.
Jörg Widmann (°1973) is een Duitse klarinettist, dirigent en componist. Hij behoort tot een van de populairste hedendaagse componisten van het moment. Zo was hij in 2018 de derde meest gespeelde nog levende componist. Enkele van zij bekende werken zijn de opera Babylon (2012) en de concertouverture Con brio (2008). Tot zijn recentste werken behoren Towards Paradise (Labyrinth VI) (2021) en het nog naamloos opgelegd werk voor deze wedstrijd.

De finalisten krijgen dit werk op de dag dat ze in afzondering gaan in de Muziekkapel. Ze hebben dus een week, niet meer of minder, om het werk in te studeren, zonder hulp van buitenaf.
Het verplichte stuk wordt, samen met Brussels Philharmonic o.l.v. muziekdirecteur Stéphane Denève, twaalf keer uitgevoerd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en gaat op maandag 30 mei om 20 uur in wereldpremière. De naam van het werk wordt tijdens deze permière bekend gemaakt.
De 12 finalisten
Yibai Chen
China (Volksrep.), °2001
Yibai Chen
Deze Chinese cellist begon op zesjarige leeftijd zijn eerste lessen bij Meijuan Liu. Maar liefst negen jaar volgde hij bij deze docent les en in 2016 behaalde hij zijn diploma aan een middle school aangesloten bij Shanghai Conservatorium voor muziek. Hij zette zijn cellostudies verder bij Danjulo Ishizaka aan de Universität der Künste (Berlijn) en aan de Hochschule für Musik Basel.
Chen deed al eerder mee aan muziekwedstrijden en won o.a. de tweede prijs tijdens de Enescu International Cello Competition (2018) en de derde prijs tijdens de Lutoslawski International Cello Competition (2018).
Bryan Cheng
De Canadese Bryan Cheng behaalde zijn diploma aan de Universität der Künste (Berlijn) en volgde les bij Yuli Turovsky, Hans Jorgen Jensen, Jens Peter Maintz.
Cheng won in 2021 de 2e Prijs en de Publieksprijs op het Internationale Muziekconcours van Genève. Zijn vertolking tijdens dit concours werd door de pers geprezen als “een fijne artiest, gedistingeerd, van grote klasse” (Le Devoir) en voor de “dromerige schoonheid” (Süddeutsche Zeitung). Aanstaand seizoen, 2022-23, zal Cheng zijn ‘Debüt im Deutschlandfunk Kultur’ geven met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin in de Berliner Philharmonie.
Bryan Cheng
Canada, °1997
Hayoung Choi
Korea, °1998
Hayoung Choi
Deze Zuid-Koreaanse celliste volgde les bij Frans Helmerson en Wolfgang Emanuel Schmidt. Ze behaalde in 2020 aan de Kronberg Academy haar bachelor en master in de muziek. Sedert zet ze haar studies verder aan de Universität der Künste (Berlijn).
In 2011 won Choi reeds de eerste prijs tijdens de Johannes Brahms Competition. Ook tijdens de Krzysztof Penderecki Cello Competition (2018) wist ze met haar muzikaal spel de eerste prijs aan de haak te slaan.
Jeremias Fliedl
Jeremias Fliedl, geboren in Klagenfurt in een artistiek veelzijdige familie, kreeg zijn eerste opleiding van Igor Mitrovic en was sinds 2014 de laatste leerling van Heinrich Schiff, die hem tot zijn overlijden diep onderwees en vormde. Sinds 2017 studeert hij bij Clemens Hagen aan de Universiteit Mozarteum Salzburg. Ook krijgt hij les van Julian Steckel aan de Hochschule für Musik und Theater München. Verdere muzikale impulsen kwamen van Daniel Müller-Schott en Michael Sanderling.
Fliedl won de internationale celloconcoursen Liezen 2012 en 2014, Svirél 2014 en is een laureaat van het Antonio Janigro Concours.
Jeremias Fliedl
Oostenrijk, °1999
Stéphanie Huang
België, °1996
Stéphanie Huang
Talent Adami Révélation Classique 2021, Stéphanie Huang, begon met cello van kleins af aan, met haar moeder als eerste leermeester. In november 2008 werd haar de Eerste Prijs toegekend op het Concours Dexia. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde ze in de Munt in Brussel met de Rococovariaties van Tsjaikovski. In juli 2015 sleepte ze de Grote Prijs in de wacht op de Suggia International Cello Competition in Porto. In oktober 2021 won ze de Eerste Prijs op de Società Umanitaria International Competition in Milaan.
Huang is laureate van de Stichtingen SPES, Meyer, Kriegelstein en Safran en werd geselecteerd voor de Académie Musicale Philippe Jaroussky 2019-2020, de prestigieuze Seiji Ozawa International Academy 2019 en de Académie musicale de Villecroze bij Frans Helmerson.
Woochan Jeong
Deze Zuid-Koreaanse cellist behaalde in 2020 zijn bachelor in de muziek aan Korea National University of Arts waar hij cellolessen volgde bij Kang-Ho Lee en Tsuyoshi Tsutsumi. Sinds 2021 vervolledigd hij zijn master bij Troels Svane aan Hochschule fuer Musik Hanns Eisler Berlin.
Jeong won in 2014 de tweede prijs tijdens de achtste editie van de International Tchaikovsky Competition for Young Musicians. In 2019 behaalde hij de tweede prijs tijdens de 26e editie van KBS & KEPCO Music Competition.
Woochan Jeong
Korea, °1999
Marcel Johannes Kits
Estland, °1995
Marcel Johannes Kits
Marcel Johannes Kits is een van de meest veelbelovende jonge cellisten uit Estland. Al op jonge leeftijd toonde hij interesse in de cello en begon op vijfjarige leeftijd met muzieklessen. Hij studeerde bij Laine Leichter en Mart Laas in Tallinn Music High School. Vanaf 2014 studeerde hij bij prof. Francis Gouton aan de Trossingen University of Music en vanaf 2018 studeert hij verder aan de Berlin University of the Arts bij prof. Jens Peter Maintz. Daarnaast heeft Kits deelgenomen aan masterclasses van onder meer Steven Isserlis, prof. Wolfgang Emanuel Schmidt, prof. Wen-Sinn Yang, prof. Jan-Erik Gustafsson.
Kits won in 2016 de 1e prijs tijdens het Johannes Brahms Concours (Oostenrijk) en in 2018 op het George Enescu Concours (Roemenië). Hij heeft ook 1e prijzen gewonnen bij de belangrijkste competities in Estland (TV competitie “Classical Stars” in 2013 en National String Competition in 2015). In 2019 was hij halve finalist bij het ARD celloconcours.
Taeguk Mun
Taeguk Mun behaalde zijn bachelor in de muziek aan New England Conservatory waar hij lessen volgde bij Laurence Lesser. Zijn master behaalde bij aan University of Southern California waar hij les had van Hannah Roberts en Ralph Kirshbaum. Aan deze universiteit volgt hij verder les als afgestudeerde bij Marcy Rosen en Ralph Kirshbaum.
Mun behaalde de eerste prijs tijdens de zesde editie van de Andre Navarra International Cello Competition (2011) en de Pablo Casals International Cello Competition (2014). Tijdens de 14e editie van de International Tchaikovsky Competition (2019) wist hij vierdes te eindigen.
Taeguk Mun
Korea, °1994
Samuel Niederhauser
Zwitserland, °1998
Samuel Niederhauser
Deze Zwitserse cellist behaalde in 2020 zijn bachelor in de muziek aan de Zürcher Hochschule der Künste. Sinds 2021 volgt hij een specialisatiemaster aan de Hochschule für Musik Basel bij Thomas Demenga.
Niederhauser behaalde de eerste prijs tijdens de Kiwanis Competition Zürich (2018) en de CIMA Competition Vienna (2019). Tijdens de Concours de Genève behaalde de Guy Fallot prijs.
Petar Pejčić
Petar Pejčić werd in 2002 geboren in een muzikale familie en kreeg zijn eerste cellolessen toen hij vier jaar oud was. Na zijn muzikale begin in Belgrado, verhuisde hij in 2017 naar Duitsland om zijn opleiding voort te zetten aan de Universiteit voor Muziek en Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” in Leipzig bij Prof. Peter Bruns.
Pejčić won de “AENA Special Prize” op het Pablo Casals concours (2020), de tweede prijs op het internationale Anna Kull concours (2020) en de derde prijs op het Felix Mendelssohn Bartholdy University Concours (2018).
Petar Pejčić
Servië (Rep.), °2002
Oleksiy Shadrin
Oekraïne, °1993
Oleksiy Shadrin
Deze Oekraïense cellist behaalde zijn master in de muziek aan de Hochschule für Musik en aan Theater und Medien Hannover. Sinds 2020 is hij deel van de Muziekkapel Koningin Elisabeth en volgt hij specialisatielessen bij Gary Hoffman.
In 2018 behaalde Shadrin de derde prijs tijdens de Prague Spring competition.
Sul Yoon
Deze Zuid-Koreaanse celliste behaalde in 2018 haar bachelor in de muziek aan Korea National University of Arts waar ze cellolessen volgde bij Young Sook Yoon. Daarna zette ze haar vorming verder bij Wen-Sinn Yang aan de universiteit van University of Music and Performing Arts Munich en behaalde in 2021 haar masterdiploma. Als specialisatie startte ze in 2021 een concertdiploma aan de University of Music Franz Liszt Weimar bij Wolfgang Emanuel Schmidt.
In 2018 behaalde ze de derde tijdens het Johannes Brahms Competition en in 2019 de tweede prijs op de Felix Mendelssohn Bartholdy Conservatory Competition.
Sul Yoon
Korea, °1995
Volgorde
Maandag 30/05 [20:00]
Taeguk Mun [ Robert Schumann, Concerto en la mineur op. 129 | Concerto in a op. 129 ]
Petar Pejčić [ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 2 en sol majeur op. 126 | Concerto n. 2 in G op. 126 ]
Dinsdag 31/05 [20:00]
Stéphanie Huang [ Antonín Dvořák, Concerto n. 2 en si mineur op. 104 | Concerto n. 2 in b op. 104 ]
Marcel Johannes Kits [ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 1 en mi bémol majeur op. 107 | Concerto n. 1 in Es op. 107 ]
Woensdag 01/06 [20:00]
Jeremias Fliedl [ Robert Schumann, Concerto en la mineur op. 129 | Concerto in a op. 129 ]
Hayoung Choi [ Witold Lutoslawski, Concerto ]
Donderdag 02/06 [20:00]
Bryan Cheng [ Antonín Dvořák, Concerto n. 2 en si mineur op. 104 | Concerto n. 2 in b op. 104 ]
Oleksiy Shadrin [ Sergey Prokofiev, Symphonie concertante op. 125 | Sinfonia concertante op. 125 ]
Vrijdag 03/06 [20:00]
Woochan Jeong [ Sergey Prokofiev, Symphonie concertante op. 125 | Sinfonia concertante op. 125 ]
Samuel Niederhauser [ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 2 en sol majeur op. 126 | Concerto n. 2 in G op. 126 ]
Zaterdag 04/06 [20:00]
Sul Yoon [ Antonín Dvořák, Concerto n. 2 en si mineur op. 104 | Concerto n. 2 in b op. 104 ]
Yibai Chen [ Dmitry Shostakovich, Concerto n. 1 en mi bémol majeur op. 107 | Concerto n. 1 in Es op. 107 ]

Op zaterdag 4 juni vindt de proclamatie van de rangschikking van de laureaten plaats na het optreden van de laatste finalist, rond middernacht. De proclamatie kan door iedereen vrij bijgewoond worden.
Uitzending
Dankzij de VRT, de RTBF en de bijdrage van Proximus worden alle optredens en de proclamatie live gestreamd op www.koninginelisabethwedstrijd.be. Je kan alles ook rechtstreeks volgen op Klara en van 30 mei tot 3 juni op het kanaal van Ketnet. De laatste avond (4 juni) wordt rechtstreeks uitgezonden op Canvas. Je kan de tv-uitzendingen ook volgen op vrt.nu.