Kerstmuziek voor seizoen 2022

Het kerstseizoen is weer volop aan de gang. En dat is ook in de muziek te merken. In de supermarkten hoor je opnieuw Miriah Carey All i want for Christmas zingen of klinken de belletjes uit Last Christmas van Wham! door de speakers. Ook in de wereld van de klassieke muziek blijft het niet stil. Met de vele kerstconcerten en cd releases is het aanbod divers en talrijk. Daarom selecteerde ik voor Klassiek Centraal vijf albums om dit kerstseizoen te ontdekken.

Ik open deze kerstcompilatie met de nieuwe cd My Christmas van Diana Damrau. Feestelijke vreugd is op dit album alom tegenwoordig. Dat is meteen duidelijk vanaf het openende trompetgeschal. Een medley met de titel Kersttijd brengt drie kerstmelodieën samen. Deze vreugdevolle sfeer wordt doorheen deze dubbelcd verdergezet. Damrau brengt een combinatie van traditionele melodieën en topstukken uit het klassieke repertoire zoals Laudate pure van Jan Dismas Zelenka (1676-1745) en “Let the Bright Seraphim” [track 22] uit Handels Solomon. Het is een zeer persoonlijk album. Damrau vertelt in het programmaboekje hoe ze het programma samenstelde op basis van nostalgische herinneringen. Ze neemt de luisteraar mee in haar kerstverhaal.

Wie kerstmuziek zegt, denkt over het algemeen aan koorwerken en vocale muziek. De cd Pastorale brengt daar verandering in. Met een selectie aan instrumentale barokmuziek klinkt een ander kerstrepertoire. Deze compilatie cd kent een mooi evenwicht tussen gekende en minder gekende werken. Zo worden ware virtuoze meesterstukken van Vivaldi en Corelli gespeeld. Er komen delen uit bekende vocale klassieker aan bod, zoals “Pifa” uit Handels Messiah en een “Sinfonia” uit Bachs Weihnachtsoratorium. Tot slot is er ook plaats voor minder verborgen parels zoals Pastorale van Giovanni Zamboni (1664-1721).

Blijvend in de barokke stijl bracht het ensemble Clematis hun cd O Jesulein… A German Baroque Christmas Oratorio uit. Aan de hand van composities van verschillende componisten stellen ze zelf een kerstoratorio op. Elke componist heeft duidelijk zijn eigen stijl maar de opeenvolging van de werken is zo gekozen dat ze stilistisch niet botsen maar elkaar aanvullen. Het bekendste werk op deze cd is misschien wel Es ist ein Ros entsprugen [track 06] van Michael Praetorius gebaseerd op de gelijknamige volksmelodie. Clematis koos voor een pure en ingetogen bezetting. Slechts een vocale stem zet in begeleid door eenvoudige akkoorden, na een instrumentale passage zet de volledige vocale partij in. De volle klank van het koor brengt de vreugd met zich mee.

Voor de sfeer van kerstmarkten naar de woonkamer te brengen is er The First Nowell gezonder door The Edison Singers onder leiding van Noel Edison. Het carols uit verschillende periodes en in verscheidene stijlen en genres wil ook Noel Edison nostalgie en herinneringen naar boven roepen. Met traditionele deuntjes zoals My Dancing Day [track 16] en hedendaagse koorwerken zoals Lux Arumque [track 08] brengen The Edison Singers voornamelijk gekende werken maar toch ook een aantal verrassingen.

Ook The Norwegian Solists’ Choir onder leiding van Grete Pedersen brengt kerstmuziek met een twist. Hun eerste album met  Scandinavische kerstmuziek had zo’n succes dat ze terug zijn met meer. Begeleid door volkse instrumenten brengen ze op hun nieuw album Veni: Songs of Christmas II een selectie aan volksliederen, Engelse carols en traditionele kerstliederen uit verschillende tijden en regio’s. De cd opent met het feestelijke Adeste fideles in een Noorse vertaling gevolgd door een instrumentaal nummer Sæle jokeveld. Op deze cd staan ook liederen met een melancholische ondertoon zoals Den bortkomne sauen [track 06] die de harde kou van winter bezingt. Maar de cd eindigt natuurlijk niet in mineur. The Norwegian Solists’ Choir eindigen met Gångmarsj [track 18] wat letterlijk vertaald als wandeldeuntje. Het begint rustig maar mond gelijkelijk aan in een triomfantelijke, tutti crescendo. Een heerlijk, feestelijk einde om deze kerstlijst mee af te sluiten.

WIE: Diana Damrau [sopraan], NDR Radiophilharmonie

WAT: My Christmas

UITGAVEN: Erato 5054197286124

BESTELLEN: JPC

WIE: La Petite Bande, Musica Foiorita, Capricornus Consort Basel, Ars Antiqua Austria, laboratorio ‘600, Batzdorfer Hofkapelle, et al.

WAT: Pastorale

UITGAVEN: Christophorus CHR77466

BESTELLEN: JPC

WIE: Clematis

WAT: O Jesulein… A German Baroque Christmas Oratorio

UITGAVEN: Ricercar RIC444

BESTELLEN: JPC

WIE: The Edison Singers o.l.v. Noel Edison

WAT: The First Nowell

UITGAVEN: NAXOS 8.574475

BESTELLEN: JPC

WIE: The Norwegian Solists’ Choir o.l.v. Grete Pedersen, Gjermund Larsen [viool], Marco Ambrosini [nyckelharpa], Sondre Meisfjord [contrabas]

WAT: Veni: Songs of Christmas II

UITGAVEN: BIS records BIS2511

BESTELLEN: JPC

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC