Kamermuziekversies van concerti van Chopin en Beethoven

**** Het is niet zo goed geweten vandaag de dag dat in de 19de eeuw concerti voor piano niet alleen met orkest werden uitgevoerd, maar ook zeer regelmatig in kamermuziekversie. Het was immers om financiële en andere redenen niet altijd mogelijk een (kamer)orkest te vragen enerzijds en anderzijds diende het ook om de werken bekend te maken om bij gelegenheid de werken te laten uitvoeren door een orkest.

Vandaag de dag horen we die versies zeer zelden, meestal blijft het bij een later concerto van Mozart met strijkkwartet, maar hoorde je zo al een concerto van Ludwig Van Beethoven en / of Frédéric Chopin? Zoniet dan kan dat nu wel.

Chopin

Weet bijvoorbeeld dat het voor Chopin de tweede optie was het Pianoconcerto nr. 1 te laten uitvoeren met piano en strijkkwintet. Het arrangement is van Richard Hoffmann (1844-1918).

De CD opent met dit pianoconcerto. Het is eventjes een shock (nu ja, shock, wat een zwaar woord toch) omdat je zo vertrouwd bent met het grote orkest dat het strijkkwintet je even rimpels in het voorhoofd bezorgt. Je zal meteen denken: “Wat is dat nu?”. Die korte negatieve gedachte verdwijnt al luisterend en eens je gewend bent aan deze bezetting, ga je luisteren zoals je altijd al luisterde naar dit concerto.

Het strijkkwintet bestaande uit het Gemeaux Quartett aangevuld met Szymon Marciniak begeleidt pianist See Siang Wong in orkestraal evenwicht. De pianist – we herinneren hem van zijn spontaan optreden op het feest Vijf Jaar Gouden Labels in de Mechelse Stadsschouwburg (juni 2013) waar hij ‘zomaar’ Chopin ten beste gaf – speelt zo pianistiek als je maar kan wensen wanneer het om Chopin gaat. Wat een fijne aanslag, mooie bogen, breed muzikaal spectrum en inlevingsvermogen geeft hij hier ten gehore. Ja, dit is Chopin ten voeten uit en dit kan alleen maar applaus krijgen.

Beethoven

Van de grootmeester Beethoven luisteren we naar zijn vierde pianoconcerto in dezelfde bezetting als het Chopinconcerto. Vinzenz Lachner (1811-1893) stond in voor de bewerking van dit concerto. Hij is er in geslaagd de geest van het concerto te behouden. Een belangrijk pluspunt want niet elke bewerking is even geslaagd.

Net als in Chopin begeleidt het strijkkwintet uitstekend en beantwoordt het aan alle muzikale eisen die Van Beethoven stelt. In een sterke harmonie wordt er met de pianist gemusiceerd.

See Siang Wong heeft Beethoven meer dan gewoontjes in de vingers. Hij vertolkt een fijnbesnaarde Beethoven, misschien wat té fijn en de zachtaardig want soms hebben we liever meer kordate overtuiging. Veel meer dat dit valt er niet op te merken en dat maakt dat deze nogal unieke CD thuishoort in de liefhebber zijn CD kast om zo nu en dan eens in een intiemere versie te luisteren naar die twee overbekende pianoconcerti. Zoals hierboven geschreven, je zal snel wennen aan deze uitvoering en dan ga je ze met zekerheid genieten.


  • WAT: The Chamber Music Versions – Chopin: Piano Concerto No.1 – Beethoven: Piano Concerto No. 4
  • WIE: See Siang Wong, piano – Gémeaux Quartett – Szymon Mactiniak
  • UITGAVE: RCA  Red Seal / Sony Music i.s.m. Radio SRF (Zwitserse radio) – 0888750614421

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC