Justin Taylor steekt vier vrouwen de loef af…

Justin Taylor: bloemen noch kransen voor deze jeune premier-klavecinist.

De jonge Franse klavecinist Justin Taylor heeft de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge gewonnen. Focus dit jaar lag op klavecimbel. De tweede en derde prijzen gingen naar de Russische Sofya Gandilyan en de Canadese Mélisande McNabney.

De jonge Franse klavecinist Justin Taylor heeft de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua Brugge gewonnen. Focus dit jaar lag op klavecimbel. De tweede en derde prijzen gingen naar de Russische Sofya Gandilyan en de Canadese Mélisande McNabney.

De Franse klavecinistes Hélène Diot en Nadja Lesaulnier kregen een eervolle vermelding. Meer dan 70 kandidaten uit alle hoeken van de wereld namen het tijdens de 52ste editie van het MAfestival Brugge tegen elkaar op. Zij werden door een internationale jury van gereputeerde pedagogen en uitvoerders beoordeeld:

Justin Taylor (°1992) krijgt naast een geldprijs ook de kans om recitals te spelen in Brussel (Bozar Music), Antwerpen (Museum Vleeshuis), Cremona (Monteverdi Festival), op het Musikfestspiele Sansoucci en (uiteraard) de volgende editie van het MAfestival.

Daarnaast reikte het EUBO Development Trust aan een van de finalisten een geldprijs uit. Deze prijs werd eveneens aan Justin Taylor toegekend. Een onfhankelijke Outhere-jury geeft de jonge Fransman bovendien de kans om een cd-opname bij het gereputeerde alpha-label te maken. Taylor was ten slotte ook publieksfavoriet.

Daan Janssens componeerde

Het MAfestival gaf voor de finale een compositieopdracht aan de jonge Belgische componist Daan Janssens. Zijn plichtwerk, (…presque pas.), werd door de finalisten gecreëerd.

Op het programma stonden daarnaast ook een toccata en een concerto van Johann Sebastian Bach.

Over MAfestival… 2016!

De Internationale Wedstrijden Musica Antiqua zijn een van de belangrijkste wedstrijden oude muziek wereldwijd. Het concours richt zich tot jonge, hooggekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk.

De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua focuste dit jaar (2015) op het klavecimbel. Maar ontdek in de hall of fame welke andere instrumenten sinds 1964 cyclisch aan bod zijn gekomen.

Juryleden editie 2015:

  • Johan Huys (voorzitter)
  • Richard Egarr (UK)
  • Andrea Marcon (IT)
  • Béatrice Martin (FR)
  • Christine Schornsheim (DE)

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: