‘Junior Ballet Antwerp’ scoort met kortfilm YU² (COURAGE)

Alain Honorez was tot 2012 als principal verbonden aan het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, een ongelooflijk getalenteerde en gedreven danser. Toen ging hij zijn eigen weg. Als freelancer danste hij prachtige partijen op buitenlandse podia. Altijd gefascineerd door fotografie, volgde hij een opleiding. Hij bezit de flair en het zeldzame talent om de verborgen schoonheid in dingen te zien, de zeggingskracht van details of de kracht van het exuberante.

Vervolgens werd hij dansleraar aan de dansschool Arabesque en doceerde klassieke dans aan de Koninklijke Balletschool tussen 2017 en 2019. Datzelfde jaar werd hij de drijvende kracht achter ‘Junior Ballet Antwerp’ een pre-professioneel dansgezelschap voor jonge dansers met talent tussen 17 en 21 jaar, dat werd opgericht met de steun van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Hun talent wordt er aangewakkerd en gevoed. Deze formule bestond reeds in andere landen en slaat een brug tussen een hoogstaande dansopleiding en de professionele wereld. Voor België een primeur. Dit nieuwe project werd from scratch opgestart. Een interdisciplinaire ervaring die praktijk, vakmanschap, engagement, traditie en experiment combineert.

De bekende Britse choreograaf David Dawson, een unieke stem in het 21ste-eeuwse ballet, aanvaardde het peterschap. Driehonderdvijftig jonge mensen voelden zich aangesproken. Twee maal dertig kandidaten werden geselecteerd. Uiteindelijk werden negentien kandidaturen uit verschillende werelddelen weerhouden: Australië, Amerika, Japan, Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk, Zwitserland en ook België, waarvan vijf dansers uit de Koninklijke Balletschool zelf. Alain Honorez wordt door zijn levenspartner Altea Nuñez terzijde gestaan. Twee kunstenaars met sterke profielen. Ook zij danste bij Ballet Vlaanderen en ontwikkelde daar een speciale affiniteit met choreografie. De voorbije jaren maakte ze nationaal en internationaal faam als choreografe met haar suggestieve beeldtaal.

Tegenslag

Het eerst jaar van de opleiding was ergens halfweg toen corona toesloeg en werden ze in de aanloop geremd. Maar dansers zijn notoire doorzetters. Beschikbaarheid en flexibiliteit zijn voor hen van levensbelang. Artistiek Directeur, Alain Honorez, is een kunstenaar met een strijdbaar temperament. Hij ontwikkelde artistieke kortfilms en werkt in bubbels om de band met het publiek te onderhouden en de evolutie van de dansers in beeld te brengen. De studenten moesten in eerste instantie noodgedwongen hun conditie zelf op peil houden, met behulp van online ‘zoom’ lessen, alleen, op hun kamertje, ver van huis in vele gevallen. Daar werden beelden van gestreamd. Een tijd later volgde een allereerste officiële JBA kortfilm van vier danseressen. ‘Awakening’ een verhaal in het bos, het begroeten van de dag en de zon, een dansante aubade.

2de kortfilm YU²  (COURAGE)

YU² staat voor MOED, krachtig uitgebeeld door twee Japanse dansers, Rin Isomura & Akihito Shimogata. Hun uitstraling en attitude roept het beeld op van samoerai.

In deze choreografie gaan drie uitzonderlijke talenten uit eigen land symbiotisch samen: choreografie Altea Nuñez, muziek Wolf Hoeyberghs, film en concept Alain Honorez. Een kruisbestuiving die een spraakmakend resultaat oplevert. De jonge componist/danser is daarmee niet aan zijn proefstuk. Voor zijn afstudeerproject aan de Koninklijke Balletschool componeerde hij als 17-jarige het sprookjesballet ‘La Mascarade’, uitgevoerd door het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Dirk Brossé. Voor YU² kiest hij een meanderende melodie uitgevoerd door strijkers en percussie.

Het beeldmateriaal is van een puurheid, esthetiek en magnetisme dat blikken afdwingt. De grootste uitdaging voor kunstenaars is de verwondering gaande houden en dat gebeurt hier maximaal. Sneeuw is het poëtische element. Schoonheid ontstaat niet door het uitspreken van het woord, ze ontstaat uit scheppingsdrang. Nuñez choreografie toont de gestileerde precisie van klassieke dans, met natuurlijke en moeiteloze gratie opgepikt door de twee mannelijke dansers en uitgevoerd met een sierlijke naturel. In zijn concept en als cameraman hanteert Alain Honorez een strak minimalisme in het spel van donker en licht. Beiden ontwikkelden een sterk gevoel voor compositie. De muziek van de jonge Wolf Hoeyberghs, subtiel en meeslepend, maakt het plaatje compleet.  Kwaliteit duldt geen compromis en brengt het potentieel van de dansers helemaal in beeld.

Schoonheid behoort niemand speciaal toe, de magie zit ‘m juist in het delen.


  • WAT: kortfilm YU² (COURAGE)
  • WIE: Junior Ballet Antwerp, dansers Rin Isomura & Akihito Shimogata, choreografie Altea Nuñez, muziek Wolf Hoeyberghs, film en concept Alain Honorez
  • FOTO’S: © Alain Honorez

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: