Junior Ballet Antwerp ‘MINIATUREN’ – outstanding prestatie

Twee jaar geleden startte Alain Honorez, ex-principal van Ballet Vlaanderen, samen met zijn levenspartner en choreografe Altea Nuñez het Junior Ballet Antwerp. Een ensemble bestaande uit een groep hoogopgeleide pre-professionele dansers uit alle uithoeken van de wereld. Over een periode van twee jaar namen deze artiesten van de toekomst deel aan exclusieve workshops, geleid door gerenommeerde coaches en dansexperten en werd hun podiumervaring aangescherpt. De focus ligt op de verdere ontwikkeling van hun artistieke en technische capaciteiten. Eclecticisme is daarbij superbelangrijk in hun artistieke vorming. 

Ballet is topsport, zowel mentaal als fysiek zwaar. Ook een belangrijk issue is het leren omgaan met stress. In 7 choreografieën, sterk verschillend van stijl en technieken spreidden de dansers in ‘Miniaturen’ hun vorderingen ten toon met een overweldigend pakket van wat fysiek coördineerbaar is. Zonder de technische complexiteit als beslommering te zien krijgt de verregaande expressiviteit van de muziek in hun dans en acteren alle ruimte. Resultaat: een impressionant scala van hun kunnen.

Les

In de eerste choreografie (Altea Nuñez en Alain Honorez) krijgt het publiek een blik achter de schermen. Een choreografie gebaseerd op de dagdagelijkse routine. Voor dansers kunnen beginnen aan de instudering van een choreografie of een voorstelling moeten ze hun spieren opwarmen. Door middel van een reeks oefeningen aan de barre en sprongen bereidt de danser zich voor op het verdere verloop van de dag. Dat neemt telkens anderhalf uur in beslag. Op de scène staat links en rechts een barre opgesteld. Alle oefeningen komen aan bod: plié, de voetposities, cambré naar voor en naar achter, frappé, grand battement, et cetera in een komen en gaan van verschillende dansers. Emi Morishita zorgt voor live pianobegeleiding met herkenbare melodieën uit het balletrepertoire.

Dansers: Emilee Blake, Josephine Bøttger, Leonie De Ripainsel, Laura Flügel, Maria Girardin, Soazig Drion, Natsuki Nishiyama, Rinka Matsuura, Mafalda Preto, Akihito Shimogata, Lucas Bierlair, Daimu Nakayamai

BLINK

Deze choreografie maakte deel uit van de voorstelling ‘Seasons 4.0’ op muziek van Vivaldi en Max Richter. De eerste volavondproductie van Junior Ballet Antwerp. De Spaanse choreograaf Juanjo Arqués tekent voor een speelse en vinnige choreografie diepgeworteld in de structuur van de muziek. De 6 dansers banjeren lichtvoetig in snelwandeltempo over de scène. Na de grijze winter volgt het ontwaken van de natuur. Lente, de sappen stromen. Dit wordt dansant vertaald in ritmische panache, krachtig, speels en energiek, een kinderlijke vrolijkheid. Dan groeit toenadering. Aarzelend zoeken koppeltjes toenadering. Dragen ze eerst een grijs bovenstuk, na een tijdje wordt dit uitgetrokken, zoals bladeren of bloemen die gevangen zitten in de knop en dan het omhulsel afgooien om hun pracht volop te tonen in een bont schilderspalet. De dansers zijn vrolijk op dreef en bruisen van levenslust in een mix van hedendaagse dans, vol vloeiende bewegingen en gekke sprongen.

Dansers: Nanami Auwerkerken, Mafalda Preto, Leonie De Ripainsel, Natsuki Nishiyama, Daimu Nakayamai, Lucas Bierlair

3x2

Dit zijn drie korte pas de deux, stilistisch met veel variatie. Te beginnen met:

3.1 CONCERTO CON BRIO (part 2), muziek Dmitri Shostakovich

De Franse Yannick Boquin is als wereldvermaard balletmeester, een zeer gewild en gewaardeerd docent bij vele belangrijke compagnieën en balletscholen. Hij creëerde speciaal voor Junior Ballet Antwerp dit ballet. Het focust op de verschillende aspecten van de klassieke techniek in de danskunst: precisie, muzikaliteit, het voetwerk en de sierlijke armbewegingen.

De scène is in een diffuus donkerblauw licht gehuld. Uit een soort nevel schrijdt een eenzame man naar voor. Uit de coulissen komt een meisje in het nachtblauw gekleed hem tegemoet. Het geheel is melancholisch. Man en vrouw gaan geheel in elkaar op. Er is veel pointewerk te zien en lifts. Het geheel oogt gracieus en teder. Op het einde glipt de vrouw uit de armen van de man, verdwijnt weer in de coulissen. Hij blijft verweesd met lege armen achter. Was alles een droom? Een bijzonder mooi koppel om aan het werk te zien.

Dansers: Rinka Matsuura & Daimu Nakayama

3.2 LIVE NOW, THINK LATER, muziek Sidney Bechet & NSI

Deze bijzonder grappige choreografie is van de Russische choreografe Xenia Wiest. Ze maakte dit werk in 2013 in opdracht van het beroemde Kremlin Gala in Moskou. Op de scene is een diagonale strook licht te zien. Er klinken vogelgeluiden. Een man en een vrouw bewegen in slow motion. De man voelt zich in zijn eer aangetast omdat de vrouw hem compleet negeert. Op tromgeroffel én de meeslepende muziek van Sydney Bechet ontspint zich een knap staaltje van niet alleen dans maar ook acteertalent. Hoe in de relatie man/vrouw irritatie en ergernis altijd een rol spelen. De man kan ontploffen als een vulkaan. De choreografie toont alle nuances van de menselijke ervaring. Door de spitsvondigheid en sprankels humor waarmee dit gebeurt, smaakt dit naar meer. Grandioos vertolkt en gedanst door…

Dansers: Lara Wolter & Akihito Shimogata 

3.3 A PIECE OF PEACE, muziek The Newton Brothers (wereldpremière)

De Franse choreograaf Stéphen Delattre is een gedreven schepper die inspiratie put uit de synergie van zowel klassiek ballet als hedendaags dansvocabularium. De muziek heeft iets claustrofobisch. De twee dansers klitten aan elkaar, glijden over en om elkaar heen. Het geheel zit vernuftig in elkaar. Het verlangen naar warmte, liefde, geborgenheid, vrede met zichzelf in ruimere zin is iets waar iedereen naar verlangt. ‘A Piece of Peace’ is als een zintuiglijke, organische paringsdans op hedendaagse muziek in kosmische modus.

Dansers: Marta Dias & Lucas Bierlair

METAMORPHOSIS (part 2), muziek Philip Glass

De Britse choreograaf David Dawson is de artistieke beschermheer van Junior Ballet Antwerp. In november 2019 tekende hij tijdens een creatief proces met de dansers van JBA de eerste danspassen uit van METAMORPHOSIS, een nieuw ballet dat in de lente van 2021 in Antwerpen in première zou gaan. Covid besliste er anders over. Zijn stijl staat bekend voor het transformeren van klassiek ballet. Wat in ‘MINIATUREN’ te zien is, is het tweede deel van dit 5-delig werk. Pianiste Emi Morishita zorgt voor live begeleiding. Op een zich herhalend muzieksnoer bewegen de dansers in groepjes van 3 / 3 / 4 en vormen op een bepaald moment één geheel, een versmelting met uiterst synchrone bewegingen. Om dan weer in kleinere entiteiten te vervallen en opnieuw tot één geheel te versmelten.

Dansers: Laura Flügel, Lara Wolter, Josephine Bøttger, Soazig Drion, Rinka Matsuura, Marta Dias, Maria Girardin, Natsuki Nishiyama, Lucas Bierlair, Daimu Nakayama

CLAROSCURO, muziek Hector Gonzalez Sanchez, Clint Mansell, Philip Glass, J.Klimek

Na de pauze volgt een choreografie van Altea Nuñez dat ze origineel creëerde voor de dansers van Ballet Vlaanderen in 2014 als onderdeel van Choreolab. Alleen al door de keuze van de muziek is deze choreografie een creatieve cocktail. Muziek is en blijft een diepmenselijke uitdrukkingsvorm die in de dans beeld wordt in solo’s, duetten, massa scènes. De lijnen gebeeldhouwd, maar breekbaar. Samen te vatten in afstand en nabijheid. Het openingsbeeld is een tableau vivant. CLAROSCURO vertelt het verhaal van een 17de -eeuws barokschilderij dat tot leven komt en waarin de personages uit het schilderij stappen en op een gracieuze manier een nieuwe driedimensionale wereld ontdekken om uiteindelijk weer te verstarren in een tableau vivant. Alles zit mooi in balans van begin tot eind.

Dansers: Marta Dias, Emilee Blake, Lara Wolter, Rinka Matsuura, Laura Flügel, Leonie De Ripainsel, Lucas Bierlair, Akihito Shimogata

ALONE / TOGETHER, muziek Frederico Albanese, wereldpremière

De Amerikaanse choreograaf Nicolo Fonte staat bekend om zijn gedurfde en originele visie op dans. Tijdens het creatieproces dacht hij na over de gevolgen van de pandemie voor jonge mensen en in het bijzonder voor jonge dansers. Dit resulteerde in ritmische complexiteit en vertaalt de innerlijke bewegingen van de geest in fysieke bewegingen. Het lichaam dient als expressie en uitdrukkingsmiddel. Hij slaagde er in de onbeheersbare werkelijkheid te framen en inzichtelijk te maken voor het publiek in een classicisme doordrenkt met warmte en emotie. Eén danseres in een witte outfit wordt omringd door dansers en danseressen in een donkerblauw maatpak. De panden van de vesten wervelen om de lichamen heen wat het geheel een geweldige dynamiek verleent. Bijzonder mooi is wanneer door de belichting de hoofden en handen oplichten in contrast met het blauwe pak. Het geheel heeft iets magisch, refereert aan Japanse beeldentaal. Ook wanneer de dansers in een kring gaan zitten met in het midden één bijzonder expressieve danser, Akihito Shimogata, die uiting geeft aan zijn emoties. De choreografie bevat verder een knappe reeks configuraties en motieven in een visuele en auditieve relatie. De prachtig gekozen muziek van Frederico Albanese stimuleert de lichaamsbeweging.

Dansers: Emilee Blake, Marta Dias, Laura Flügel, Rinka Matsuura, Natsuki Nishiyama, Soazig Drion, Leonie De Ripainsel, Nanami Auwerkerken, Lara Wolter, Mafalda Preto, Maria Girardin, Josephine Bøttger, Akihito Shimogata, Lucas Bierlair, Daimu Nakayama

Junior Ballet Antwerp… Er is enorm veel potentieel in de groep aanwezig. De nadruk wordt gelegd op muzikaliteit en interpretatie van de muziek en het ritme. Het was knallen. ‘Miniaturen’ in zijn totaliteit: indrukwekkend!

WANNEER: 11 & 12 mei

WAAR: hetpaleis, Antwerpen

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: