Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Op 19 en 20 maart organiseerde JBA in Antwerpen voor de tweede maal live audities voor jonge dansers uit alle uithoeken van de wereld. Dit pre-professionele dansprogramma kende geen gemakkelijke start. Corona kwam spaken in de wielen steken. Het werd een krachtmeeting om de beoogde resultaten te bereiken. Maar artiesten zijn inventief. Nu worden we geconfronteerd met de waanzin van de oorlog in Oekraïne. Iedereen lijdt er onder. En die dingen duren voort. Ze reizen in stilte mee naar de toekomst. Jonge mensen bij wie het heilige vuur brandt laten zich door de wurgende greep van corona en de actualiteit niet afschrikken. Ze dromen van een danscarrière en hebben er alles veil voor. Standvastig aan hun ideaal omarmen ze een onzekere toekomst.
JBA ontving, niettegenstaande de moeilijke tijden, meer dan 300 inschrijvingen voor de strenge audities – 50 talentvolle jonge artiesten werden weerhouden om te tonen wat ze in hun marge hebben en zo een plaatsje verdienen in het tweejarig pre-professioneel programma dat JBA aanbiedt. Twintig talentvolle dansers werden weerhouden. JBA overbrugt de kloof tussen studeren en professioneel dansen en biedt jong talent de kans zich verder te vervolmaken. Op de balletschool kregen ze al een serieuze basisopleiding. Bij JBA volgt het finetunen. Over een periode van twee jaar nemen deze artiesten van de toekomst deel aan exclusieve workshops, geleid door gerenommeerde coaches en dansexperten en krijgen ze podiumervaring aangereikt. De focus ligt op de verdere ontwikkeling van hun artistieke en technische capaciteiten. Ballet is topsport, mentaal en fysiek zwaar. Ook een belangrijk issue is het leren omgaan met stress.

Initiatiefnemers

Na een succesvolle carrière als principal bij Ballet Vlaanderen koos Alain Honorez voor een freelance bestaan. Hij was een gegeerde gastdanser in binnen- en buitenland. Daarnaast werkte hij tijdelijk als balletmeester bij het Ballet van Vlaanderen. Zijn lichaam is doortrokken van sporen. Het is een levend archief. Met een speciale alertheid en feeling voor schoonheid studeerde hij ook fotografie en was actief als lesgever en coach.
In 2019 maakte hij samen met Irma Swijnen zijn grote droom waar en werd Junior Ballet Antwerp boven de doopvont gehouden. Als onafhankelijk artistiek directeur begeleidt hij, in samenwerking met choreografe en tevens levenspartner Altea Nuñez, de jonge dansers.


Alain Honorez

JBA profileert zich als pre-professioneel trainingsprogramma in de vorm van een junior ballet compagnie. Voortbouwend op de baanbrekende nalatenschap van Jeanne Brabants en de rijke ervaring waaruit Alain Honorez kan putten uit zijn eigen carrière als sterdanser biedt JBA zowel klassieke als hedendaags danstechnieken. Ergens is er een manco. Na de secundaite balletopleiding worden de jonge mensen voor de leeuwen gegooid. Door de kleinere gezelschappen is de concurrentie groot. Ze kunnen bij gezelschappen terecht in het corps de ballet. Vanuit zijn eigen ervaring reikt Alain Honorez tools aan: danstechniciteit combineren met podiumprésence. De wereldvermaarde choreograaf David Dawson is de artistieke beschermheer van Junior Ballet Antwerp.

Grensverleggend

Vandaag de dag worden veel kunstdisciplines gemixt in cross-overs. Stijlen worden aan elkaar gelinkt en gematched. Ook daar speelt JBA op in. Het combineren van eigentijds klassiek ballet met een eclectische variatie van andere kunstvormen zoals film, muziek, mode, fotografie… om zo artistieke evenementen te stimuleren.

Hun eerste voorstelling was ‘SEASONS 4.0’ (De 4 Jaargetijden) op muziek van Vivaldi/Max Richtrer, een compositie met speciale tijdsdimensies. Voor elk seizoen werd een andere choreograaf met zijn eigen dans vocabularium aangesproken. Dit resulteerde in een outstanding performance. Gaande van joyeus en meticuleus, tot tragiek.


Alain Honorez

Toen het gehele cultuurgebeuren werd plat gelegd door de pandemie bleek film dé invalshoek, een ideaal parcours om verder te kunnen werken. Alain Honorez kon hier zijn troeven als fotograaf en cineast uitspelen. Met één of twee dansers werden juweeltjes van choreografieën in kortfilms ‘Miniaturen’ vastgelegd en verspreid. Heel diverse choreografieën van stijl en inhoud. Belichaamde abstracties in fascinerende composities en het modelleren van ruimtes. Solo’s en duetten waarbij muziek en dans dialogeren volgens het principe van de unisono of het contrapunt. De ene keer was het een aubade, een rendez-vous tussen de schemering en de dageraad in een bos. Een ander miniatuur etherisch, van een delicate schoonheid. Weer een andere riep beelden op van stoere Japanse krijgers met sterk gecontroleerde en gestileerde moves.

Alain Honorez


Alain Honorez


Alain Honorez

11 & 12 Mei

JBA schittert binnenkort met haar kleine choreografische parels in hetpaleis te Antwerpen in een nieuwe versie van MINIATUREN met o.a. de wereldpremière van ALONE/TOGETHER – een energieke creatie voor de voltallige groep JBA dansers door de Amerikaanse choreograaf Nicolo Fonte. De voorstelling brengt verder choreografieën samen van huischoreografe Altea Nuñez én van de internationaal gerenommeerde choreograaf David Dawson. De gevarieerde soundscapes van o.a. Philip Glass, Max Richter en Federico Albanese dragen er tenslotte toe bij dat deze kleine juweeltjes niet anders kunnen dan bevallen in kringen van zowel enthousiaste jongeren als van meer kritische en ervaren dans- en muziekliefhebbbers.,

JBA is een springplank naar een internationale carrière. De eerste lichting kan nu met een serieuze bagage uitzwermen. Een nieuwe lichting aanstormend talent begint eerstdaags aan een bijzonder avontuur. Voor allebei: SUCCES.

Wie graag deze jonge performers aan het werk ziet: danstickets.be

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende