Jugendstil en Art déco muzikaal met ARTONOV festival 2017

Van 13 tot 15 oktober 2017 vindt de derde editie van het ARTONOV festival plaats in verschillende Brusselse Jugendstil- en Art Décogebouwen : architectuur als een essentieel element van het artistieke performance-ritueel.

Voor het eerst strijkt ARTONOV dit jaar ook neer in gebouwen uit verschillende stijlperioden : het Fin-de-Siècle museum en de Rubenszaal van het Oldmasters Museum (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten). Ook in deze nieuwe festivallocaties staan zintuiglijke ervaring en artistiek gebaar centraal. Jugendstil en Art Déco blijven wel de hoofdmoot uitmaken met het Max Hallet hotel, het Horta museum, het hotel Winssinger of nog een pareltje van de hand van architect Ernest Blerot.

De programmatie van deze derde editie is opgebouwd rond de dialoog die artistieke performance, en kunst in het algemeen, kan aangaan met de ruimte. De uitgenodigde kunstenaars zetten allen de interactie tussen kunstpraktijk en architectuur in de verf. Hun werk versterkt de « geest van het gebouw », de « Genius loci ».

Voor het eerst is de kookkunst vertegenwoordigd, dankzij de samenwerking van het ensemble Dialoghi met de Belgische sorbet-grootmeester Samuel Droeshout voor de muziektheatervoorstelling « Aria di sorbetto ». Dialoghi, dat bestaat uit leden van het Freiburger Barockorchester, tovert een dialoog van culinaire finesse, toneel en muziek om tot een kleurrijk zintuiglijk feest, in het Max Hallet Hotel. In Ernest Blerot’s Maison Flagey hangt designer Elise Peroi een installatie van drie textielstructuren op, in trapeze-vorm, een verwijzing naar de metronoom. Deze performance legt de nadruk op de verschillende benaderingen die de expressie voeden: het weven, het gebaar, de tijd, de ruimte, de QiGong, het innerlijk landschap, dit alles verbonden door de cello van Roel Dieltens. In het Fin-de-Siècle Museum brengt celliste Valérie Aimard een niet te missen rondtrekkende mime-voorstelling rond James Ensor, terwijl de Rubenszaal van het OldMasters Museum wordt ingepalmd door schilder Benoît Van Innis en pianiste Claire Chevallier. Zij brengen een performance waar het muzikale gebaar van Moessorgski’s Beelden uit een Schilderijententoonstelling in rechtstreekse dialoog treedt met het visuele gebaar van de schilderkunst.

Eveneens op de affiche staat fagottist en journalist Antoine Pecqueur in een samenwerking met accordeonist Marie-Andrée Joerger, of nog klarinettist Vincenzo Casale die, samen met studenten uit La Cambre, het artistieke gebaar uit de Jugendstil doet herleven. Zij brengen hedendaagse, transdisciplinaire performances rond de figuur van Henry Van de Velde in het Horta Museum, dit naar aanleiding van de tentoonstelling die er aan hem wordt gewijd. In het Hotel Winssinger, tenmidden van de tentoonstelling gewijd aan Jean-Michel Meurice, brengt choreograaf-danser Gabriel Schenker « Pulse Constellation », een voorstelling waarbij een kaleidoscoop aan ritmes en coördinaties het lichaam van de danser doorkruisen in overlappende tempo’s. Tot slot staan ook twee familievoorstellingen op het programma, beide voorafgegaan door artistieke workshops voor kinderen. In de Catteau-Hortaschool en de gemeenteschool nr1 in Schaarbeek staan het duo Laterna Magica en het ensemble Clarnival garant voor plezier en vermaak van jong en minder jong. Noteer alvast : voor elke voorstelling organiseert Artonov een rondleiding van het gebouw, door een erfgoedspecialist – dankzij een samenwerking met Arkadia, of door de eigenaar zelf.


 • WAT: ARTONOV Festival
 • WAAR & WANNEER: verschillende Brusselse Jugendstil- en Art Décogebouwen, 13, 14 & 15 oktober 2017
 • CONTACTfestival.artonov@gmail.com
 • TARIEVEN:
  • Normaal: 20€
  • Jongeren: 15€
  • Senioren: 15€
  • Werkzoekenden: 15€
  • Voorverkoop: 18€

 

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten