Jubileumconcert: 100 jaar Koninklijke Beiaardschool Mechelen

De Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” blaast 100 kaarsjes uit. Dit wordt in Mechelen samen met diverse koren en het Mechels Kamerorkest uitgebreid gevierd. Op het menu staat een exclusief Vlaams programma met o.a. de Dahomese Rapsodie en Beiaardcantate van August De Boeck.

In Mechelen kan je sinds 1892 elke zomer beiaardconcerten beluisteren. Stadsbeiaardier Jef Denyn maakte toen van de beiaard een modern muziekinstrument. Vandaag telt de stad vijf operationele beiaarden, waaronder twee monumentale instrumenten in de Sint-Romboutstoren. De jongste in de reeks is de kamerbeiaard in de Sinte-Mettetuin, waarmee de beiaardkunst haar intrede doet in de concertzaal.

Het kloppend hart van die Mechelse beiaardcultuur is de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Ze werd precies 100 jaar geleden opgericht dankzij financiële steun uit Amerika. Met de oprichting van deze school verrichtte Jef Denyn pionierswerk; ze was de eerste in haar soort en trok meteen studenten aan uit de hele wereld. Denyn schreef ook geschiedenis door het opnemen van vrouwelijke studenten. Voordien werd de beiaard immers enkel door mannen bespeeld.

Als internationaal instituut is de Beiaardschool een unieke leerplek waar ook vandaag nog mensen uit alle hoeken van de wereld komen studeren. Niet alleen leerlingen die als professioneel beiaardier aan de slag willen, maar ook liefhebbers krijgen er alle nodige vaardigheden onder de knie. Zelfs jonge muzikantjes laten met veel speelvreugde de klokken klinken. Zo bouwt de Mechelse Beiaardschool met passie en gedrevenheid aan de toekomst van de beiaardkunst. Als onderdeel van de Belgische beiaardcultuur draagt de school terecht het UNESCO-label van “best safeguarding practice” voor het immaterieel cultureel erfgoed.

Zaterdag 7 mei 2022 om 20u
Sint-Romboutskathedraal, Mechelen

Zondag 8 mei 2022 om 16u
Sint-Romboutskathedraal, Mechelen

Uitvoerders:
Koren Vokalis, Salvocalee en Scala Vocale
Mechels Kamerorkest
Tom Van den Eynde, dirigent orkest
Jeroen Keymeulen, dirigent koor

Programma:

August De Boeck – Dahomese Rapsodie
August De Boeck – Beiaardcantate voor koor en orkest
Geert D’Hollander – Elegie voor beiaard, klarinet & strijkers
Piet Swerts – Big Ben Rhapsody (wereldcreatie)

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: