Jubilee Quartet en Schubert

Jubilee Quartet bracht in 2019 hun debuutalbum uit. Hun opname van de Haydn-kwartetten kreeg lovende kritieken, onder meer van The Sunday Times: “De leden van Jubilee… zijn indrukwekkend. Hun aanpak is eerder warm dan overladen met energie, hun elegante maar eerlijke welsprekendheid vooral affectief in de langzame delen.” Voor hun volgende project richt het Jubilee Quartet zich op Schuberts kamermuziek. Het project bestaat uit twee albums. De eerste opname zal bestaan uit de Strijkkwartetten nrs.10 & 15, en het tweede album brengt “Death and the Maiden” en “Quartettsatz” D703.  Het eerste album komt uit later deze maand op 25 november onder het label Rubicon Classics.

Hoe hebben jullie vier elkaar ontmoet? En waar komt de naam Jubilee Quartet vandaan?

Het Jubilee Quartet werd opgericht in 2006 en de naam werd geïnspireerd door de Londense metro, aangezien alle vier de leden hetzelfde weg naar de Royal Academy of Music pendelden.

Als kwartet doen jullie ook aan maatschappelijk engagement. Tijdens de pandemie richtten jullie een online initiatief genaamd Jubilee String Quartet Academy op. Tijdens dit project hebben jullie het belang van muziekonderwijs in kijker gezet. Voor deze bijdrage ontvingen jullie meerdere prijzen. Wat motiveerde jullie om net dit initiatief te starten?

We hebben er altijd van gedroomd om onze eigen Academy te beginnen en toen Covid onze concertagenda leegmaakte, was er geen twijfel mogelijk dat dit het eerste project zou zijn dat we wilden aanpakken. De Academy online oprichten en werken via live streams was een uitdaging, maar het is gelukt. We houden van lesgeven en specifiek van lesgeven aan strijkkwartetten. Het is een unieke discipline. In de toekomst gaan we door om zoals online als in-person versies van onze Academy te blijven verzorgen.

In 2018 hebben jullie een debuutalbum met Haydn-kwartetten opgenomen dat later in 2019 uitkwam. Nu zijn jullie bezig met een project rond Schubert dat vorm krijgt in twee cd’s waarvan de eerste deze maand uitkomt en de tweede voor volgend jaar gepland staat. Wat bracht jullie ertoe om dit nieuwe Schubert-project te starten?

Het Jubilee Quartet heeft zijn geluid gevestigd in Haydn-composities. Toen we begonnen te werken aan Schubert-kwartetten was dat toevallig een natuurlijke overgang voor ons. We vonden een andere dimensie in ons geluid en omdat Schubert zo goed bij ons past, wilden we dat onze volgende release juist deze kwartetten zou zijn.

© L. Ngaze

Wat is volgens jullie de aansprekende kracht van Schuberts strijkkwartetten? De mogelijke reden waarom mensen op zoek gaan naar nieuwe interpretaties van zijn muziek?

De kwartetten van Schubert zijn een toonbeeld van leven dat door muziek wordt uitgedrukt, van jeugdwerken die door zijn leraren zijn geïnspireerd tot late werken die zowel pijn als verzoening met het geloof symboliseren. Alle emoties moeten retorisch worden uitgedrukt, dat is volgens ons de grote aantrekkingskracht van deze fenomenale werken.

Met Schubert als de componist bij uitstek, hoe besloten jullie welke kwartetten jullie wouden opnemen en hoe de albums bij elkaar zouden aangsluiten?

We bepaalden het repertoire voor deze albums op basis van het karakter van de werken, hun omvang en omdat we niet alle werken van Schubert op twee albums konden passen, lieten we de werken weg die we ook op een later tijdstip konden spelen, zoals Rosamunde en het strijkkwintet. De droom van elk kwartet is om het beroemde “Death and the Maiden” op te nemen en daarnaast werden we ook verliefd op het G-groot kwartet.

Bij Klassiek Centraal hebben we een playlist genaamd Selectie van de redactie waarin we voor onze lezers tracks samenstellen van besproken cd’s. Elke keer kiezen we slechts één track van een album. Is er een bepaalde beweging of passage in de strijkkwartetten op deze cd die u aanspreekt en die u aan deze lijst zou willen toevoegen? 

Het eerste deel van het G-groot kwartet vertegenwoordigt zoveel drama en het is een voortdurende gevecht tussen majeur en mineur dat eindigt op de meest optimistische manier. Als we slechts één deel mogen kiezen, zou het dit deel zijn.

  • WIE: Jubilee Quartet
  • WAT: Schubert String Quartet D.87 & D.887
  • EDITIE: RUBICON 5065002228338
  • BESTELLEN: JPC
RELEASE DATE: 25 november 2022

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: