Hiep hiep hoera! voor de Nederlandse organist Jos van der Kooy

Jos van der Kooy (Rotterdam, b. 1951) is ondertussen al meer dan een halve eeuw actief in het Nederlandse en internationale muziekleven. Hij staat bekend om zijn improvisatiekunst en zijn inzet voor eigentijdse muziek. Vandaag 6 december viert van der Kooy zijn 70e verjaardag. De perfecte dag om deze organist en zijn verwezenlijkingen extra in de kijker te zetten.

Jos van der Kooy studeerde bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier legde van der Kooy de basis voor zijn lange carrière. Tussen 1977 en 1981 won hij prestigieuze nationale en internationale improvisatieprijzen bij concoursen in Bolsward, Haarlem en St. Albans (UK). In 1981 voltooide hij zijn studie met het behalen van de Prix d’Excellence voor orgel en improvisatie. Aanvullende lessen kreeg hij van onder anderen Hans Haselböck, Cor Kee, Ewald Kooiman, Daniel Roth en Charles de Wolff.

Sinds 1 januari 2020 is van der Kooy cantor en organist van de Remonstrantse Arminiuskerk in het centrum van Rotterdam. Hij bespeelt daar het monumentale Steenkuyl orgel uit 1898, dat in 1978 gerestaureerd werd door Jan van den Heuvel. Voorheen was hij 38 jaar jaar (1981 tot 2019) cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam. Van alle organisten die in de loop van ruim drie eeuwen aan de Wester verbonden waren, is hij het langst in functie geweest.
Van 1990 tot 2017 was hij stadsorganist van Haarlem. Hij bespeelde daar het wereldberoemde Müller orgel in de Grote-of Sint Bavokerk en het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Voor zijn werk in Haarlem ontving hij de Zilveren Legpenning van de Vereniging Haerlem (2015) en de Zilveren Stadspenning van de Gemeente Haarlem (2017). Sinds 2007 is hij organist van de Raad van State te ’s-Gravenhage.

Naast concertant organist geeft Jos van der Kooy zijn kennis ook door aan anderen. Hij is hoofdvakdocent voor orgel, improvisatie en practicum musicae aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage en aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij ook sinds 2018 dirigent van het Stedelijk Leerdams Mannenkoor.

Jos van der Kooy’s bijdragen aan het muziekleven werden al meermaals erkend. Tweemaal, in 1989 en in 2000, werd hij onderscheiden door de Société Académique Arts, Sciences, Lettres te Parijs wegens zijn verdiensten voor Franse muziek. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: