Jonathon Heyward benoemd als de volgende muziekdirecteur van Baltimore Symphony Orchestra

Na een uitgebreide zoektocht van bijna twee jaar heeft het Baltimore Symphony Orchestra Jonathon Heyward als zijn muziekdirecteur gekozen. De 29-jarige dirigent, die bij zijn debuut voor het BSO in maart lovende kritieken en ovaties van het publiek oogstte, begint in september 2023 aan zijn eerste vijfjarige ambtstermijn. Hij zal vanaf het begin van het seizoen 2022-23 als aangesteld muziekdirecteur van het BSO fungeren en met het senior managementteam van het orkest werken aan een gedurfde artistieke langetermijnstrategie. Heyward zal in zijn eerste jaar als muziekdirecteur acht weken bij het BSO doorbrengen, oplopend tot minimaal elf weken in de daaropvolgende seizoenen, en wordt de enige Amerikaan die momenteel aan het hoofd staat van een van de grote orkesten van zijn vaderland.

“Het is een enorme eer om lid te worden van het Baltimore Symphony Orchestra op dit spannende moment in zijn lange en beroemde geschiedenis,” aldus Jonathan Heyward. “Ik geloof dat we een geweldige kans hebben om voort te bouwen op de legendarische prestaties van het orkest onder Marin Alsops werkelijk geïnspireerde leiderschap, waaronder haar oprichting van het OrchKids-programma van het BSO, en om de vele manieren te verkennen waarop we het grootste aantal mensen in binnen- en buitenland kunnen bereiken. Ik ben gepassioneerd door de kracht van symfonische muziek om een publiek samen te brengen en om alle gemeenschappen aan te spreken. De onweerstaanbare artisticiteit, energie en het optimisme van het Baltimore Symphony waren me duidelijk vanaf het eerste moment dat we eerder dit jaar samen repeteerden. We deelden een speciale chemie toen en in de concerten die we sindsdien hebben gegeven. Ik kijk er naar uit om te zien waar dat ons in de komende jaren kan brengen.”

Mark Hanson, President & CEO van het Baltimore Symphony Orchestra, is verheugd over de benoeming van de nieuwe artistiek leider van de organisatie. “Jonathon Heyward is de ideale persoon om als de volgende Music Director van het Baltimore Symphony te fungeren vanwege zijn diepe muzikaliteit, warme persoonlijkheid, uitzonderlijke communicatieve vaardigheden, aangeboren nieuwsgierigheid en bewonderenswaardige wens om symfonische muziek toegankelijker en relevanter te maken,” merkt hij op. “Jonathan heeft zowel het orkest als het publiek al geïnspireerd – zijn levendige talent, gedurfde programmering en vurige betrokkenheid bij de gemeenschap zullen onze relatie met de vele gemeenschappen in Maryland verder laten groeien. Ik vind het geweldig om Jonathan te verwelkomen in de BSO-familie en om samen te werken met iemand die mijn optimisme over de toekomst van het BSO deelt en gelooft in het belang van het delen van live muzikale optredens met zoveel mogelijk mensen.”

Na zijn BSO-debuut werd Heyward uitgenodigd om het Benefietconcert van het orkest voor Oekraïne te dirigeren. Op het programma stonden onder meer Hymn – 2001 van Valentyn Silvestrov, die eerder dit jaar zijn geboorteland Kiev ontvluchtte om in Berlijn onderdak te vinden, Brahms’ Tragische Ouverture en de finale van Beethovens ‘Eroica’-symfonie. De details van Jonathan Heywards repertoireplannen voor het BSO zullen in de toekomst bekend worden gemaakt, maar zijn brede artistieke intenties omvatten het behoud en de verbetering van de unieke klank van het orkest, het vormgeven van de programmeringsfilosofie en het versterken van de toewijding aan innovatieve uitvoeringspraktijken.

“Zowel bij zijn debuut in maart als bij ons Benefietconcert voor Oekraïne in april, was er direct een speciale band tussen Jonathan en de musici van het BSO,” merkt Mark Hanson op. “Onze collega’s in het orkest waarderen zijn muzikaliteit, enthousiasme, positiviteit en luistervaardigheid enorm. Wij allen op het podium en in het publiek bewonderen zijn passie voor het symfonische repertoire en zijn geloof in de kracht van livemuziek om levens te veranderen en te verbeteren. Jonathan en de hele BSO-familie zijn toegewijd aan het programmeren van meeslepende en inspirerende concerten die ons gedeelde geloof in klassieke muziek als een levende en evoluerende kunstvorm demonstreren.”

Jonathon Heyward, geboren in Charleston, South Carolina, begon zijn muzikale opleiding als cellist toen hij tien jaar oud was en begon met dirigeren toen hij nog op school zat. Hij studeerde directie aan het Boston Conservatory of Music, waar hij assistent-dirigent werd van de operaafdeling van het prestigieuze instituut en van de Boston Opera Collaborative, en kreeg postdoctorale lessen van Sian Edwards aan de Royal Academy of Music in Londen. Voordat hij het conservatorium verliet, werd hij benoemd tot assistent-dirigent van het Hallé Orchestra, waar hij werd begeleid door Sir Mark Elder, en werd hij Music Director van het Hallé Youth Orchestra. Zijn debuut met het National Youth Orchestra of Great Britain tijdens de BBC Proms van 2021 kreeg vijfsterrenrecensies en werd door de Britse krant The Guardian geprezen als ‘een onvergetelijke showcase van energieke samenwerking’.

Heywards engagement voor educatie en gemeenschapswerk verdiepte zich tijdens zijn drie jaar bij de Hallé en bloeide verder op sinds hij in januari 2021 aantrad als chef-dirigent van de Nordwestdeutsche Philharmonie. Hij is even toegewijd aan het opnemen van nieuwe muziek in zijn vindingrijke concertprogramma’s. Die kwaliteiten kwamen duidelijk naar voren in het debuutconcert van zijn Baltimore Symphony Orchestra, met The Spark Catchers van Hannah Kendall, het Derde Pianoconcert van Beethoven en het allereerste optreden van het BSO met de Vijftiende Symfonie van Sjostakovitsj.

Sinds zijn oprichting in 1916 is het Baltimore Symphony Orchestra een bron van trots voor de burgers van Baltimore en een baken van muzikale uitmuntendheid. De internationale reputatie van het orkest groeide onder het eminente directeurschap van Sergiu Comissiona en werd sindsdien nog versterkt door zijn opvolgers, David Zinman, Yuri Temirkanov en Marin Alsop (2007-21). Sinds 1982 is het BSO gevestigd in de Joseph Meyerhoff Symphony Hall, een erfenis van de in Oekraïne geboren zakenman en filantroop Joseph Meyerhoff uit Baltimore. Het BSO presenteert ook een reguliere concertserie in het Music Center at Strathmore in North Bethesda, Maryland, en geeft concerten in de stad Frederick en Chesapeake College. Naast het veelgeprezen werk in de concertzaal en op cd, heeft het BSO een uitgebreid programma voor de gemeenschap en verschillende ensembles onder de paraplu van de Baltimore Symphony Youth Orchestras.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: