John Cage: AboutCage Vol. 7

De geschiedenis van het menselijk denken, niet alleen wat de westerse beschaving betreft, zou er heel anders uitzien zonder Socrates en Plato. Natuurlijk behoorden deze twee meester-denkers tot een lange rij van Griekse filosofen, op wier denken zij reageerden, waarbij zij sommige van hun stellingen aanvaardden en andere verwierpen. Toch is het onmogelijk te schatten wat wij aan Socrates en Plato te danken hebben, maar het is zeker dat het een wezenlijk deel van ons wereldbeeld uitmaakt.

Wij hebben inderdaad geen enkele regel van Socrates; alles wat wij over hem weten is afkomstig uit de Dialogen van Plato. Maar aangezien Plato zelf veel meer was dan een passieve kroniekschrijver of een “objectieve” waarnemer, kunnen we ons vaak afvragen hoeveel van Plato’s “Socrates” afkomstig is van Socrates zelf, en hoeveel het resultaat is van Plato’s nabeschouwingen van de toespraken van zijn leraar.

Toch is en blijft dit een onbeantwoorde en onbeantwoordbare vraag. Wat we wel hebben is het prachtige repertoire van Plato’s Dialogen, die – zoals weinig andere kunstwerken – een voorbeeld zijn van de kracht van het woord, van de logos, van de dialectische ontmoeting tussen mensen die door middel van spraak tot stand komt, en hoe de spraak de vormen (of ideeën, zoals Plato het zou hebben gezegd!) van ons denken zelf beïnvloedt.

Dit album bevat twee werken van John Cage, die beide direct of indirect verband houden met Satie’s Socrate. En het is vanuit deze compositie dat we onze benadering van Cage zullen beginnen. Satie en Cage hadden zeer veel punten gemeen: beiden waren beeldenstormers, beiden hielden ervan hun toehoorders te choqueren, beiden verkenden de grenzen van de stilte, beiden openden nieuwe wegen voor het concept zelf van muziek en van uitvoering.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: