Johannes Tourout: Portrait of an Imperial Cantor

Tonrroutt, Thauranth, Tauront, Taurath, Torenth: variante schrijfwijzen komen vaak voor in de handschriften traditie, maar van weinig componisten werd de naam door kopiisten zo vervormd als die van de protagonist van deze opname. Daardoor is de identiteit van deze Vlaamse componist lang een mysterie gebleven. We weten dat een zekere Johannes Tourout cantor was in de kapel van keizer Frederik III van Habsburg. De componist moet in Midden-Europa zeer populair zijn geweest: vele van zijn werken zijn terug te vinden in belangrijke manuscripten uit die regio. Gezien het verbluffende vakmanschap van zijn composities is het verbazingwekkend dat er tot vandaag niet meer aandacht aan Johannes Tourout werd besteed.

Cappella Mariana en artistiek leider Vojtěch Semerád trachten deze leemte op te vullen met dit portretalbum. Met een mis, motetten en Franse wereldlijke liederen, beogen de artiesten het brede stilistische spectrum van de 15de-eeuwse polyfonie vast te leggen.

Passacaille en Alamire Foundation slaan de handen in elkaar

Passacaille ontstond in de vorige eeuw rond de figuur van Paul Dombrecht, die een passie had voor minder gekend repertoire en dat met alle aandacht voor de historisch en culturele context liet herleven in concerten en opnames. Al in die eerste jaren ontstonden er punctuele samenwerkingen met de Alamire Foundation in projecten rond polyfonie. Dit resulteerde in unieke opnames met onder ander de Capilla Flamenca (Alexander Utendal en Philippus de Monte) en More Maiorum (Jean de Castro).

Toen Jan De Winne in 2004 het label overnam, werd het idee dat aan de basis van Passacaille lag verder uitgewerkt: een platform uitbouwen voor kunstenaars die de muziek benaderen met aandacht voor de historische en culturele achtergrond van het gebrachte repertoire. Een platform voor zowel gekende artiesten als voor jonge uitvoerders en aanstormend talent. Meermaals is het gebruikte instrumentarium een deel van het boeiende verhaal van de opnames. De synergie tussen muziek en vormgeving wordt steeds in acht genomen en een bijzondere aandacht gaat uit naar informatieve teksten bij de producties.

Passacaille is in de laatste 15 jaar uitgegroeid tot een gewaardeerde referentie binnen de labels van de oude muziek. Net omwille van die internationale gedragenheid heeft het nu de intentie om in de reeks Alamire Foundation Editions het erfgoed van de Vlaamse polyfonie wereldwijd uit te dragen, een ambitie die beide organisaties delen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: