Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Tonrroutt, Thauranth, Tauront, Taurath, Torenth: variante schrijfwijzen komen vaak voor in de handschriften traditie, maar van weinig componisten werd de naam door kopiisten zo vervormd als die van de protagonist van deze opname. Daardoor is de identiteit van deze Vlaamse componist langu00a0een mysterie gebleven. We weten dat een zekere Johannes Tourout cantor was in de kapel vanu00a0keizer Frederik III van Habsburg. De componist moet in Midden-Europa zeer populair zijn geweest:u00a0vele van zijn werken zijn terug te vinden in belangrijke manuscripten uit die regio. Gezien hetu00a0verbluffende vakmanschap van zijn composities is het verbazingwekkend dat er tot vandaag nietu00a0meer aandacht aan Johannes Tourout werd besteed.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Cappella Mariana en artistiek leider Vojtu011bch Semeru00e1d trachten deze leemte op te vullen met ditu00a0portretalbum. Met een mis, motetten en Franse wereldlijke liederen, beogen de artiesten het bredeu00a0stilistische spectrum van de 15de-eeuwse polyfonie vast te leggen.

Passacaille en Alamire Foundation slaan de handen in elkaar

Passacaille ontstond in de vorige eeuw rond de figuur van Paul Dombrecht, die een passie had voor minder gekend repertoire en dat met alle aandacht voor de historisch en culturele context liet herleven in concerten en opnames. Al in die eerste jaren ontstonden er punctuele samenwerkingen met de Alamire Foundation in projecten rond polyfonie. Dit resulteerde inu00a0unieke opnames met onder ander de Capilla Flamenca (Alexander Utendal en Philippus deu00a0Monte) en More Maiorum (Jean de Castro).

Toen Jan De Winne in 2004 het label overnam, werd het idee dat aan de basis van Passacailleu00a0lag verder uitgewerkt: een platform uitbouwen voor kunstenaars die de muziek benaderenu00a0met aandacht voor de historische en culturele achtergrond van het gebrachte repertoire. Eenu00a0platform voor zowel gekende artiesten als voor jonge uitvoerders enu00a0aanstormend talent. Meermaals is het gebruikte instrumentarium een deel van het boeiendeu00a0verhaal van de opnames. De synergie tussen muziek en vormgeving wordt steeds in achtu00a0genomen en een bijzondere aandacht gaat uit naar informatieve teksten bij de producties.

Passacaille is in de laatste 15 jaar uitgegroeid totu00a0een gewaardeerde referentie binnen de labels vanu00a0de oude muziek. Net omwille van dieu00a0internationale gedragenheid heeft het nu deu00a0intentie om in de reeks Alamire Foundationu00a0Editions het erfgoed van de Vlaamse polyfonieu00a0wereldwijd uit te dragen, een ambitie die beideu00a0organisaties delen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende