Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Per Ole Hagen

Jasmin White is de winnares van de Koningin Sonja zangwedstrijd 2023!

Jasmin White is dit jaar als winnaar uit de bus gekomen van de Koningin Sonja zangwedstrijd. De Amerikaanse contralto neemt €50.000 en een kunstwerk van H.M. Koningin Sonja mee naar huis. Na een tweede plaats tijdens de Koningin Elizabeth Wedstrijd Zang 2023 strijkt deze jonge zangeres nu ook het goud op.

Koningin Sonja was aanwezig tijdens het slotconcert in de Noorse Nationale Opera & Ballet en reikte de prijzen uit, terwijl de Noorse operaster Lise Davidsen optrad als gastvrouw. Eerder tijdens de competitie zei Randi Stene, de juryleider en operadirecteur van de Noorse Nationale Opera & Ballet, dat ze het niveau van de competitie dit jaar erg hoog en ongelooflijk gelijkmatig vond. Ze herhaalde dit gevoel op het podium tijdens de prijsuitreiking. “Het was extreem close. We hebben dus gezocht naar een winnaar die het complete pakket heeft”, zei Stene.

© Per Ole Hagen

De volgende finalisten namen deel aan het slotconcert:

 • Aksel Daveyan (1995) / Armenië / bariton
 • Navasard Hakobyan (1998) / Armenië / bariton
 • Vladyslav Tlushch (°1992) / Oekraïne / bariton
 • Rebecka Wallroth (1999) / Zweden / mezzosopraan
 • Nils Wanderer (°1993) / Duitsland / countertenor
 • Jasmin White (1993) / Verenigde Staten / contralto

Aksel Daveyan (bariton) uit Armenië legde beslag op de tweede plaats, terwijl Nils Wanderer (countertenor) uit Duitsland de derde plaats in de wacht sleepte. Zij winnen respectievelijk €10.000 en €5.000.

De Liedprijs van de Koningin Sonja-wedstrijd ging dit jaar naar Felix Gygli uit Zwitserland! De Liedprijs wordt toegekend op basis van de uitvoering van liedmateriaal tijdens de voorrondes en halve finale. De prijs heeft een waarde van €1500.

De ontvanger van de Ingrid Bjoner Beurs dit jaar is Victoria Randem uit Oslo, Noorwegen. De Ingrid Bjoner Scholarship heeft een waarde van €8.600. Het is vernoemd naar de legendarische Noorse sopraan Ingrid Bjoner (1927-2006) en wordt uitgereikt aan de beste Noorse deelnemer aan de Koningin Sonja zangwedstrijd.


De jury:

 • Randi Stene, Noorwegen – hoofd van de jury, directeur Opera, De Noorse Nationale Opera & Ballet, Oslo
 • Samuel Gelber, VS – directeur artistieke planning, Washington National Opera, Washington D.C.
 • Michael Heaston, VS – assistent algemeen directeur, artistiek, The Metropolitan Opera, New York
 • Stefan Herheim, Noorwegen – Opera Directeur, Theater an der Wien
 • Sophie de Lint, Zwitserland/Nederland – Directeur van De Nederlandse Opera, Amsterdam
 • Pål Christian Moe, Noorwegen – Artistiek Administrator en Casting Adviseur
 • Annette Weber, Duitsland – operaregisseur, Opernhaus Zürich

Over de competitie

De Queen Sonja Singing Competition (QSSC), of de Koningin Sonja zangwedstrijd, is een van ‘s werelds toonaangevende competities die de carrière van alle deelnemers verandert. De wedstrijd wordt elke twee jaar in Oslo gehouden en maakt gebruik van het wereldwijde netwerk van operagezelschappen, conservatoria en professionals om 40 van de beste jonge zangers van over de hele wereld samen te brengen. De zangers strijden niet alleen om de hoofdprijzen, maar ontvangen ook coaching, masterclasses, sessies om hun carrière te ontwikkelen en internationale aandacht.

Al meer dan 30 jaar is de Koningin Sonja zangwedstrijd een belangrijke pleitbezorger van de unieke kracht van de menselijke stem, door deelnemende zangers te huldigen en te inspireren en hen in contact te brengen met publiek over de hele wereld.

Onder de prijswinnaars van voorgaande jaren bevinden zich internationaal bekende namen als Lise Davidsen, Daniel Behle, Nadine Sierra, Jacquelyn Wagner, Kristina Mkhitaryan, Elsa Dreisig, Sergey Kaydalov, Stefan Astakhov, Liv Redpath, Maria Motolygina en Inna Demenkova.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.