Jan Vandenhouwe volgt Aviel Kahn op bij OperaBallet Vlaanderen

De musicoloog en operadramaturg werkt sinds enkele jaren als chef-dramaturg bij de Ruhrtriennale, waar hij ook lid is van het directiecomité. Bij de Ruhrtriennale, een van de grootste Europese kunstenfestivals, is Jan Vandenhouwe samen met Johan Simons verantwoordelijk voor de opera- en muziekprogrammatie. 

Hij kreeg de operamicrobe te pakken toen hij op jonge leeftijd een voorstelling van Parsifal bijwoonde in de opera van Gent. Het leidde tot zijn studiekeuze: musicologie en cultuurmanagement aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Na een periode als opera-recensent voor De Standaard, werd hij de persoonlijke assistent van Gerard Mortier bij de Opéra national de Paris. Later was hij enkele jaren artistiek coördinator bij het Concertgebouw in Brugge.

Als dramaturg werkte Jan Vandenhouwe de voorbije jaren samen met regisseurs als Ivo van Hove, Johan Simons of Alain Platel. Hij was ook dramaturg van de internationaal bejubelde Cosi fan tutte in de regie van Anne Teresa De Keersmaecker in de Opéra national de Paris. Andere recente producties waar hij bij betrokken was, zijn Nicht Schlafenen C(h)OEURS (Alain Platel), Salome en Brokeback Mountain(Ivo van Hove) en Das Rheingold en Alceste met Johan Simons.

André Gantman, voorzitter raad van bestuur: “Met Jan Vandenhouwe kiezen we resoluut voor een jonge kracht. Niettemin leest zijn indrukwekkend palmares als een who is who aan de top van de internationale kunstwereld. Samen met hem, Sidi Larbi Cherkaoui en de nieuwe algemeen directeur Bart Van der Roost heeft deze instelling stevige pijlers waarop we Kunsthuis verder kunnen uitbouwen tot het artistieke baken in Vlaanderen.”

Bart Van der Roost, algemeen directeur: “De kwaliteit van de kandidaten voor deze functie was zeer hoog en zowel de longlist als de shortlist oogde zeer internationaal. Een bewijs dat Opera Vlaanderen een aantrekkelijk huis is met een grote wereldwijde uitstraling. De internationale onafhankelijke selectiecommissie is dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Met zijn muzikale achtergrond en zijn scherpzinnige en verfrissende visie op opera overtuigde Jan zeer terecht. Ik ben ervan overtuigd dat Opera Vlaanderen onder zijn artistieke leiding een avontuurlijke, spannende en artistiek hoogstaande toekomst tegemoet gaat.”

Jan Vandenhouwe: “Uiteraard wil ik eerst de Raad van Bestuur en de directie van Kunsthuis bedanken voor het vertrouwen. Bovendien is het een eer om in de voetsporen te kunnen treden van Aviel Cahn die de voorbije jaren uitstekend werk heeft geleverd bij Opera Vlaanderen. Het is nu nog te vroeg om in te gaan op mijn artistieke plannen. Maar met zijn drie theaters in twee steden, het eigen koor, kinderkoor en orkest en de steeds innigere band met Ballet Vlaanderen heeft Kunsthuis een uniek profiel binnen de internationale operawereld, waardoor het zich een eigen identiteit kan geven naast de andere operahuizen in de regio. Opera Vlaanderen heeft alles om het kloppende artistieke hart te zijn van Vlaanderen én Europa. Ik kijk er naar uit om met alle teams binnen het Kunsthuis dat hart vol passie te laten bonken.”

Jan Vandenhouwe volgt Aviel Cahn op, die aanblijft tot de zomer van 2019 en daarna intendant wordt van Le Grand Théâtre de Genève. Kunsthuis en Jan Vandenhouwe geven voorlopig geen verdere commentaar en geen interviews aan de pers.


  • WIE: Jan Vandenhouwe
  • WAT: Nieuwe Artistiek Directeur
  • WAAR: OperaBallet Vlaanderen
  • WANNEER: Zomer 2019
  • Foto: m.t.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: