Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Hoe is het mogelijk dat bepaalde essentiu00eble composities meer dan tweehonderd jaar in bibliotheken onder het stof blijven liggenu00a0en zo lang op publicatie moeten wachten om zo de verdiende aandacht van het publiek te krijgen?

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal
Met deze opname, een initiatief van de Slowaakse contrabas solist Ju00e1n Krigovsku00fd, zullen de werken van componist Sperger ongetwijfeld een kleine sensatie in de muziekwereld veroorzaken! Op het album staan drie concerten voor contrabas en orkest van Johann Matthias Sperger, die niet alleen componist was maar ook de meest gerenommeerde contrabassist van de 18e eeuw, begeleid door het kamerorkest Collegium Wartberg 430, onder leiding van de solist.

Uit Sperger’s enorme erfenis van composities – waaronder niet minder dan achttien contrabas concerten – selecteerde Krigovsku00fd zijn vroege werken. Concert No. 2, No. 3 en No. 4 werden allemaal geschreven in de jaren van Sperger’s eerste dienstverband als contrabassist, tussen 1777 en 1783, in het hoforkest van de aartsbisschop van Hongarije, de hertog Joseph Graf von Batthyu00e1ny in Pressburg. Sperger’s benadering van de solo-contrabas was vrij uniek in zijn tijd, evenals de uitvoering van de orkestpartij, en doet denken aan de celloconcerten van Joseph Haydn. Melodie en virtuositeit laten niets te wensen over en vragen totale beheersing van het instrument. Het idee van solist Ju00e1n Krigovsku00fd om de orkestrale kleuren van Concerto nr. 4 te verrijken met de u2018dulcimeru2019 (familie van de citer/cimbalom) geeft de muziek een folkloristische u2018touchu2019 die de Boheemse wortels van de componist onthult.

Alle drie de contrabasconcerten op deze CD bestaan uit drie delen. In al deze werken zijn het eerste en derde deel levendig, elk met een opvallend thema, en virtuoos van opzet, waarbij in de hoekdelen steeds blaasinstrumenten worden gebruikt: 2 hobo’s en 2 hoorns, en in Concerto No. 3 ook pauken en trompetten. De solist gebruikt darmsnaren, zoals gebruikelijk was in de tijd dat de werken meer dan tweehonderd jaar geleden werden gecomponeerd, waardoor de warme klank van de instrumenten naar voren komt. Het kamerorkest Collegium Wartberg 430, onder leiding van solist Ju00e1n Krigovsku00fd, zorgt voor een zeer authentieke begeleiding.

Jan Krigovsky is contrabassist, artdirector, manager, producer, uitgever, dramaturg en dichter. Hij is een bekende, veel gevraagde solist en werkte samen met tal van ensembles die gespecialiseerd zijn in de authentieke interpretatie van oude muziek.

* Als u een aankoop doet via bovenstaandeu00a0link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.