Jan Caeyers aangesteld als curator Van het Beethoven-Haus Bonn

Jan Caeyers

Jan Caeyers werd op 20 mei 2016 aangesteld als curator bij de Stiftung Beethoven-Haus Bonn. Deze stichting heeft als belangrijkste doel de ondersteuning van het Beethoven-Haus Bonn in het bijzonder en van de Beethovencultuur in de breedste betekenis.

Daartoe behoort de internationale coördinatie van de Beethovenverenigingen over de hele wereld, alsook van de activiteiten van de diverse wetenschappelijke en culturele instellingen die zich met Beethoven bezig houden.

In juli 2016 zal onder de koepel van de Stiftung een aparte GmbH opgericht worden, met als doel alle activiteiten in het kader van het Beethoven Jubileum 2020 in Duitsland te leiden en te coördineren. Jan Caeyers zal deel uitmaken van het curatorium dat deze GmbH leidt, waardoor hij een belangrijke rol gaat spelen met het oog op het Beethovenjaar 2020. In 2020 zal het precies 250 jaar geleden zijn dat Beethoven werd geboren.

Wij vroegen Jan Caeyers of deze aanstelling tot curator een verrassing voor hem was:

“Sinds de publicatie van de Duitse vertaling van mijn Beethovenbiografie zijn de contacten met het Beethoven-Haus Bonn almaar intenser geworden. Ik deed er al twee keer de openingsspeech van het Kammermusikfest Beethoven-Woche en op 1 september 2015 heb ik er een feestrede gehouden op uitnodiging van de Duitse bondspresident. Door de toenemende samenwerking werd ik ook gevraagd om mee na te denken over de invulling van het Beethovenjaar 2020. Uiteraard is het een erkenning voor mij als dirigent, musicoloog en schrijver om de functie van curator te mogen opnemen, maar tegelijkertijd is het ook een uitdaging. Het zal zonder twijfel ook bijdragen tot de internationale reputatie van Le Concert Olympique.”

Jan Caeyers ontving als eerste een Gouden Label Boek van Klassiek Centraal, waardoor zijn Beethovenbiografie voor het eerst als standaardwerk werd vernoemd.

Tags

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: