JACQUELINE FONTYN LAUREAAT PRIJS PETER BENOIT 2022

Ter bekroning van haar rijk gevulde carrière reikte het Peter Benoit Fonds op 8 maart jongstleden de Prijs Peter Benoit 2022 uit aan componiste Jacqueline Fontyn (Antwerpen, 1930). Zij wordt niet voor niets de grande dame van de componisten in dit land genoemd. Ze schreef een substantieel oeuvre – vooral orkestwerken en kamermuziek – dat te beluisteren is in concertzalen in Vlaanderen en ver daarbuiten. Jacqueline Fontyn ontwikkelde een opmerkelijke eigen stijl die vervuld is van een grote drang naar vrijheid en persoonlijke uitdrukking waarbij ze zich graag laat inspireren door literatuur, beeldende kunsten en door de natuur. 

De jury van de Prijs Peter Benoit bestond dit jaar uit Luk Callens (Peter Benoit Fonds), Els T’Seyen (Klara), Pieter Schuermans (COMAV), Joost Maegerman (Antwerp Symphony Orchestra) en Sara Lambrecht (Stedelijk Conservatorium Hasselt) en werd voorgezeten door Patrick Verhoeven, voorzitter van het Peter Benoit Fonds. 

De Prijs Peter Benoit heeft een vierjaarlijkse cyclus, die achtereenvolgens een componistencarrière, uitvoerder, onderzoeker en nieuwe compositie bekroont.

In 2018 werd de prijs voor het eerst uitgereikt, aan componist Frits Celis.

BIOGRAFIE JACQUELINE FONTYN

Jacqueline Fontyn werd geboren in Antwerpen. Kort na haar vijfde verjaardag krijgt ze dagelijks piano-onderricht van
de Russische pedagoog Ignace Bolotine die tevens haar interesse en aanleg voor improvisatie stimuleert. Op 15-jarige
leeftijd besluit zij componiste te worden. Muziektheorie, orkestratie en compositie volgt ze bij Marcel Quinet. 

Ze rondt haar studie af te Parijs bij Max Deutsch die haar de wereld van Schoenberg doet ontdekken. In 1956 volgt ze cursus
orkestdirectie in de klas van Hans Swarowsky, aan de Akademie für Musik und Darstellende Kunst van Wenen. 

Van 1963 tot 1970 onderwijst zij muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, en wordt dan tot 1990 professor compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Tezelfdertijd is zij een veelgevraagde gastdocente aan diverse universiteiten en conservatoria in Europa, de Verenigde Staten, Israël, Egypte, Azië en NieuwZeeland.

Jacqueline Fontyn werd bekroond met verschillende onderscheidingen, o.a. de prijs Oscar Espla in Spanje, en de prijs Arthur Honegger van de Fondation de France. Ook werd haar opgedragen om het opgelegde concerto voor viool en orkest te componeren voor de finale van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth in 1976, alsook twee werken voor de Koussevitzky Music Foundation in Washington.

OVER DE PRIJS PETER BENOIT

Peter Benoit was een scheppend kunstenaar en pedagoog, wiens werk een eminente bijdrage leverde aan het Vlaams muzikaal bewustzijn. Hij inspireerde opeenvolgende generaties componisten en was de stichter van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Ter zijner nagedachtenis reikt het Peter Benoit Fonds jaarlijks de Prijs Peter
Benoit uit. Met de prijs wil het Fonds een bijdrage leveren aan de uitvoering en de creatie van Vlaamse muziek. De prijs betekent tevens een stimulans voor gedegen onderzoek naar het Vlaamse muzikale erfgoed.

OVER HET PETER BENOIT FONDS

Het Peter Benoit Fonds werd opgericht in 1902 door Edward Keurvels, Benoits secretaris en rechterhand. Het is daarmee een van de oudste erfgoedverenigingen van Vlaanderen. Het Fonds heeft tot taak het werk en de nalatenschap van Peter Benoit en andere Vlaamse componisten te bewaren, te ontsluiten, te publiceren en te promoten. Het fonds ondersteunt daarnaast hedendaagse componisten via programmatie en promotie van hun werk. Het Fonds opereert in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waarvan Peter Benoit de stichter was, en werkt structureel samen met de Vrienden van het  Conservatorium Antwerpen en het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek.

Het Peter Benoit Fonds werkt daarnaast nauw samen met een aantal stichtingen en fondsen gewijd aan andere Vlaamse componisten, die veelal in Benoits voetsporen traden als conservatoriumdirecteur.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: