Isaac Albéniz: Iberia

Debussy en Messiaen beschouwden Iberia als HET pianomeesterwerk van de twintigste eeuw: “Men sluit de ogen, alsof men verblind wordt door een blik op te veel beelden”, schreef Debussy in 1905. 

Ook voor Nelson Goerner is deze suite in vier delen, die Andalusië en de volkswijken van Madrid oproept, een werk van formaat: “Ik ben van Argentijnse afkomst, deze muziek raakt me, ze is als een pijl die me doorboort… Van de sublieme bezwering die Jerez is, een aanroeping van de mysteries van de nacht, tot Lavapiès, beroemd om de pianistische moeilijkheden die zijn polyfone kronkelingen en handkruisingen opleveren, Albéniz’ muziek straalt een zwier en een joie de vivre uit die het, naar mijn mening, tot een mijlpaal van het hoogste belang maken.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: