Inviolata: Josquin, Lusitano & William

Dit drieluik van Inviolata zettingen markeert het begin van The Marian Consort’s nieuwe relatie met Linn, en dient als een soort mission statement: het ondervragen van de muziek van het verleden; het nieuw leven inblazen van belangrijke, ten onrechte vergeten werken; en beide gebruiken als inspiratie voor nieuwe composities.

Centraal in deze digitale uitgave staat de verwaarloosde componist en theoreticus Vicente Lusitano. Veel details van zijn leven blijven onbekend, maar we kunnen met redelijke zekerheid zeggen dat hij de eerste gepubliceerde componist van Afrikaanse afkomst was. Zijn 8-stemmige Inviolata is onmiskenbaar schatplichtig aan de meest invloedrijke muzikale figuur van de hoog-Renaissance, Josquin des Prez, wiens 5-stemmige zetting de opname opent. Roderick Williams’ Inviolata (naar Lusitano) sluit het programma af met een terugblik – via citaten uit Lusitano, Josquin en het gregoriaans – en een vooruitblik, omdat het oorspronkelijk bedoeld was als een geluidsinstallatie. Dit stuk, dat werd geschreven in opdracht van The Marian Consort en Classical Remix, laat de pioniersgeest van het ensemble zien als “briljante ontdekkers en exponenten van zeldzaam repertoire” (The Observer).

linn-records-20211116173010-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: