Internationale klarinet wedstrijd in Gent

 Wat de maand mei zal worden voor Brussel nl. de Koningin Elisabethwedstrijd  – is de maand april reeds voor de 4de maal voor Gent, nl. de maand van de Internationale wedstrijd voor klarinet. Het klatergoud is er niet aanwezig, de bedwelmende reukwaren van de dames, en de ganse heisa van de media aandacht treft hen (nog) niet. Maar in zijn genre bezit België op dit punt toch ook een muziekevenement dat in zijn niche belangrijk is, en hoge ogen gooit.  

Onder de hoge bescherming van Koningin Paola, en voor een 12-koppige jury olv. de directeur van de Brussels Philharmonic Gunther Broucke, speelden 124 kandidaten zich naar de finale die enkel maar door de 6 besten kon bereikt worden na nietsontziende selectieproeven. Twee voorronden en een halve finale gingen hieraan vooraf.  De jonge musici uit 35 verschillende landen (waaronder USA, Rusland, China, Zwitserland, Canada) waren er op 10 april aan begonnen, met 22 april als laatste finale dag, waar ze begeleid werden door het Brussels Philharmonic in een keuze concerto (Weber of Spohr) en het eerste deel van het klarinetconcerto  van Jan Van der Roost (1956). Dit deel is erg rapsodisch opgevat, en klinkt als een grote, soms dramatische klaagzang die naar het einde  vreedzaam opgelost wordt. Om dit alles in goede banen te leiden werd een beroep gedaan op de Portugese dirigent Antonio Saiote. Het werk van Jan Van der Roost werd zesmaal gespeeld, en toch ook zo verschillend. Maar dat was niet het enige Belgische werk dat de kandidaten moesten spelen.

Ook in de halve finale kon Wilfried Westerlinck (1945) zich verheugen om zijn werk, dat in opdracht geschreven was voor deze wedstrijd, 12 maal te horen. Het betrof hier zijn Landschappen VII voor klarinet en strijkkwartet: een opvallend vrolijk, energiek en virtuoos werk, dat naar het einde totaal verzinkt in een stil gebed om in een klanknevel op te lossen. Zowel juryleden als kandidaten roemden het werk, en vonden het een verrijking in zijn genre. Daarnaast bracht elke kandidaat één van de kwintetten van Mozart, Weber of Brahms: het grote repertoire van de kamermuziek dus. In deze halve finale werden zij toegewijd bijgestaan door  het Ciurlionis kwartet uit Litouwen.
En in de allereerste ronde prijkte een solowerk van Bart Pickueur (1972), dat 16 maal als keuzestuk uitgekozen werd  naast Franco Donatoni, Karlheinz Stockhausen of Edison Dennisow. In de tweede ronde werd gepeild naar hun maturiteit en vertrouwdheid  met de Sonates van Brahms, en verder ook keuze uit de soms halsbrekende concerti van Jean Françaix, Jean Rivier of Henri Tomasi.
Als je  het ganse repertoire dat in deze klarinetwedstrijd gevraagd werd, kan je alleen maar zeggen dat deze  zeker niet moet onderdoen voor andere internationale wedstrijden.
De uitgebreide jury was samengesteld uit klarinettisten uit Venezuela, Rusland, Frankrijk, Portugal, China, Hongarije, Polen en solisten van de Opera de Bastille, het Concertgebouw orkest  Amsterdam, het Orchestre de Paris en de muziekdirecteur van het Zomerfestival Ljubljana. Internationaler en prestigieuzer kan je moeilijker zijn.
De twee finale avonden werden gevuld met 6 laureaten,  en werden druk bijgewoond door een talrijk publiek, waarbij ook nogal wat van onze betere klarinettisten aanwezig waren.
Uiteindelijk kwam de jury tot deze rangschikking:
1. Fernandez Vitor  (Portugal)
2. Chiesa Aron  (Italië)
3. Spagnolo Kevin Pedro  (Italië)
4. Vovchenko Alexej  (Oezbekistan)
5. Fallico Andrea  (Italië)
6. Brazauskas Zilvinas  (Litouwen)
Geen Belgen ditmaal tussen de laureaten, maar vergeten we niet dat enkele jaren geleden het nog Sven Van de Voorde (1988) was die op het erepodium stond.

De man achter deze wedstrijd is Eddy Van Oosthuyse, verbonden aan het conservatorium van Gent en soloklarinettist van  Brussels Philharmonic. Hij werd hierin bijgestaan door Marc Kerckhof, die fungeerde als secretaris van de jury en Severine Sierens, die al het praktische afhandelde en ook nog al het fotografen-werk deed. Puik werk leverde deze kernploeg af. Liefhebbers van de klarinet moeten deze hoogdagen van de klarinet in België zeker in hun hart dragen.


  • WAT: Klarinetwedstrijd
  • WAAR: Gent
  • WANNEER: 22 april 2017
  • Foto: m.t.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist