Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd

Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd

Mechelen is het beiaardcentrum van de wereld. Het is algemeen bekend. Met de regelmaat van de klok (sic) wordt men er aan herinnerd door het organiseren van bijzondere activiteiten. Zaterdag 2 april was er zo’n activiteit die vele beiaardiers nooit voor mogelijk hadden gehouden: een beiaardwedstrijd voor de jeugd.

Mechelen is het beiaardcentrum van de wereld. Het is algemeen bekend. Met de regelmaat van de klok (sic) wordt men er aan herinnerd door het organiseren van bijzondere activiteiten. Zaterdag 2 april was er zo’n activiteit die vele beiaardiers nooit voor mogelijk hadden gehouden: een beiaardwedstrijd voor de jeugd.

Kinderen en jongeren van 9 tot 21 jaar, opgedeeld in drie categorieën (A, B en C) speelden zowel op de beiaard van de Sint-Romboutstoren (een schitterend instrument in een nog prachtiger toren) als op een rijdende beiaard die, omwille van de aprilse grillen, werd opgesteld in de Minderbroederskerk (nu Cultureel Centrum). 20 kandidaten, 8 nationaliteiten, namen deel. De jongste 10, de ‘oudste’ 19 jaar. De jonge muzikanten werden door een internationale jury beoordeeld. Twee opleidingen ‘wedijverden’: Mechelen (Koninklijke Beiaardschool) en Douai (school van Stefano Coletti). Opvallend was het verschil in muzikaliteit en techniek van de jonge kandidaten, jongens en meisjes die nog in de toekomst van de beiaard, hét instrument van de Lage Landen, geloven. Dieper kan en mag ik niet ingaan op een en ander wat de prestaties op zich betreft daar ik lid was van de internationale jury.

Dat vandaag de dag kinderen vanaf 8 jaar beiaard leren, is ontegensprekelijk te danken aan het levenswerk van Jo Haazen, ere-directeur van de Koninklijke Beiaardschool en de inzet van zijn opvolger Koen Cosaert en de kracht achter de kinderklas, Elena Sadina. Haazen moest jaren geleden tegen heilige huisjes opboksen – “Een kind leer je geen beiaard!” reageerden grijze heren pathetisch – maar hij zette door en zie wat een bloei! Het inspireerde de bezieler die in Douai (Dowaai) de klokken doet klinken, Stefano Colleti, en ook hij zette met succes een kinderklas op. Zelfs VTM en Karrewiet (VRT) waren present op deze ongewone muziekwedstrijd want ‘beiaard is hip’. De camera’s draaiden in de toren, op de Grote Markt, in de zaal… Kijk eens aan!

De wedstrijd zelf leverde de officiële winnaars op (3 per categorie) maar ik mag de juryvoorzitter Koen Cosaert bijtreden met zijn stelling dat alle deelnemers gewonnen hebben. Bijna allemaal speelden ze de allereerste keer voor publiek dat hen van zeer dichtbij zag een hoorde spelen (behalve de kandidaten die op de toren speelden) en dit op een instrument dat ze voor het eerst onder de vuisten kregen. De opgave werd hierdoor extra moeilijk. Het zo dicht bij het publiek spelen is sowieso al een ongewone ervaring voor een beiaardier die altijd geïsoleerd van de luisteraars zit te spelen in de toren.

De proclamatie werd zeer druk bijgewoond – de zaal zat vol – en was een bijzondere afwisseling van het kenbaar maken van de resultaten (waar elk kind een prijs kreeg!) en het optreden van de kinderbeiaardklas waarvan de kinderen en jongeren voor de gelegenheid geen beiaard speelden maar wel met handbellen Astor Piazzolla en Mozart vertolkten, begeleid door piano en de rijdende beiaard. Ze werden afwisselend geleid door Elena Sadina, de initiatiefneemster van deze wedstrijd, en Dina Verheyden, die de samenzang begeleid door de handbellen leidde.

Resultaten:

Categorie C (17 tot 21 jaar)

1e prijs: Quentin Leriche °4.1.1995 (Douai)
2de prijs: Florian Cosaert °14.12.1993 (Roeselare)
3de prijs: Jasmijn De Wachter °7.7.1992 (Deinze)

Categorie A (9 tot 13 jaar)

1e prijs: Nikita Gratchev °23.5.1998 (Mechelen)
2de prijs: Timothy Couck ° 24.9.1999 (Mechelen)
3de prijs: Mathieu Doucerain °22.3.2000 (Douai)

Categorie B (14 tot 16 jaar)

1e prijs: Arscham Makarian °18.12.1996 (Mechelen)
2de prijs: Nikita Tarantsov °9.7.1997 (Mechelen)
3de prijs: Basile Gaulier °23.12.1997 (Douai)

Publieksprijs

Robin De Ridder °5.9.1996 (Mechelen) kreeg met een overgrote meerderheid van stemmen de publieksprijs.

De Russische ambassade, vertegenwoordigd door cultuurattaché Alexey Groforiev, gaf twee aanmoedigingsprijzen voor de twee jongste deelnemers:

Louis De Brabant  °10.04.2002 (Douai)
Uliana Kizilova °15.03.2002 (Mechelen)

Een schitterend initiatief (kijk en luister: http://www.youtube.com/watch?v=Fq9q_cKirg4&feature=youtu.be).  De toekomst van de beiaard wordt met dit soort activiteiten verzekerd.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist