Internationaal Vocalisten Concours 2012

Winnares Internationaal Vocalisten Concours 2012, sopraan Nadine Koutcher

Op 1 oktober vond de finale plaats van het 49e Internationaal Vocalisten Concours in het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch. Van de meer dan 240 aanmeldingen uit 40 landen zijn 10 finalisten geselecteerd. 

Op 1 oktober vond de finale plaats van het 49e Internationaal Vocalisten Concours in het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch.Van de meer dan 240 aanmeldingen uit 40 landen zijn 10 finalisten geselecteerd.

De internationale jury stond onder leiding van voormalig intendant van de Weense Staatsopera Ioan Holender.

Prijswinnaars

De Grand Prix, Prijs van de Stad ‘s-Hertogenbosch, ter waarde van € 10.000,– werd toegekend aan de Wit-Russische Sopraan Nadine Koutcher (geb. 1983). Het publiek was het volledig met de jury eens en koos haar tevens als winnaar van de Rabobank Publieksprijs.

De Nederlandse finalisten hebben veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Liedprijs, de Junior Juryprijs en de Prijs van de Provincie Noord-Brabant. Daarnaast won mezzosopraan Maria Fiselier de Omroep Max Recital Prijs.

Verder zijn onder andere de volgende prijzen toegekend:

Opera Prijs € 5.000 : Gulnara Shafigullina – sopraan – Rusland

De Toonkunst Oratorium Prijs € 5.000: Dashon Burton – Bariton – VS

De Margie Weideman Prijs voor het Lied € 5.000: Peter Gijsbertsen – Tenor – Nederland

Arleen Auger Prijs € 5.000: John Chest – Bariton – VS

Prijs van de Provincie Noord-Brabant € 3.500 (beste jong talent onder 25 jaar):

Ex-aequo: Bernadeta Astari – Sopraan – Indonesië en

Maria Fiselier – mezzosopraan – Nederland

Et Fit Lux Song Award € 2.500 (beste vertolking opdrachtcompositie 2012):

Ex aequo: Nadine Koutcher en Peter Gijsbertsen

NTR Media Prijs € 2.500 : Hannah Bradbury – sopraan – Groot-Britannië

De Staetshuys Fonds Prijs € 3.500: Peter Gijsbertsen

Prijs van de Junior Jury € 500: Maria Fiselier

Ook zijn diverse engagementsprijzen toegekend o.a. van het Rotterdams Opera Koor, Opera Zuid, Alban Berg Ensemble en de Nederlanse Händelvereniging.

Criteria voor de beoordeling waren muzikaliteit, stijlbesef, repertoirekeuze, techniek, kwaliteit van de stem, voordracht/presentatie, intonatie en toekomstperspectief.

Internationale Jury

De internationale jury bestond uit voorzitter Ioan Holender, voormalig intendant van de Weense Staatsopera, Nelly Miricioiu (sopraan), Sergei Leiferkus (bariton), Peter Schreier (tenor/dirigent), Arnold Alons (casting director Opera Toulouse en Santiago de Chile), Peter de Caluwe (intendant De Munt Brussel) en Hein Mulders (intendant Aalto Musiktheater & Philharmonie Essen).

Persjury 2012

De persjury bestond uit journalisten van diverse nationale en internationale media: voorzitter Paul Korenhof, René Seghers, Erna Metdepenninghen, Basia Jaworski en René Seghers.

Jongerenjury 2012

De leden van de jongerenjury waren studenten van het Fontys Conservatorium in Tilburg en leerlingen van het St. Jans Lyceum in ‘s-Hertogenbosch.

Over het Internationaal Vocalisten Concours

Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) bestaat sinds 1954. Dit tweejaarlijks evenement wordt georganiseerd door Stichting Muziekstad ’s-Hertogenbosch. Het IVC, lid van de World Federation of International Music Competitions (WFIMC), behoort tot de meest gerenommeerde concoursen ter wereld en is het enige internationale klassieke zangconcours in Nederland. De Stichting richt zich op het ontdekken, ontwikkelen en overdragen van talent op het gebied van de klassieke vocale muziek, zoals opera, oratorium en lied. Men biedt zangers een platform om zich te kunnen presenteren aan casting directors, concertdirecties, impresario’s, media en concert- en theaterpubliek.

Naast het concours worden masterclasses, workshops, Summerschools en concerten georganiseerd. Ook wordt samengewerkt met diverse podia, zoals de Operadagen Rotterdam, het Grachtenfestival, het Peter de Grote Festival, November Music en het Stabat Mater Festival. Verder wordt advies gegeven aan zangers op het gebied van repertoire, carrièremogelijkheden, omgaan met de media en presentatie tijdens audities. Het IVC is een springplank geweest voor vele internationaal bekende zangers als Elly Ameling, Robert Holl, Thomas Hampson, Petra Lang,  Jard van Nes,  Lenneke Ruiten, maar ook Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Nelly Miricioiu, Jules Bastin, Wolfgang Schöne, Ruth Ziesak, Howard Haskin,  Elzbieta Szmytka, Yvon Minton, Measha Brueggergosman, Jevgeni Nesterenko en Vladimir Pankratov.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist