Instrumentele muziek van Stefaan Vanheertum

De Gentse componist Stefaan Vanheertum lijkt niet te stuiten. Enkele weken na verschijning van zijn CD Suoni Celesti (koormuziek) ligt er nu Instrumental Music, grotendeels uitgevoerd door het Ataneres strijkensemble.
Vanheertum (Gent, 1956) heeft zich na zijn studie van altblokfluit, piano en altsax sinds 1986 gestort op compositie. Hij is bekend voor kamermuziek, koorwerken en liederen. Zijn inspiratie haalt hij niet alleen bij schilders (Rik Wouters) en dichters (Rilke, Byron) maar ook bij de actualiteit, zoals de aanslagen op 9/11. Zijn stijl vindt zijn oorsprong in de romantiek. Via een periode van ‘mild serialisme’ heeft hij zijn uiteindelijke stem gevonden in post-romantiek. Sinds 2002 schrijft hij ook orkestwerken.
Zijn jongste CD begint met een driedelig concerto voor klavecimbel en orkest (solist Dimos de Beun), gevolgd door een ontspannen divertimento voor strijkers. Vanheertums kleindochter Ellie (°2020) wordt verwelkomd met het divertimento Per Ellie. Opvallend is verder een ode aan de slachtoffers van de 9/11 tragedie in New York, uitgevoerd door het vocaal ensemble Arc-en-ciel. Ataneres Ensemble en de Ghent Singers zijn aanwezig met Lux Aeterna (ook te beluisteren op Suoni Celesti).

De CD (€ 12) is verkrijgbaar via www.stefaanvanheertum.com

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist