Indialogue Festival ter herdenking van de Indiase onafhankelijkheid

In 2022 viert India haar 75 jaar onafhankelijkheid. Deze mijlpaal kan ook in België niet zonder festiviteit voorbijgaan. Alzo werd het Indialogue Festival in het leven geroepen. Het festival was een samenwerking tussen Maghenta (een organisatie voor Indiase kunsten en innovatie), India House Leuven en de ambassade van India in België. Een week lang vonden activiteiten vol muziek, dans, film en lezingen rond India plaats.

De feestelijke week werd besloten met een concert van de in New York geboren Israëlitische muzikant Shye Ben Tzur en het Indiase collectief van Rajasthani-folk en soefi-muzikanten The Rajasthan Express. Samen brachten ze Qawwali-muziek gecomponeerd op Hebreeuwse, Urdu- en Hindi-poëzie. De titel van het concert is Junun en verwijst naar het album dat het ensemble in 2015 uitbracht samen met muziekproducer Jonny Greenwood (Radiohead) en filmmaker Paul Thomas Anderson tijdens het New York Film festival.

Het was een concert waarbij je onmogelijk kon blijven stilzitten. Het is een soort muziek dat je met je hele lichaam ervaart. De levendige ritmes gepaard met aangrijpende gezangen vormden een mesmeriserende combinatie. Tussen de muzikanten heerste een ontspannen en speelse sfeer. Hun enthousiasme was aanstekelijk en bracht meteen glimlach op je gezicht.

De dynamiek tussen de muzikanten was vergelijkbaar met die van een jazz ensemble. Oogcontact tussen de muzikanten was van cruciaal belang want improvisatie is een belangrijke drijfveer van Qawwali. Zoals gebruikelijk bij Qawwali-liederen, begonnen de meeste werken met een instrumentale prelude. De melodie werd met geïmproviseerde variaties gepresenteerd waarna een van de twee hoofdzangers (Zakir Ali of Ben Tzur) de melodie overnam om tot slot ook door de anderen in gevarieerde improvisaties gespeeld te worden.

Soms leek er wel een probleem met de klankbalans van de microfoons. Zo speelden zowel de trompettist en de tubaspeler in een micro. Deze was duidelijk afgesteld voor wanneer de muzikanten hun instrument bespelen maar als ze dan in deze micro zongen, was het bijna onhoorbaar. Maar beter zo dan omgekeerd zoals bij de fluitsolo van toepassing was. De fluitprelude van Ben Tzur galmde zo luid door de boxen dat het even balanceerde op het randje van onaangenaam luid. Maar dit was snel vergeten aangezien de balans snel bijgestuurd werd en je terug volledig in de muziek kon opgaan.

Als toegift speelden Shye Ben Tzur & The Rajasthan Express een bekend traditioneel lied. Een keuze dat het publiek met veel enthousiasme ontving. Het was een geweldig gekozen afsluiter voor deze eerste editie van het Indialogue Festival.


Informatie

  • WAT: Junun — Indialogue Festival
    een samenwerking tussen Maghenta (Gent) en India House Leuven met de steun van Stad Gent, Stad Leuven, UGent, KU Leuven, Kask Cinema, 30CC, ISAL, Voka, BICC&I en Zuci Systems
  • WANNEER: 27 november 2021 (slotconcert)
    IN-DIAlogue Festival: Gent (22 – 26 november) en Leuven (25 – 27 november)
  • WAAR: 30CC/Wagehuys, Leuven
  • WIE: Shye Ben Tzur [elektrische gitaar, zang, fluit], The Rajasthan Express (Zakir Ali [Qawwali-zang, harmonium], Aamir Damami [trompet, achtergrond koor], Hasmat Hasmat [tuba, handcimbalen, achtergrond koor], Nathoolal Solanki [nagara], Nihal Khan [dholak, achtergrond koor])

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: