In de voetsporen van Johann Sebastian Bach

Heinz Stade, Thomas Bickelhaupt Johann Sebastian Bach Organist und Komponist des Barock

Auteur Michel Dutrieue

***** Een bijzonder mooi nieuw boekje verrijkt voortaan de Bach literatuur. Het is een reisgids die u meeneemt naar de plaatsen waar Bach heeft gewoond en gewerkt en die hij bezocht heeft.

Eisenach, Ohrdruf, Lüneburg en Weimar, Arnstadt, Mühlhausen, Köthen en Leipzig, allemaal goed en wel maar wat met  Langula en Wiederau bijvoorbeeld? Wel, Langula, nu deel van Vogtei in Thüringen, behoorde tot de meierij (gebied in dienst van een lands- of dorpsheer) Dorla. Sinds 1643 was de plaats bekend om haar kerkmuziek. Johann Sebastian Bach had in 1707 contact met de  voormalige cantor Adam Jakob Schröter en ontmoette hem meerdere malen in de oude school am  Anger(grasplein). En in wat vandaag Königshain-Wiederau heet maar ten tijde van Bach enkel Wiederau , een gemeente in de Duitse deelstaat Saksen, die nu deel uitmaakt van de Landkreis Mittelsachsen Königshain-Wiederau, klonk in 1737 Bachs wereldlijke cantate ‘Angenehmes Wiederau’ (BWv 30a) op tekst van  Christian Friedrich Henrici (Picander). De cantate was een hulde aan de kursächsischer und polnischer Verwaltungsbeamter Johann Christian von Hennicke, die in Wiederau een landgoed bezat. Bach herwerkte zijn cantate een jaar later om ter gelegenheid van het feest van de geboorte van Johannes de Doper tot zijn  religieuze Kirchenkantate ‘Freue dich, erlöste Schar’. Dit zijn maar twee fragmenten uit de schat aan eerder onbekende gegevens die het boek ook te bieden heeft, naast natuurlijk de bekende plaatsnamen.

Onderhoudende en inzichtelijke gids

Heinz Stade en Thomas Bickelhaupt nemen u als lezer in hun gids mee op reis naar de plaatsen waar men de aanwezigheid van de grote musicus en zijn familie kan herbeleven, waar men zijn aanwezigheid als het ware nog kan horen. Door de overlevende authentieke getuigenissen van Bach, verweven met die van zijn zowel neerbuigende als kritische tijdgenoten, komt dit grandioos tijdperk van nog grandiozer muziek weer tot leven. Deze reisgids neemt u mee naar de plaatsen waar de hoogste en zuiverste muzikale momenten en Bachs onmiskenbaar geniale uitdrukkingen hebben plaats gevonden. Aan de hand van de biografie van J.S. Bach wordt zijn tijd zo levendig als de ontstaansgeschiedenis van zijn belangrijkste werken. De combinatie van de bevindingen van recent onderzoek met toeristische tips maakt het boek voor de muziekliefhebber dan ook een heel onderhoudende en inzichtelijke gids. De teksten beschrijven in detail Bachs activiteiten in de diverse steden en de talrijke foto’s er bij zijn alle in kleur. Magnifiek.

Na de Ursprünge vor 1685 in Wechmar als eerste hoofdstuk, volgen vijf hoofdstukken. Eerst over Bachs Kindheit und jugend (1885-1703), Eisenach, Ohrdruf, Lüneburg en als Exkurs: Hamburg, dan zijn Erste Erfahrungen (1703-1708), Arnstadt, Müllhausen/Langula, Exkurs: Lübeck en Dornheim, vervolgens In Höfischen Diensten I (1708-1717), Exkurs: Halle, Exkurs: Erfurt, Exkurs: Dresden, gevolgd door In Höfischen Diensten II (1717-1723) in Köthen, Exkurs: Karlsbad, Exkurs: Potsdam/Berlin en ten slotte Thomaskantor und Director Musices (1723-1750), Leipzig en Exkurs: Wiederau. Een Zeittafel, Weiterführende Literatur, de Bildnachweis tot zelfs een bijlage met adressen/aanbevelingen van de respectievelijke  dorpen en steden, besluiten deze hoogst interessante gids. Gebruiken, zo niet, zeker lezen. Warm, warm  aanbevolen. Subliem.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist