Imagination, Music & the Brain wordt gepresenteerd als een lecture-concert, waarbij het voorstellingsvermogen van de mens centraal staat tijdens diens actieve of passieve muziekbeoefening.
Imagination, Music & the Brain wordt gepresenteerd als een lecture-concert, waarbij het voorstellingsvermogen van de mens centraal staat tijdens diens actieve of passieve muziekbeoefening.
Concertpianiste tijdens deze avond was de Belgische Katia Veekmans-Cieszkowski, die met haar briljante en fantasievolle spel op de Fazioli vleugel grote indruk maakte. Uiterst geconcentreerd en krachtig wist zij beelden en emoties uit de muziek van Schubert, Liszt, Bartok en Prokofiev op het publiek over te brengen.
Het voorstellingsvermogen van de pianist was niet alleen uitgangspunt bij dit concert in Leeuwenbergh Utrecht. Het was ook het onderzoeksthema van het promotieonderzoek van Katia Veekens, aan de Universiteit van Brussel, dat zij in januari 2015 heeft afgesloten. Tijdens haar onderzoek heeft zij de perceptie van orkestklankkleuren in het pianorepertoire bestudeerd met als doel om tot verrijkende klankvorming te komen en het multi-interpretabele aspect van een compositie te kunnen versterken. Zij heeft de invloed van het voorstellingsvermogen op dit proces onderzocht, waarbij EEG metingen een onderdeel van haar studie vormden.
Voorafgaand aan haar concert gaf klinisch neuro-musicoloog Arthur Jaschke op plezierige en interactieve wijze uitleg aan het publiek, dat voor een deel uit jonge mensen en scholieren bestond. Wat gebeurt er in ons hoofd wanneer wij muziek beluisteren of zelf musiceren? Welke hersengebieden werken samen? Wat gebeurt er dan met ons geheugen, met onze emoties? Professor Erik Scherder, bekend van DWDD, ook betrokken bij deze concerten was dit keer afwezig, maar Arthur Jaschke wist het publiek met humor en vakkennis bij het proces te betrekken. Het voorstellingsvermogen van de pianiste zelf werd voorafgaand aan het concert zichtbaar gemaakt via EEG- beelden.
Tijdens het concert werden tekeningen geprojecteerd van concertpianist en beeldend kunstenaar Charlie Bo Meijering, die zelf is opgeleid door Katia Veekmans. Hij laat zich inspireren door sciencefiction, stripverhalen en tekenfilms. Industriële vormen, apocalyptische decors en absurdisme spelen een belangrijke rol in zijn werk. Menigeen kon een glimlach of proestend geluid niet onderdrukken, wanneer bij een nieuw pianodeel een nieuwe tekening van zijn hand verscheen.
Cultuureducatie
Normaal gesproken zit de zaal vol met wel 350 leerlingen, vertelde Frank van der Heide, projectleider van Music, Imagination & the Brains, die zelf een studie muziek met geneeskunde combineerde.
Samen met de Nederlandse operazanger Jacques de Faber, die aan het Conservatorium van Utrecht studeert en actief is bij Opera Zuid, zijn zij als cultureel ondernemers de organisatoren van dit project. Beiden zijn overtuigd dat klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk kan zijn, wanneer er met het publiek gecommuniceerd wordt. Zij organiseren verschillende projecten om dit doel te bereiken, zoeken naar de link met maatschappelijke onderwerpen, en verzorgen voorafgaand aan deze soort concerten lessen op middelbare scholen.
Al met al een zeer frisse aanpak, met top pianospel en gedegen wetenschappelijke inzichten rondom de werking van muziek op onze hersenen, een vakgebied overigens waar nog veel valt te ontdekken. Misschien zijn er ook Belgische scholen en concertzalen met interesse? Van harte aanbevolen!